23 Φεβρουαρίου 2015

Άσχετα όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη που μιλάνε για ήττα ΣΥΡΙΖΑ... αφού ο Χατζηνικολάου λέει ότι κερδάμε

-CNBC: Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα και η Γερμανία τα πάντα
-Reuters-S. Nixon: Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει και άλλες υποχωρήσεις
-Το Bloomberg για την σκληρή στάση Δε Γκίντος απέναντι στον Βαρουφάκη
-Handelsblatt: «Εύκολη» αποστολή για τον Β. Σόιμπλε
-El Pais: Θα πείσει πιο εύκολα τους Ευρωπαίους ο Τσίπρας, παρά τους βουλευτές του
-Le Figaro: Πώς η Ελλάδα γονάτισε κάτω από την πίεση του Βερολίνου
Ο Σπίγκελ των FT τουιτάρει: Αν τα μέτρα της Ελλάδας είναι μόνο η φοροδιαφυγή, θα έχουμε μακρά εβδομάδα

Le Monde: Αλαζόνας και μη συγκαταβατικός ο Βαρουφάκης

Καυστικό άρθρο της Le Monde, χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως μη συγκαταβατικό και αλαζόνα, ενώ τονίζει, πως αυτή η συμπεριφορά, ωθεί τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο να μην εμπιστεύεται τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.

Δείτε αναλυτικά:

Και αυτό το σοκ έγινε ακόμη μεγαλύτερο στο τελευταίο Eurogroup, που αποφάσισε για το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση του προγράμματος. «Αν είχε μια συμπεριφορά πιο συγκαταβατική, λιγότερη αλαζονική, θα είχε ήδη πετύχει αυτό που ήθελε, δηλαδή το “πράσινο φως” στην παράταση του προγράμματος», δήλωνε ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή για τον υπουργό Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα.

Στις Βρυξέλλες, η συμπεριφορά αυτού του Έλληνο-Αυστραλού γνωστού οικονομολόγου, με υπερβολική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρείται επιθετική. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά δεν βοήθησε, όλο το τελευταίο διάστημα, να επιλυθεί το πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμπεριφορά απωθεί ιδιαίτερα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Έλληνα ομόλογό του και το έκανε σαφές με βίαιο τρόπο την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, όταν απέρριψε το αίτημα της Αθήνας να παραταθεί το πρόγραμμα βοήθειας των Ευρωπαίων.

Ενας επικοινωνιακός μαραθώνιος και ηχηρά λάθος βήματα

Το πρώτο λάθος βήμα που έκανε ο κ. Βαρουφάκης ήταν η υποδοχή του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του ως υπουργός Οικονομικών της Αθήνας. Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε ωστόσο κάνει το πρώτο βήμα και έτρεξε στην ελληνική πρωτεύουσα για να κάνει την πρώτη επαφή με τον νέο υπουργό, που δήλωνε ότι θέλει «να οριοθετήσει εκ νέου τη σχέση Ελλάδας – δανειστών».

Η συνομιλία ήταν «εποικοδομητική», σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Ντάισελμπλουμ. Αλλά η συνέντευξη Τύπου πήρε διαστάσεις σκανδάλου. Μπροστά στις ελληνικές κάμερες, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε, χωρίς να έχει προειδοποιήσει κανέναν, το «τέλος της Τρόικα». Σχεδόν κορόιδευε τον Ολλανδό σε απευθείας σύνδεση. Αυτή η σύγκρουση αποτέλεσε ένα πολύ κακό προηγούμενο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ολλανδία.

Επιπλέον, ο μαραθώνιος που ξεκίνησε ο κ. Βαρουφάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ξεκινώντας από το Λονδίνο, δεν είχε καλό αντίκτυπο. Ήταν στημένη μόνο για το σόου και έκανε πολύ άχρηστο θόρυβο. Περιελάμβανε μάλιστα υπερβολικά πολλά tweets και υπερβολικά πολλές κάμερες. Οι προτάσεις ήταν ανακατωμένες, μιλούσαν για κούρεμα χρέους, αλλά δεν υπήρχε τίποτα συγκεκριμένο πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως παρατηρούν πηγές των Βρυξελλών.

