03 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΚΤ γελάει με τις προτάσεις Βαρουφάκη για χρέος και ομόλογα

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις προτάσεις του Γιάννη Βαρουφάκη για το χρέος και την ανταλλαγή ομολόγων, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, κύκλοι της ΕΚΤ σχολιάζουν μάλλον απορριπτικά τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ αρνείται να δεχθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους και θα ζητήσει την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων, ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες χώρες δηλώνουν αντίθετες σε μια τέτοια προοπτική.

Σκεπτικισμός στην Ευρωζώνη

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, πάντως, εκφράζουν σκεπτικισμό στο πρακτορείο σημειώνοντας ότι «Ο Βαρουφάκης είναι έξυπνος, αλλά υποτιμάει τα προβλήματα και τα συνταγματικά περιθώρια που έχουν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης».

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης υποδέχθηκαν μάλλον ψυχρά τις προτάσεις Βαρουφάκη τονίζοντας ότι αυτές ίσως είναι ένα ακόμη κόλπο για να πετύχει η Ελλάδα ένα «κούρεμα» χρέους.

Ενας άλλος αξιωματούχος επισημαίνει ότι «υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις, καθώς μας λείπουν τα στοιχεία για να αξιολογηθεί σωστά η ιδέα, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει πολλή όρεξη για αυτό το σχέδιο και ενδεχομένως αρκετές πρακτικές δυσκολίες».

Τέλος, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να συμφωνήσει στα αένα ελληνικά ομόλογα, ένα χαρτί που ποτέ δεν ωριμάζει.