07 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σαμαράς και η στρατηγική των “δυο άκρων” (με Βορίδη και Κυριάκο)

Ο Αντώνης Σαμαράς διάγει αισίως 38 χρόνια στην ενεργό πολιτική, έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας το 1977, και αυτή η 40ετής διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού στα δημόσια πράγματα, προφανώς το έχει οπλίσει με περίσσευμα εμπειρίας.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει επιδείξει στο σύνολο της πολιτικής διαδρομής του, αξιοπρόσεκτες πολιτικές αντοχές. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, καθώς παρά τη βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όταν και η γαλάζια παράταξη κατέγραψε 600.000 λιγότερους ψηφοφόρους (1.700.000 έναντι 2.300.000) από την κοινωνική βάση που εμπιστεύτηκε τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς δεν αμφισβητείται ουσιαστικά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιθέτως, χαράσσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας και της αντιμετώπισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει κερδίσει τις επικοινωνιακές εντυπώσεις, και μάλιστα με σαρωτικό τρόπο, στο επιτελείο Σαμαρά ωστόσο θεωρούν ότι η ουσία θα… ξεγυμνώσει το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου.

Σε εσωκομματικό επίπεδο, η διαχείριση που έχει επιλέξει ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζεται στη στρατηγική των “δυο άκρων”, με παράλληλη στήριξη της νεώτερης γενιάς, στο πρόσωπο του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος παραμένει σε κεντρικό ρόλο στη Συγγρού.

Τα “δυο άκρα” δεν είναι άλλοι από τους Μάκη Βορίδη και Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τον Αντώνη Σαμαρά ως βασικοί πρωταγωνιστές της νέας ηγετικής ομάδας που προωθεί.

Ο Μάκης Βορίδης συμβολίζει τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς τα Δεξιά, σύμφωνα και με τη σχετική ρητορική την οποία έχει αναπτύξει ο Τάκης Μπαλτάκος, εκτιμώντας ότι η Συγγρού υπέστη ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, επειδή κατέγραψε σημαντικές διαρροές προς κόμματα στον δεξιό άξονα του φάσματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμβολίζει την κεντρογενή και φιλελεύθερη στροφή της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενος σε περισσότερο μετριοπαθές ακροατήριο, και έχοντας τις περγαμηνές του πλέον πετυχημένου υπουργού της τελευταίας κυβέρνησης, ως εκείνος ο οποίος προώθησε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.

Με την παραπάνω σύνθεση, ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι δίνει και ένα δείγμα γραφής του πώς θα πρέπει να κινηθεί στρατηγικά η Νέα Δημοκρατία το αμέσως επόμενο διάστημα, αντί να αναλώνεται σε εσωκομματικές διαμάχες για το αν θα πρέπει να στοχεύσει στο Κέντρο ή στα Δεξιά της.

ysterografa.gr