Το γεγονός ότι αυτή η τρελή περιοδεία του Βαρουφάκη τελείωσε στο Βερολίνο, ενώ έπρεπε να είχε ξεκινήσει από εκεί, αφού η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, έκανε τα δόντια να τρίζουν. Σε εκείνη τη συνέντευξη ο Σόιμπλε είχε πει μπροστά στις κάμερες: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνήσαμε». Και ο Έλληνας απάντησε πολύ άνετος: «Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνήσαμε»…

Ένα look που κάνει ζημιά

Αυτό το πολύ ροκ look του κ. Βαρουφάκη (κεφάλι ξυρισμένο αλά Μπρους Γουίλις, αθλητικό στυλ, ανοιχτό πουκάμισο και σηκωμένος γιακάς στα σακάκια) και ένα ύφος σαν να ανεβαίνει στο ρινγκ πυγμαχίας με το που πατούσε το πόδι στις συνεδριάσεις του Eurogroup δεν τον βοηθούν.

Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, μαθημένοι σε ένα στυλ πολύ κωδικοποιημένο των υπουργικών συνεδριάσεων, δέχονται πολύ άσχημα τον «ξένο» και τις δηλώσεις του, που χαρακτηρίζονται πολύ «καθηγητικές». «Κάνει μάθημα στους ομολόγους του αντί να δίνει νούμερα και συγκεκριμένα στοιχεία» καταγγέλλουν πολλές ευρωπαϊκές πηγές. Οι Ευρωπαίοι πραγματικά δεν καταλαβαίνουν αυτή τη στάση, «την ώρα που οι Έλληνες μας έχουν ανάγκη και όχι εμείς».

Η εμπιστοσύνη άρχισε να χάνεται στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συμμετείχε ο κ. Βαρουφάκης, στις 11 Φεβρουαρίου. Συζητούσαν επί έξι ώρες. Για το τίποτα. Ο υπουργός αρνήθηκε τελικά τη συμφωνία, αφού πρώτα έκανε ένα τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ενώ ο κ. Σόιμπλε είχε αποχωρήσει για το Βερολίνο, πιστεύοντας ότι η συμφωνία είχε κλείσει.

Αλλά και οι διαρροές από την ελληνική αντιπροσωπεία μέσα από το γραφείο Τύπου, στο δεύτερο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, είχαν πολύ αρνητικό αντίκτυπο. Ένα σχέδιο συμφωνίας μοιράστηκε αμέσως στους δημοσιογράφους και οι Έλληνες εξηγούσαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο του Μοσκοβισί το οποίο θα μπορούσαν να υπογράψουν, ενώ ο Ντάισελμπλουμ το απέσυρε και τους έφερε να υπογράψουν ένα πιο σκληρό.

Αυτή η ερμηνεία των πραγμάτων έκανε έξαλλο το Eurogroup, αλλά και την Κομισιόν. «Κανένα κείμενο δεν συζητήθηκε επίσημα, δεν είναι αυτός τρόπος διαπραγμάτευσης» δήλωναν πολλές ευρωπαϊκές πηγές μετά το συμβάν. «Οι Γερμανοί είναι σε απόγνωση» έλεγε από την πλευρά του ένας διπλωμάτης.

Το κλου είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης την προηγούμενη ημέρα από το κρίσιμο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ανέβασε στο Twitter του ότι πήγε στο θέατρο να δει τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ, στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών.

Ο Σπίγκελ των FT τουιτάρει: Αν τα μέτρα της Ελλάδας είναι μόνο η φοροδιαφυγή, θα έχουμε μακρά εβδομάδα

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ανακατεύει τα δεδομένα για να σχηματοποιήσει τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προς τους δανειστές, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές.

