03 Φεβρουαρίου 2015

ΚΕΛΑΪΔΑΝΕ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ Η ΧΟΝΤΡΗ! Η Μέρκελ θα μας αφήσει άφραγκους και μετά θα δράσει-Τι αποκαλύπτει το Bloomberg

Η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει έναντι των ελληνικών απαιτήσεων» υποστηρίζει σε άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Το άρθρο του Bloomberg υποστηρίζει ότι, «παρά τη σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την ένταξή τους στο ευρώ, ενώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης πραγματοποιήθηκε τεράστιο κούρεμα του χρέους, με ταυτόχρονη διοχέτευση στη χώρα υπέρογκων κεφαλαίων από τα χρήματα των φορολογουμένων της βόρειας Ευρώπης».

Στο άρθρο διατυπώνεται η άποψη ότι, «μπορεί το ΑΕΠ της χώρας να έχει μειωθεί κατά 25% από το 2009, παραμένει ωστόσο διπλάσιο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από την ένταξη στο ευρώ το 2002. Οι μισθοί επίσης μπορεί να μειώθηκαν κατά 20% μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά παραμένουν ψηλότεροι σε σχέση με το 2001.

»Οι καιροί, επίσης, μπορεί να είναι δύσκολοι για την Ελλάδα, αλλά οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ θα ήταν πολύ χειρότερες, βραχυπρόθεσμα, για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Θα ήταν δύσκολο δηλαδή,να καταβληθούν οι μισθοί του Δημοσίου, ενώ ο τραπεζικός τομέας θα εισέρχετο σε κρίση, η αξία των καταθέσεων θα μειώνονταν και το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευόταν».

Η Γερμανία αναμένει οι συνομιλίες με την Ελλάδα να κρατήσουν έως και μετά τη λήξη της τρέχουσας χρηματοδότησης διάσωσης στο τέλος του μήνα και είναι έτοιμη να παίξει ένα παιχνίδι αναμονής έως τον Απρίλιο ή το Μάιο, όταν η χώρα θα πλησιάζει σε μία κρίσιμη στιγμή ρευστότητας, δηλώσει στο Bloomberg πηγή με γνώση του θέματος.

Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αθέτηση πληρωμών στο τέλος του Φεβρουαρίου διότι έχει πόρους για να διατηρηθεί πέρα από το σημείο αυτό και η Γερμανία είναι έτοιμη να κρατήσει αποστάσεις έως ότου να υπάρξει μία πιο επείγουσα ανάγκη για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση, δήλωσε η ίδια πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η Καγκελάριος Angela Merkel, η οποία εξακολουθεί να αξιολογεί τα κίνητρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επιλέγει να ακολουθήσει μία σκληρή προσέγγιση με τον νέο πρωθυπουργό και θέλει να αποφύγει να συρθεί σε μία μονομαχία με αυτόν, δηλώνει έτερος αξιωματούχος στο Bloomberg. Κανείς από την καγκελαρία δεν έχει συναντηθεί ακόμη μαζί του.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα ήδη οπισθοχωρεί από τις προηγούμενες απαιτήσεις της, υποχωρώντας τη Δευτέρα από την έκκλησή της προς την ευρωζώνη να διαγράψει το χρέος της και αντ’ αυτού πρότεινε την ανταλλαγή υφιστάμενου δανεισμού με νέα ομόλογα (συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της χώρας και perpetual bonds). Η πρόταση σηματοδοτεί σύμφωνα με το Bloomberg, μία αλλαγή πορείας για τον Τσίπρα, ο οποίος υπέκυψε στην σχεδόν ομόφωνη αντίθεση, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ενώ η Γερμανία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, η καγκελάριος δεν θα δώσει στην χώρα καμία συμφωνία που οι άλλες χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια δεν έχουν πάρει, και πετάει την «μπάλα» στο «γήπεδο» το Τσίπρα, δήλωσε η πηγή του Bloomberg.

