12 Φεβρουαρίου 2015

Οι Ειδικές Δυνάμεις της Ιορδανίας κατά των τζιχαντιστών - ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας έχουν υποσχεθεί σκληρή αντιποινα για τον θάνατο του Ιορδανού πιλότου, μετά την δημοσιοποίηση βίντεο απο το Ισλαμικό Κράτος που δείχνει την στιγμή της φρικαλέας εκτέλεσης του. Ο Moaz al-Kasasbe κάηκε ζωντανός απο τους τζιχαντιστές, σ'ενα κλουβί.
Η Ιορδανία εκδικήθηκε τον θάνατο του πιλότου την προηγούμενη βδομάδα άμεσα εκτελώντας 2 τζιχαντιστές κρατούμενους και χτυπώντας στόχους του Ισλαμικού Κράτους με 56 αεροπορικές επιδρομές σε τρείς μέρες.

Αλλα πέρα απο τις αεροπορικές επιδρομές η Ιορδανία θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους μέσω των εξαιρετικά αποτελεσματικών μονάδων των ειδικών της δυνάμεων. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές οι Ειδικές Δυνάμεις της Ιορδανίας προσπάθησαν αλλα απέτυχαν στην αποστολή διάσωσης του Ιορδανού πιλότου. Ωστόσο το Υπουργείο Άμυνας της Ιορδανίας αρνείται οτι μια τέτοια αποστολή έλαβε χώρα.
Επιπλέον σχετικα με τον φρικαλέο θάνατο του πιλότου, νεα στοιχεία δείχνουν οτι ο πιλότος ήταν σε καταστολή κατα την διάρκεια της εκτέλεσης του απο τους τζιχαντιστές


Οι Ειδικές Δυνάμεις της Ιορδανίας, υπο την Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Ιορδανίας, ειναι 14.000 σε αριθμό και απο τις πιο αποτελεσματικές και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της περιοχή, εκπαιδεύονται συχνά με αυτες των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν πηγές, οι Ειδικές Δυνάμεις της Ιορδανίας έλαβαν μέρος στην αποστολή διάσωσης του Τζέιμς Φολει και του Πίτερ Κασινγκ με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Σε αυτο το σημείο αξίζει να αναφέρουμε οτι η Ιορδανία ειναι παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων.




Το κέντρο Εκπαιδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων του βασιλιά Αμπντάλα (KASOTC) είναι κεντρικό στις δυνατότητες της χώρας στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων και χρησιμοποιείται κατά κόρον από άλλες χώρες.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν και εκπαιδευση σε προσομοιωτή αεροπειρατείας, αλλα και μάχες σωμα με σώμα σε πολύ στενούς χώρους όπως και ασκήσεις Κ9. Στις εγκαταστάσεις των Ειδικών Δυνάμεων η Ιορδανία φιλοξενεί επίσης το ετήσιο συνέδριο Ειδικών Δυνάμεων Ειδικών και Επιχειρήσεων

Παρακάτω το εντυπωσιακό βίντεο απο το περσινό συνέδριο...





Η εστίαση στον τομέα τον Ειδικών Δυνάμεων μάλλον αντικατοπτρίζει το παρελθόν του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β 'στις Ειδικές Δυνάμεις του έθνους και την πιστοποίηση του ως πιλότος Cobra. Το 1996, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ο Αμπντουλάχ άρχισε την αναδιοργάνωση των ειδικών δυνάμεων της χώρας σε μια πιο σύγχρονη δύναμη.

Οι Δυνάμεις της Ιορδανίας σε άσκηση

Οι Ιορδανικές Ειδικές Δυνάμεις συγκροτήθηκαν το 1963 έχουν εκπαιδευτεί για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και για την διεξαγωγή αποστολών επιτήρησης, μεταξύ άλλων. Ένα από τα κύρια καθήκοντα των ειδικών δυνάμεων της Ιορδανίας ειναι η φύλαξη των εθνικών συνόρων της Ιορδανίας. Αυτη η αποστολή έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις μετα τα γεγονότα στο Ιράκ το 2006.

Βέβαια οι πιθανότητες διάχυσης της τρομοκρατίας απο το Ιράκ και τη Συρία στην Ιορδανία έχουν θέσει τις ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας σε επιφυλακή συνεπώς προκαλώντας μεγαλύτερη έμφαση σε αντιτρομοκρατικες επιχειρήσεις.



Εκτός από στρατιωτικές δυνατότητες, οι ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας έχουν αποδείξει οτι ειναι ικανές στην συλλογή πληροφοριών καθώς η εσωτεριή αστάθεια και η τρομοκρατία εχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την ιορδανική μοναρχία.
Σημαντικό στην εξέλιξη των ειδικών δυνάμεων της Ιορδανίας και το πολεμικό κλίμα στην περιοχή καθώς έχουν επίσης ωφεληθεί από πραγματικές εμπειρίες πολέμου, συμπεριλαμβανομένων και πολλαπλών αποστολών στο Αφγανιστάν.

Business Insider/ Reuters
onalert.gr