Ο αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έναν προβληματισμό, σύμφωνα με τον οποίο αν το άθροισμα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας συναθροίζονται στην «πάταξη της φοροδιαφυγής», τότε θα έχουμε μια μακρά εβδομάδα.

Εντούτοις, υποψιάζεται πως θα υπάρχει και κάτι άλλο στη λίστα έτσι ώστε να γίνει δεκτή από τους δανειστές. Για τα υπόλοιπα παραπέμπει στο άρθρο που συνέγραψε από κοινού με την Κέριν Χοπ και στο οποίο αναφέρεται πως μόνο εάν συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να «τρέξει» η τετράμηνη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα. Άλλωστε, και την Παρασκευή, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών, τέθηκε ως σημαντικός όρος η αποδοχή της λίστας από την πρώην Τρόικα και συνακόλουθα αν τα μέτρα δεν ταιριάζουν στις απαιτήσεις θα συγκληθεί νέο έκτακτο Eurogroup.


Κατά τον Σπίγκελ, η Αθήνα αναμένεται να υποβάλει μια περισσότερο λεπτομερή λίστα τη Δευτέρα, αλλά ήδη υπάρχουν αμφιβολίες ότι το πλάνο του Βαρουφάκη μπορεί να βρει αντίσταση. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εδώ και εβδομάδες παραπονούνταν πως οι προτάσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ για μεταρρυθμίσεις δεν ήταν λεπτομερώς κατατεθειμένες από τον ίδιο και δεν συνδυάζονταν με εκτιμήσεις για την επίδραση που θα είχαν στον προϋπολογισμό του κράτους. Αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα μέσα στο Σαββατοκύριακο δηλώνουν πως είναι εξίσου ασαφής.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι ''κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα'' και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες των προβλεπόμενων εσόδων ή των δαπανών», είπε ένας Έλληνας αξιωματούχος της κυβέρνησης. Ακόμα, η Αθήνα προορίζεται να διευκρινίσει τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων καυσίμων, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, πρόσθεσε η ελληνική πηγή.

Ένας άλλος Έλληνας αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι προτάσεις του κ. Βαρουφάκη έχουν να κάνουν με έναν «κατάλογο ενεργειών που πρέπει να ληφθούν», δίχως όμως να υπάρχει λεπτομερής ανάλυση των αριθμών.

Οι ρωγμές στο εσωτερικό

Πάντως, όπως σημειώνουν οι Financial Times, το Σαββατοκύριακο φάνηκαν οι πρώτες ρωγμές στο εσωτερικό του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας απεικόνισε τη συμφωνία της Παρασκευής ως έναν τερματισμό της λιτότητας και της Τρόικας.

Το άρθρο υποσημειώνει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το άρθρο του Μανώλη Γλέζου, από το τουιτάρισμα του Μηλιού και της Σακοράφα, για να καταλήξει σε ένα πρώτο συμπέρασμα με την αρωγή του Νίκου Μαλκούτζη του Macropoilis, που σημειώνει πως οι αντιδράσεις ήταν «σχετικά υποτονικές», για να συμπληρώσει: «Το σχόλιο του Γλέζου δείχνει πως δεν είναι όλα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία της Παρασκευής. Στην πραγματικότητα, λέει αυτό που πολλά μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος θα ήθελαν να πουν, αλλά επί του παρόντος το κρατούν για τους εαυτούς τους».


Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής του, ο Σπίγκελ αναφέρει πως τα ελληνικά μέτρα θα περιλαμβάνουν κάτι περισσότερο από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ οι προτάσεις της κυβέρνησης θα δημοσιοποιηθούν. «Θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα ημέρα», συμπληρώνει με νόημα.