Τι είναι όμως τα perpetual bonds και πως μπορούν να εκδοθούν;

Πρόκειται για ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ, δηλαδή δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα ομόλογα έχουν ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία λήξης

Τα αέναα ομόλογα φέρουν ένα επιτόκιο - ενδεχομένως πολύ μικρότερο από το σημερινό - το οποίο θα πληρώνει η Ελλάδα και θα εισπράττουν οι δανειστές κάθε χρόνο.

Όπως τονίζουν αρκετοί οικονομολόγοι τα perpetual bonds εμφανίστηκαν ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα και συνεχίστηκαν να χρησιμοποιούνται ως τα μέσα του 20ου αιώνα, κυρίως από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας (τα λεγόμενα consols) αλλά και από τράπεζες που κατάφερναν με τον τρόπο αυτό να πληρούν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.

Ο κ.Βαρουφάκης έχει αναφερθεί αρκετές φορές σ' αυτού του είδους τα ομόλογα. Μάλιστα, όπως έχει ήδη αναφέρει, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προτείνει, αυτή η λύση να ακολουθηθεί και από άλλα υπερχρεωμένα κράτη.

«Μέσω αυτών των ομολόγων, το χρέος εξακολουθεί να υφίσταται και συνεπώς κανείς δε μπορεί να ισχυρισθεί ότι χάρισε χρήματα στην Ελλάδα. Τα ομόλογα αυτά θα διατηρούνται για πάντα στα χέρια των δανειστών. Για πάντα; Μπορεί όχι για πάντα. Μπορεί να τεθεί η ρήτρα της επαναγοράς τους με πρωτοβουλία (δικαίωμα) του εκδότη (δηλαδή της Ελλάδας).Ή να βρεθεί κάποια στιγμή ανακατατάξεων στο πολύ μακρινό μέλλον, ώστε η τύχη των ομολόγων αυτών να γίνει αντικείμενο μίας ειδικής διαπραγμάτευσης. Με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης (αν γίνει), το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να λυθεί "αναίμακτα" και με τρόπο ώστε όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες»γράφει ο οικονομολόγος, κ. Γιάννης Σιάτρας, πρόεδρος του κινήματος "Έλληνες Φορολογούμενοι".

Πώς συνδέεται το ελληνικό χρέος με τη μάχη του Βατερλώ;

Βρισκόμαστε στο 1814. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης απειλεί τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση μετά από χρόνιες συγκρούσεις με τα γαλλικά στρατεύματα.

Οι αγορές της εποχής ξεπερνούν τα όριά τους και οι λαοί έχουν επωμιστεί μαζί με τις απώλειες και τις υλικές καταστροφές, τεράστια χρέη τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Η τράπεζα της Βρετανίας αναζητεί απεγνωσμένα χρήματα για να χρηματοδοτήσει το τελειωτικό χτύπημα στον Γάλλο αυτοκράτορα και η λύση ακούει στο όνομα «perpetual bonds», δηλαδή «ομόλογα αέναης διάρκειας». Πρόκειται για ομόλογα, τα οποία στην ουσία αντικαθιστούσαν τις παρούσες υποχρεώσεις στους πιστωτές με μια συνεχή καταβολή επιτοκίων, χωρίς όμως την απαίτηση πλήρους αποπληρωμής τους κατά τη λήξη τους.

Στην περίπτωση της ναπολεόντειας απειλής, το πείραμα των ομολόγων πέτυχε τον σκοπό του. Η Βρετανία μαζί με τους συμμάχους τους βρήκαν τα χρήματα για να εξοπλιστούν, κέρδισαν την ιστορική μάχη του Βατερλώ έναν χρόνο αργότερα (1815), και έσβησαν για πάντα από τον χάρτη τον Ναπολέοντα. Επανέλαβαν μάλιστα, το ίδιο «κόλπο» και το 1888, όταν ο Βρετανός Καγκελάριος George Goschen, αντάλλαξε τα παλαιότερα αέναα ομόλογα που χρηματοδότησαν και τον Πόλεμο της Κριμαίας (1853-1856), με νέα, με επιτόκιο 4%.