12 Φεβρουαρίου 2015

Ποιος θα πληρώσει τη νύφη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα δόντια του στα ΜΜΕ;

Το πολιτικό κόστος από τυχόν επιδείνωση του δείκτη ανεργίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στη χειμαζόμενη δημοσιογραφική οικογένεια σταθμίζουν αυτές τις ημέρες σύμβουλοι υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ μετά τη ρητή εντολή του αντιπροέδρου Γ.Δραγασάκη προς τους τραπεζίτες για κλείσιμο της κάνουλας δανειοδότησης των επιχειρήσεων Τύπου και ΜΜΕ.

Προηγήθηκε άλλο χτύπημα που αφορά σε μια άτυπη ρητή εντολή για μείωση της διαφημιστικής δαπάνης προς τα ΜΜΕ, τα οποία μόνον τον μήνα Ιανουάριο εισέπραξαν 3,3 εκατ. ευρώ από διαφήμιση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και μάλιστα ελαφρώς αυξημένη έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα (3,1 εκατ. ευρώ).

Όμως οι τράπεζες στην ουσία δεν περίμεναν τη …μεταπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκινήσουν haircut των διαφημιστικών κονδυλίων και θα είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι την όποια ανατροπή, με θετική ή αρνητική κριτική, πιστώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι το 2014 οι Οικονομικοί Οργανισμοί (Τράπεζες) ολισθαίνουν κατά -4,6% περιορίζοντας τις απώλειες έναντι του 2013 (-7,2%) καθώς αγοράζουν διαφημιστικό χωροχρόνο αντί του ποσού των 82 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η είσπραξη των ΜΜΕ (παραδοσιακών) από τις τράπεζες. Η άλλη, αφορά σε μια σταθερή στρέβλωση του τριγώνου «ΜΜΕ-Τράπεζες-Κράτος/ΤΧΣ» για τη χορήγηση δανείων – αφειδώς – προς καταχρεωμένα Μέσα, με τον δανεισμό να ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής και τις ζημίες το 1 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών που συμμετείχαν προχθές στη συνάντηση, Γιώργο Μιχελή (Εθνική), Άνθιμο Θωμόπουλο (Πειραιώς), Νίκο Καραμούζη – Φωκίων Καραβία (Eurobank) και Αλέξανδρο Αντωνόπουλο (Attica), ήταν σαφές: να μην χορηγούν δάνεια στα ΜΜΕ που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα προχωρήσει στον «Έλεγχο των οικονομικών των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων Μέσων ενημέρωσης», σε συνδυασμό με το μήνυμα του Γιάννη Δραγασάκη στους τραπεζίτες να κλείσουν τη στρόφιγγα προς τα ΜΜΕ, έχει προκαλέσει ανησυχία και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πανικό στους ιδιοκτήτες των Μέσων!

Αφού σύμφωνα με άλλες πηγές έχει δοθεί ήδη εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να ξεκινήσουν τη διενέργεια ελέγχων για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, αλλά και την προέλευση των χρημάτων προς αυτά. Το πρόβλημα όμως είναι ποιος θα πληρώσει τη νύφη, και πιστεύουμε θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου, όπως θα πληρώσουν οι μισθωτοί που θα πάρουν τα 751 ευρώ τον μήνα για να δουν τον συνάδελφό τους να περνά από το λογιστήριο μια από τις επόμενες ημέρες. Στη λογική του στους δύο τρίτος δεν χωράει.