Le Figaro: Πώς η Ελλάδα γονάτισε κάτω από την πίεση του Βερολίνου

Στην τρίτη και τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος όλα παίχτηκαν ανάμεσα σε δύο άνδρες. Από τη μια μεριά, ο νέος και λίγο αλαζών Γιάνης Βαρουφακης, ο οποίος αυτοαποκαλείται «ευκαιρικός μαρξιστής» και «οικονομολόγος από ατύχημα».
Από την άλλη μεριά, ένας πυλώνας της Ευρώπης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 72 ετών, δεξί χέρι της Άνγκελα Μέρκελ. Τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής ο βετεράνος της γερμανικής πολιτικής κέρδισε την παρτίδα, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, μια ακόμη εφημερίδα που εξαπολύει κεραυνούς εναντίον της Ελλάδας.

Γράφει αναλυτικά:

Μετά από δύο αποτυχημένες συνεδριάσεις και ένα πήγαινε-έλα δέκα ημερών, το Eurogroup συμφώνησε να δώσει παράταση 4 μηνών στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αλλά πρόκειται για μια συμφωνία με όρους, η οποία συνδέεται με ένα ημερολόγιο σκληρών αξιολογήσεων και δεν προβλέπει άμεσο ξεμπλοκάρισμα της δόσης των 7 δισ. που ελπίζει να πάρει η Ελλάδα.

Η Αθήνα πρέπει να δώσει τη Δευτέρα μια λίστα με μεταρρυθμίσεις και σχέδια που θα επικυρώνουν τις συμφωνίες που έκαναν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Μια δεύτερη λίστα, πιο αναλυτική, αναμένεται το αργότερο ως τον Απρίλιο. Στο μεσοδιάστημα, και μετά από αυστηρή αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες, τα χρήματα θα αποδεσμευθούν. «Η εμπιστοσύνη χάνεται γρηγορότερα απ' ό,τι οικοδομείται», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν είδει προειδοποίησης προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ηττα για τον Τσίπρα
Για τον Αλέξη Τσίπρα αυτή η διαπραγμάτευση έληξε με μια σοβαρή ήττα: δεν κατόρθωσε να πείσει την Ευρώπη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση χωρίς συνεχή αξιολόγηση. Η κυβέρνησή του ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση «να μπει τέλος στη λιτότητα», αλλά δεσμεύτηκε τελικά να μην ξηλώσει όσα έκαναν οι προκάτοχοί του, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισλεμπλουμ. Η επιστροφή στην πραγματικότητα φαίνεται δύσκολη, τόσο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας όσο και στους ψηφοφόρους.

Με γραπτή συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τα 320 δισ. χρέος, να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να χρηματοδοτεί το χρέος και να συνεργάζεται με την Τρόικα, την οποία ως τώρα μισούσε. Η Αθήνα προσπάθησε ως την τελευταία στιγμή να αποφύγει τα μέτρα αναδιάρθωσης της οικονομίας, αλλά υπέκυψε τελικά.

Με σφιγμένο πρόσωπο, ο υπουργός Βαρουφάκης δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο μέρος μια μακράς μάχης.
Τώρα ο χρόνος πιέζει, όπως δήλωσε και ο Πιερ Μοσκοβισί: «Μένει λιγότερο από μια εβδομάδα», είπε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλα πρέπει να κλείσουν και να συμφωνηθούν -και να ψηφιστούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στις 28 Φεβρουαρίου. Αν οι ημερομηνίες δεν γίνουν σεβαστές, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στην ψάθα από τον Μάρτιο και δεν αποκλείεται να βρεθεί από ατύχημα και εκτός ευρώ.

CNBC: Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα και η Γερμανία τα πάντα

Τώρα βρισκόμαστε πιο κοντά στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αφού οι όροι της συμφωνίας στο Eurogroup είναι μη πραγματοποιήσιμοι και το Ελληνικό χρέος δεν μπορεί να ξεχρεωθεί σε αυτή τη ζωή, αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.

Εάν δούμε την συμφωνία, η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα και η Γερμανία τα πάντα, οπότε τώρα βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, αναφέρει στο CNBC ο αναλυτής Evan Lucas.

