05 Φεβρουαρίου 2015

Σφίγγουν οι κώλ@ι: Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα

Κεραυνός εν αιθερία (λέμε και καμιά μαλακ@α) και πληθαίνουν οι αστείες φωνές "να κάτσει το πολιτικό σύστημα να συννενοηθεί" ή οι παπαριές Χατζηνικολάου "να στηρίξει η ΝΔ την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης"!! Δηλ. να κάτσουν να τα βρουν και να ζητήσουν όλοι μαζί δανεικά από τη Μέρκελ για να ξανανοίξει η ΕΡΤ και να επιστρέψουν οι Φωτόπουλοι στη ΔΕΗ... ρε σεις, την παλεύετε;
Όσο για το Νικολάκη που ψάχνει συνενόχους στη χρεοκοπία... αφενός ο λαός επέλεξε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για να τα κάνει πουτάνα όλα άρα δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής ΝΔ και αφετέρου, στην Αργεντινή έφυγαν με το ελικόπτερο αυτοί που διώξανε το ΔΝΤ.... και αυτό κρατήστε το
Άσχετο αλλά ο Σαμαράς και η ΝΔ που δεν διαπραγματεύονταν κατάφεραν να γίνονται δεκτά τα ομόλογα στην ΕΚΤ... φάτε τώρα διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ...

Ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας - Υποχωρεί το ευρώ, εκτινάσσονται τα spreads - Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου - Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΚΤ

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι, αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν θα δέχεται ως ενέχυρα (collateral) ελληνικά ομόλογα.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει πως η Φρανκφούρτη εκτιμά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Πρακτικά, από τις 11 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ σταματάει να παίρνει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδωθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση αυτή επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, δηλαδή μετά το τέλος της δίμηνης παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου. Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ, που σταματά να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από τις 11 Φεβρουαρίου, είναι ένα ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «η αναστολή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ευρωσυστήματος, επειδή σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να υποτεθεί ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση και αναθεώρηση του προγράμματος».

Τι σημαίνει η απόφαση Ντράγκι - Το παρασκήνιο και οι ερμηνείες

- Η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα μέχρι της 28 Φεβρουαρίου, συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να τεθούν οι ελληνικές τράπεζες, εκτός των πράξεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ, 17 μέρες νωρίτερα από το πρόγραμμα.

- Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα και ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Μάριο Ντράγκι. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση, ανακοίνωση κτλ μετά την συνάντηση και λίγες ώρες μετά ακολούθησε ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τις τακτικές πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, αποτελεί προφανή έκφραση δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας των όσων είπε ο Γ. Βαρουφάκης στον κεντρικό τραπεζίτη Μ. Ντράγκι.

- Έχει ενδιαφέρον επίσης, η χρονική σύμπτωση ότι ο συγκεκριμένος αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών, ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Δηλαδή, την ημέρα που η ευρωζώνη συγκεντρώνεται για να συζητήσει εκτάκτως ειδικά για την Ελλάδα, ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες τίθενται εκτός χρηματοδότησης.

- Οι ελληνικές τράπεζες, από τις 11 Φεβρουαρίου, βρίσκονται πλέον στο έλεος του Μάριο Ντράγκι, καθώς η χρηματοδότησής τους εξαρτάται πλέον αποκλείστηκα από την έγκριση του ELA που θα δίνει η ΕΚΤ.

- Να σημειωθεί ότι στις 13 Φεβρουαρίου, υπάρχει έκδοση εντόκων 1,4 δισ. αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει και έκτακτη χρηματοδότηση για να καλύψει το μέρος των εντόκων που θα ζητήσουν να πληρωθούν στην λήξη τους, οι ξένοι επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή ο ELA θα πάρει όλα τα ελληνικά χαρτιά ως ενέχυρα, εκτός από τα ομόλογα του EFSF που έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Η διαφορά του κόστους χρηματοδότης δεν είναι μεγάλη, καθώς το συνολικό κόστος με τα ενέχυρα της ΕΚΤ επιβαρύνεται από προμήθεια με αποτέλεσμα να ανεβαίνει 1%, ενώ το κόστος στον ELA είναι 1,5%. Σύμφωνα με άλλες τραπεζικές πηγές το κόστος θα επιβαρυνθεί περαιτέρω λόγω και άλλων παραγόντων.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα ελληνικά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).

Ματίνα Νταλλαρή, Μάκης Πολλάτος, Βασίλης Δαλιάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