15 Φεβρουαρίου 2015

Διάταξη-σκάνδαλο από την ΕΠΟ για τους "στημένους αγώνες"!

Υστερα από αδράνεια τεσσάρων ετών η ΕΠΟ άρχισε και πάλι να ασχολείται με τις καταγγελίες που έρχονται σωρηδόν από την UEFA και αφορούν αγώνες ύποπτους χειραγώγησης για στοιχηματικούς λόγους.

Τον περασμένο Μάιο επικαιροποίησε τον ελλιπή πειθαρχικό της κώδικα προσαρμόζοντάς τον, όπως ειπώθηκε, στον αντίστοιχο της UEFA. Ωστόσο, οι κλήσεις σε απολογία των Βέροιας, Εργοτέλη, Πανθρακικού και Κέρκυρας για προκαθορισμό αποτελέσματος και οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στάθηκαν η αιτία να αναδειχθεί η επιλεκτική προσαρμογή της ΕΠΟ στις επιταγές της UEFA.

Συγκεκριμένα, στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ αναφέρεται δύο φορές ότι για να τιμωρηθεί ομάδα πρέπει να αποδειχθεί ότι εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές της. Ομως αντίστοιχη πρόβλεψη - περιορισμός δεν υπάρχει στον πειθαρχικό κώδικα της UEFA. Η επινοητικότητα των ανθρώπων της ΕΠΟ φαίνεται να λειτουργεί υπέρ της ατιμωρησίας.

Eναρμόνιση αλά καρτ με την UEFA

Στον πειθαρχικό κώδικα της UEFA (έκδοση 2014) αναφέρεται ότι τιμωρία μπορεί να υπάρξει λόγω της εμπλοκής ενός και μόνο ατόμου χωρίς να προβλέπεται ο περιορισμός να είναι απαραιτήτως ποδοσφαιριστής.

Η ΕΠΟ έβαλε τον συγκεκριμένο περιορισμό -να εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές-, ενώ αυτός δεν ροβλέπεται από την UEFA τους κανονισμούς της οποίας κατά τα άλλα υιοθέτησε.

Το ερώτημα επομένως είναι γιατί η ΕΠΟ δεν εναρμονίζει τον πειθαρχικό της κώδικα με αυτόν της UEFA και προσθέτει δικές της διατάξεις που κάνουν δυσκολότερη την τιμωρία όσων πιθανόν εμπλέκονται;

Γιατί ανεβάζει από μόνη της τον πύχη της τιμωρίας εν έτει 2014, όταν η ίδια το 2011 τιμώρησε ομάδες (Ολυμπιακός Β., Καβάλα) χωρίς να τιμωρηθεί ούτε ένας ποδοσφαιριστής τους;

Γιατί προσθέτει τον συγκεκριμένο περιορισμό προκειμένου να υπάρξει τιμωρία όταν το 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τιμώρησε πέντε φυσικά πρόσωπα για έξι στημένους αγώνες, μεταξύ ρων οποίων δεν υπήρξε κανένας ποδοσφαιριστής και ήταν πρόεδροι ομάδα και προπονητές;

Πηγή: http://www.skai.gr/