''Το Ελληνικό χρέος δεν μπορεί να ξεχρεωθεί σε αυτή τη ζωή'' εκτιμά επίσης ο αναλυτής Kingsley Jones προσθέτοντας πως ''πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε αυτή την περίπτωση. Τώρα το Ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 175%, το οποίο είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία.
Οι όροι της τρέχουσας συμφωνίας, λίγο- πολύ, απαιτεί από την Ελλάδα να προσπαθήσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για χρονικό διάστημα που ξεπερνά την δεκαετία.
Καμία χώρα με προβληματική οικονομία έχει ποτέ κατορθώσει να πετύχει κάτι ανάλογο.
Έτσι, ειλικρινώς πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες όροι που επιβάλουν αυτές τις απαιτήσεις από την Ελλάδα, είναι μη πραγματοποιήσιμοι''.

Reuters-S. Nixon: Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει και άλλες υποχωρήσεις

Tα δύσκολα για την Ελλάδα δεν έχουν περάσει τονίζει ο Simon Nixon. O πρωθυπουργός έχει συνθηκολογήσει σε πολλά θέματα αλλά θα πρέπει να το κάνει και σε άλλα. Το deal των Βρυξελλών, το ζήτημα εμπιστοσύνης και τα κρίσιμα ανταλλάγματα για τα μέτρα.

Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη φαινόταν λιγότερο επισφαλές στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας σε σχέση με την αρχή της, ωστόσο ακόμη βρίσκεται σε μια κρίσιμη ισορροπία, αναφέρει ο Simon Nixon του Reuters.

Αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη απόσυρση των καταθέσεων και ραγδαία επιδεινούμενα δημόσια οικονομικά η Αθήνα υπέκυψε στο αναπόφευκτο και έπραξε αυτό που είχε ορκιστεί να μην κάνει: Ζήτησε την παράταση του προγράμματος και δεσμεύτηκε με καλή πίστη να το ολοκληρώσει.

Λίγα συμφωνήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ που δεν μπορούσαν να έχουν συμφωνηθεί όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία. Η Ελλάδα επένδυσε το μεγαλύτερο μέρος του μήνα επιχειρώντας την πολιτικά αδύνατη φαντασία της παροχής δανείων χωρίς όρους από την ΕΚΤ και τους ευρωπαίους φορολογουμένους.

Αλλά ήταν πάντα σαφές ότι η μόνη «πηγή» χρημάτων που διατίθενται για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών χρηματοδότησης στην Ελλάδα ήταν το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε το 2012 και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι προσπάθειες της Αθήνας να αναιρέσει αυτή τη συμφωνία ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία, διότι κάθε νέα ρύθμιση θα πρέπει να επικυρωθεί από μια σειρά κοινοβουλίων, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού.

Το καλύτερο που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να πετύχει από τις εβδομάδες κόντρας ήταν μια συμφωνία που να επιτρέπει η Αθήνα να αντικαταστήσει ορισμένα από τα «μέτρα» που απαιτούσε η τρόικα των Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ με δικά της, τονίζει ο S. Nixon.

Αλλά αυτά θα πρέπει και πάλι να διευθετηθούν με την τρόικα - μετονομάστηκε σε θεσμούς – η οποία θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδό τους.

Η Αθήνα θα λάβει κάποιο ακαθόριστο περιθώριο για τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, αναπόφευκτο λόγω του «πλήγματος» που άφησαν στα δημόσια οικονομικά οι τρεις μήνες κρίσης. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως η συμφωνία που πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας είναι ουσιαστικά η ίδια που συμφώνησε το Α. Σαμαράς το Δεκέμβριο.

Ακόμη και αυτή δεν είναι μια «κλεισμένη» υπόθεση. Στην πραγματικότητα, το μόνο που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι οι χώρες που απαιτούν κοινοβουλευτική έγκριση για την παράταση της διάσωσης θα ξεκινήσουν την διαδικασία επικύρωσης.

