20 Φεβρουαρίου 2015

Με… τουπέ, προεξοφλεί “ναυάγιο” ο Βαρουφάκης…

Μ’ ένα αδικαιολόγητο για τις δραματικές περιστάσεις «τουπέ», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ότι «έχουμε κάνει πολλά για μια συμφωνία» και συμπληρώνει ότι στην ελληνική κυβέρνηση «είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να απέχουμε από κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας».

Ωστόσο, «αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, να συνεχιστεί μόνο επειδή έτσι λένε οι κανόνες», υπογραμμίζει.

Ο κ. Βαρουφάκης, ακόμη, σημειώνει πως δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν οι πιστωτές συνεχίσουν να επιμένουν η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ και να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 1,5% στο 4,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

«Έχουμε κάνει ήδη περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη απ’ ό,τι έχει γίνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε καιρό ειρήνης και η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε ύφεση με μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα που να μπορεί να γίνει για περαιτέρω σύσφιξη».

«Ο μόνος λόγος να γίνει αυτό είναι από ιδεολογία ή σε τιμωρητική βάση. Το μόνο που επιδιώκουμε είναι ένας τρόπος για να τελειώσει ο κύκλος χρέους-αποπληθωρισμού και να αποκαταστήσουμε τα κυκλώματα της ελληνικής οικονομίας για την παροχή πιστώσεων», τονίζει, μεταξύ άλλων.