11 Φεβρουαρίου 2015

ΚΛΑΙΩ! Η ΠΑΣΟΚα ΠΑΝΑΡΙΤΗ ΤΟΥ ΓΑΠ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ!Κακό κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα -Ενα ραντεβού με Λαγκάρντ

Αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος η κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός πάει νωρίτερα στις Βρυξέλλες

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Αν και η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών είναι αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει μια ημέρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τα τεκταινόμενα στο έκτακτο Eurogroup.

Μαζί του και ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο στις σημερινές διαπραγματεύσεις και θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό και στην αυριανή Σύνοδο.

Οι τρεις συνεργάτες του Βαρουφάκη

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συνοδεύεται στο σημερινό έκτακτο Eurogroup από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ήδη από τη Δευτέρα.

Ο κ. Βαρουφάκης συνοδεύεται από τον άτυπο σύμβουλό του, αμερικανό καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη η ειδική σύμβουλος του υπουργού η γνωστή οικονομολόγος και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη.

Κομισιόν: Δεν έχουν φέρει αποτελέσματα οι εντατικές διαβουλεύσεις

Μια δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν και ένα tweet Βρετανού δημοσιογράφου δείχνουν πως το Eurogroup της Τετάρτης δεν θα είναι το καθοριστικό και το σημαντικό για το ελληνικό θέμα.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά ούτε και στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη ημέρα, προσθέτοντας ότι ο προγραμματισμός που γίνεται έχει ως στόχο να ληφθούν αποφάσεις στο Εurogroup της 16ης Φεβουαρίου.

Η εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση σχέδιο Γιούνκερ για την Ελλάδα σε εξέλιξη, μίλησε όμως για εντατικές διαβουλεύσεις του Προέδρου της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως όλα τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι λειτουργούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

D-Day η ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup

Την πληροφορία ότι στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα υπάρξει λύση, αλλά ούτε και ουσιαστική διαπραγμάτευση επιβεβαιώνει και ο ανταποκριτής της Telegraph στις Βρυξέλλες, Μπρούνο Γουότερφιλντ. Με μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter σημειώνει πως αξιωματούχοι των Βρυξελλών χαρακτήρισαν το Eurogroup της Τετάρτης «διαδικαστικό και όχι ουσιαστικό για την Ελλάδα». Συνακόλουθα χαρακτήρισαν ως D-Day (καθοριστική ημέρα) την 16η Φεβρουαρίου, ημέρα που θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.