Το πότε και αν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί θα εξαρτηθεί από το αν η Ελλάδα έλθει σε συμφωνία με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτή (η συμφωνία) δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ έχουν μια νομική υποχρέωση να μην «υπερβαίνουν τις εντολές τους». Επέμειναν ο κ. Σαμαράς να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνία διότι θεώρησαν ότι η χαλάρωση των όρων θα συνιστούσε μια παρέμβαση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Θα ήταν παράδοξο κάποιο θεσμικό όργανο να αποφάσιζε να μαλακώσει την προσέγγισή του και για να δώσει μια χείρα βοηθείας στον κ. Τσίπρα.

Η Αθήνα έχει περιθώριο έως τη Δευτέρα το απόγευμα να καταθέσει τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο θα υπάρξει νέα κόντρα στο μέλλον αν δεν δείξει υπερβάλλοντα ζήλο για τις μεταρρυθμίσεις.

Άλλωστε ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί να «αποσύρει» τις δύο απαιτήσεις της τρόικας που βύθισαν το Σαμαρά: Τις αλλαγές στη φορολογία και τις συντάξεις.

Η τρόικα πιστεύει ότι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά είναι κρίσιμη, στόχο που και ο κ. Τσίπρας μοιράζεται.

Η τρόικα πιστεύει επίσης πως η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω του οποίου το 40% αυτών που βγήκαν στη σύνταξη πέρυσι ήταν κάτω από το όριο ηλικίας, είναι επίσης κρίσιμη για την βιωσιμότητα του χρέους. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό σε αντάλλαγμα.

Ακόμα και αν η Ελλάδα λάβει την επέκταση αυτή την εβδομάδα τα προβλήματά της δεν έχουν παρέλθει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει δάνεια έως τον Απρίλιο και αυτά μόνο αν έχει η Βουλή εγκρίνει την συμφωνία με την τρόικα. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο καθώς ένα κομμάτι από το κόμμα του βρίσκεται πιο αριστερά από τον Τσίπρα αλλά και το Βαρουφάκη.

Πράγματι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν τρία χρόνια αντιστεκόμενοι στις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις του τρέχοντος προγράμματος. Αλλά στο μεταξύ η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό τον επόμενο μήνα.

Η Αθήνα και η ευρωζώνη θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μεγάλες πληρωμένες χρέους τον Ιούλιο και Αύγουστο. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποιούν ότι μια συμφωνία για ένα νέο deal θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολη από την παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Αλλά υπάρχει λίγος χώρος για ευελιξία μεταξύ των κόκκινων γραμμών της ευρωζώνης για καμία μείωση στο ονομαστικό χρέος και των απαιτήσεων της χώρας για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Ακόμα και αν η ευρωζώνη συμφωνήσει σε ελάφρυνση των όρων για τα υπάρχοντα δάνεια, θα είναι δύσκολο αυτά να μπουν σε καθοδική τροχιά αν η Αθήνα καταγράφει μικρότερα πλεονάσματα.

Ο στόχος περιπλέκεται από την ζημιά που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες. Η πρόσβαση στις αγορές που η κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι εταιρίες είχαν αρχίσει να αποκτούν έχει χαθεί και οι τράπεζες είναι πιο αδύναμες λόγω της φυγής των καταθέσεων.

Η τρόικα δεν αναμένεται να μοιρασθεί τις θέσεις της τρόικας για ανάκαμψη μέσω κατανάλωσης και κατά πάσα πιθανότητα θα επιμείνει σε «φιλελεύθερα» μέτρα που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση τελικά θα εξαρτηθεί από ζητήματα εμπιστοσύνης. Όπως έχουν τα πράγματα η εμπιστοσύνη βρίσκεται σε έλλειψη.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης κατανάλωσαν τον περισσότερο από τον προηγούμενο μήνα προσβάλλοντας πιθανούς συμμάχους.

