03 Φεβρουαρίου 2015

«Σαμπάχ»: Τώρα που η Ελλάδα έχει πρόβλημα, η ΕΕ ας πλησιάσει την Τουρκία

Στην αναμπουμπούλα, η Τουρκία χαίρεται. Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ με κεντρικό άρθρο που προσπαθεί να ορθοτομήσει, κατά το δοκούν, πάνω στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, σημειώνει πως η Ευρώπη, τώρα που η Ελλάδα έχει πρόβλημα, πρέπει να πλησιάσει την Τουρκία.

Γράφει συγκεκριμένα ο Τούρκος δημοσιογράφος Ozan Ceyhun: «Για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία και την επιδείνωση της κρίσης, θα πρέπει η Μέρκελ να μείνει σιωπηλή για λίγο και η Γερμανία να απόσχει από τις σκληρές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας. Αν και ορισμένοι στις Βρυξέλλες θα δυσαρεστηθούν με αυτό που γράφω, ωστόσο η μόνη αλήθεια είναι ότι η ΕΕ χρειάζεται να αποκτήσει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια η ΕΕ χρειάζεται τη συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να καταπολεμήσει την απειλή των τζιχαντιστών και την ανάπτυξη της κρίσης στο μέτωπο της Ρωσίας με την Ουκρανία».

Δεν σταματάει, όμως, εδώ το άρθρο καθώς σημειώνει πως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, η Τουρκία έκανε φιλικά ανοίγματα προς τη νέα κυβέρνηση, αλλά αυτό που πήρε ως απάντηση ήταν «προκλητικές στάσεις» και σε αυτές αναφέρεται στην κίνηση του Πάνου Καμμένου να ρίξει στη θάλασσα των Ιμίων στεφάνι για τους αδικοχαμένους ήρωες. «Έτσι δεν έχουν καμία πιθανότητα να πετύχουν τους στόχους τους κατά της Τουρκίας», αναφέρει το άρθρο και συμπληρώνει πως η Ελλάδα επέδειξε πρόσφατα μια άκρως αντιφατική προσέγγιση στο θέμα της Κύπρου.

Κατά τον Ceyhun τα μεγάλα προβλήματα της ΕΕ δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η τρομοκρατική απειλή και το ουκρανικό. Ειδικά από τη στιγμή που το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι καινούργιο, αλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που παρουσίασε λανθασμένα στοιχεία που δεν αντιπροσώπευσαν την πραγματικότητα. Η ΕΕ είναι εν μέρει υπεύθυνη για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.

«Η μεγάλη εικόνα, όμως, είναι το Ισλαμικό Κράτος και οι απειλές που εκτοξεύει προς την Ευρώπη, αλλά και το ζήτημα της Ουκρανία που προκλήθηκε έπειτα από τη λανθασμένη πολιτική της Γερμανίας».

Επίσης, αναφέρει, πως δεν πείθουν οι αντιδράσεις της ΕΕ για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία καθώς οι πρεσβευτές της ΕΕ στη Λευκωσία έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις για τις συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες και την Κύπρο σε διάφορα θέματα. «Για όλα αυτά η ΕΕ είχε μείνει αδιάφορη για μεγάλο διάστημα. Η άνοδος των αριστερών κομμάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας παραξενεύει καθώς έχει ξανασυμβεί με την περίπτωση του ΑΚΕΛ. Η Γερμανία οφείλει να αναθεωρήσει τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και η ΕΕ να αναλύσει τι πήγε λάθος και ακολούθησε αυτές τις πολιτικές δίχως να τις κριτικάρει».