Ο χρόνος που κέρδισε η Ελλάδα με την παράταση είναι επίσης χρόνος για τους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη να αποδείξουν ότι μπορεί να μεταλλαχθούν σε πολιτικούς, να καταστούν αξιόπιστοι «αντισυμβαλλόμενοι» που σέβονται τους κανόνες που διέπουν το ευρώ.

Έως τώρα αυτό είναι ένα ανοικτό ερώτημα. Ο κ. Τσίπρας έχει συνθηκολογήσει σε πολλά θέματα την τελευταία εβδομάδα, έχοντας «συναντηθεί» με τον πολιτικό και οικονομικό ρεαλισμό.

Αλλά θα πρέπει να συνθηκολογήσει και σε άλλα πολλά αν θέλει την Ελλάδα στο ευρώ πέρα από κάθε αμφιβολία.

Το Bloomberg για την σκληρή στάση Δε Γκίντος απέναντι στον Βαρουφάκη

Στην σκληρή στάση, με την οποία αντιμετώπισε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Ισπανός ομόλογός του Λουίς Δε Γκίνδος, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg.

Μάλιστα επισημαίνει ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών επισκίασε ακόμα και τον συνήθη σκληρό του Eurogroup Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο άρθρο που υπογράφουν οι Νίκος Χρυσολωράς και Καρλ Στάνγκο Ναβάρρα, αναφέρεται ότι ο Δε Γκίνδος άσκησε σημαντικές πιέσεις στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ζητώντας να τηρηθούν οι όροι των υφιστάμενων προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, εάν θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση στην επίσημη χρηματοδότηση.

Μάλιστα, όταν οι Υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν την πρόταση Σόιμπλε για μια συνάντηση την Τρίτη, ώστε να εξετάσει το σχέδιο της Ελλάδας, ο Δε Γκίνδος επέμεινε, κερδίζοντας συμφωνία για μια τηλεδιάσκεψη.

Η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τις τύχες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Μια νίκη για τον Βαρουφάκη θα ενίσχυε τα επιχειρήματα του Podemos, ενώ θα εξέθετε τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Η ισπανική κυβέρνηση "ήταν πάντα εποικοδομητική, αλλά έχει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της", δήλωσε ο Guindos την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες των δύο συντακτών, ο De Guindos καταφέρθηκε εναντίον του Βαρουφάκη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, λέγοντάς του ότι έχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ομολόγων του στην ευρω-περιφέρεια και ότι πρέπει να μάθει πώς η πολιτική διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Δε Γκίνδος, έχει στόχο να αντικαταστήσει τον Γερούν Ντάισεμπλουμ, ως επικεφαλής της ομάδας του Eurogroup, όταν η θητεία του Ολλανδού λήξει φέτος.

Handelsblatt: «Εύκολη» αποστολή για τον Β. Σόιμπλε

Εν αναμονή των τελικών ελληνικών προτάσεων που κατατίθενται σήμερα και ενόψει της σχετικής ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή, ο Β. Σόιμπλε έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία πειθούς των γερμανών βουλευτών.

Εν αναμονή των τελικών ελληνικών προτάσεων τελεί όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι γερμανοί βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν στο τέλος της εβδομάδας να δώσουν το τελικό πράσινο φως του Βερολίνου.

O γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε ξεκινά ήδη σήμερα Δευτέρα εκστρατεία πειθούς των βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt.

Προκειμένου μάλιστα να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, ο κ. Σόιμπλε ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο του συγκέντρωσε χθες Κυριακή όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να αποσταλούν στους βουλευτές και να ενημερωθούν για τα ελληνικά σχέδια πριν οι ίδιοι κληθούν να αποφασίσουν.

Όπως σημειώνει η Handelsblatt μετά από πέντε χρόνια ευρωδιάσωσης ο Β. Σόιμπλε έχει συνηθίσει να «πουλάει» συμβιβασμούς στους βουλευτές.

Αυτή τη φορά όμως, όπως εκτιμάται, η αποστολή του δεν είναι τόσο δύσκολη καθώς μαζί με την Άγκελα Μέρκελ κατάφεραν να περάσουν σχεδόν όλα τα σημεία τα οποία οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα και να υπάρξει στη συνέχεια αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς.

Επιπλέον η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται να μην αναιρέσει μεταρρυθμίσεις ενώ θα λαμβάνει χρήματα «βήμα προς βήμα», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

El Pais: Θα πείσει πιο εύκολα τους Ευρωπαίους ο Τσίπρας, παρά τους βουλευτές του

«Η συμφωνία με το Eurogroup προκαλεί τις πρώτες ρωγμές μέσα στην ελληνική κυβέρνηση», γράφουν οι Μαρία Αντονία Σάντσεθ-Βαγιέχιο και Κλάουντι Πέρεθ για τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Ισπανία, την El Pais.

Με αφορμή το μακροσκελέστατο άρθρο του Μανώλη Γλέζου, στο οποίο εξέφρασε ανοικτά και έντονα τη διαφωνία του με τη διαπραγματευτική πρακτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως «βαφτίσαμε το κρέας ψάρι», οι Ισπανοί ανταποκριτές της El Pais σε Αθήνα και Βρυξέλλες σχολιάζουν πως παρά τις «ασάφειες» στη λίστα του με τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει στις Βρυξέλλες, για τον «Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να πείσει τους εταίρους του στην Ευρωζώνη, παρά να κατευνάσει την απόπειρα εξέγερσης που έχει ξεσπάσει στο κόμμα του».

Η El Pais αναφέρει ότι συνολικά «πέντε εξέχοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επικρίνει ανοιχτά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή με το Eurogroup» και πως μεταξύ αυτών είναι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και το σημαίνον στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος. Μάλιστα, χαρακτηρίζει τον 92χρονο πολιτικό ως «τοτεμική φιγούρα της Αριστεράς».

Οι Ισπανοί δημοσιογράφοι αναφέρονται στις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το Σαββατοκύριακο και στις οποίες υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί και δεν θα ακυρώσει τη λαϊκή αγωνιστική βούληση», «δεν πρόκειται να συνομολογήσουμε μια συμφωνία η οποία θα σκοπεύει να ακυρώσει τον πυρήνα του ριζοσπαστικού προοδευτικού μας προγράμματος», προσθέτοντας πως η Τρόικα και τα μνημόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ωστόσο, η El Pais επισημαίνει ότι ο κ. Λαφαζάνης, αν και επικριτικός, «σε σύγκριση με τον 92χρονο Γλέζο, δεν το προχώρησε μακριά». Οι Σάντσεθ-Βαγιέχιο και Πέρεθ, αφού πρώτα ενημερώνουν το ισπανικό αναγνωστικό κοινό ότι σε ηλικία 18 ετών ο κ. Γλέζος κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα, συνεχίζουν παραθέτοντας το επίμαχο κομμάτι του άρθρου του:

«Η μετονομασία της Τρόικα σε θεσμούς, του Μνημονίου σε συμφωνία και των δανειστών σε εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζει την προηγούμενη κατάσταση». Παράλληλα, ανέφεραν πως ο κ. Γλέζος ζήτησε συγνώμη από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η ισπανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες συνιστώσες εντός του κυβερνώντος κόμματος που «ζητούν το κεφάλι του Τσίπρα σε περίπτωση που “παραδοθεί” στις ευρωπαϊκές επιταγές».

Μάλιστα, κατά την El Pais, οι πρώτες ρωγμές εντός της κυβέρνησης διαφάνηκαν ήδη από τις διεργασίες εντός του κόμματος για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αριστερή πτέρυγα να προβάλει αντίσταση για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Ο Τσίπρας δεν μπορούσε να υποστηρίξει τον υποψήφιό του, τον συντηρητικό Δημήτρη Αβραμόπουλο, νυν επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης και πρώην υπουργό Αμυνας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, εξαιτίας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης», σχολιάζουν οι Ισπανοί δημοσιογράφοι.