Με πρώτο, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στον οποίο προσβλέπουν, με διαφορετικό τρόπο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε πρόταση από την πλευρά του κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, την οποία ωστόσο έπειτα από μικρή διαβούλευση με συνεργάτες του, απέρριψε. Τις δεδομένες ενστάσεις του κ. Καραμανλή για τον ρόλο του σε μία προεδρία χωρίς αρμοδιότητες, ενίσχυσε και η εύλογη ανησυχία του για τις εξελίξεις και τον κίνδυνο να κληθεί ως Πρόεδρος να διαχειριστεί επιλογές της κυβέρνησης σε πλήρη αντίθεση με τις δικές του πεποιθήσεις, όπως εν προκειμένω η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προς την κατεύθυνση της απόρριψης του προεδρικού σεναρίου ήταν οι εισηγήσεις της πλειοψηφίας των στελεχών του «ύστερου καραμανλισμού», σε αντίθεση με ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. που τάχθηκαν υπέρ της ανάδειξης ενός ακόμη Κ. Καραμανλή στην προεδρία.
Η πρόταση που, εκ παραλλήλου, θα έθετε τον κ. Καραμανλή εκτός ενεργού πολιτικού στίβου τελικά απορρίφθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός μεθοδεύει την επαναδραστηριοποίησή του. Κάθε άλλο. Στο σύνολο των συζητήσεων που είχε τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Καραμανλής αρνείται να... ανάψει το «πράσινο φως» σε όσους τον προσεγγίζουν, αναζητώντας στήριξη για αμφισβήτηση της ηγεσίας του κ. Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις στο μέτωπο με την Ευρώπη και θεωρεί αρνητική κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να διχάσει τη Ν.Δ. σε αυτή τη συγκυρία.
Οι προθέσεις του επιτρόπου
Το έτερο πρόσωπο της γαλάζιας επικαιρότητας είναι, εκ των πραγμάτων, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, που μοιάζει να έχει δρομολογήσει τη μετακόμισή του από τις Βρυξέλλες στο προεδρικό. Η αναμενόμενη απόρριψη της πρότασης από τον κ. Καραμανλή είχε ήδη ενεργοποιήσει τις διαβουλεύεις μεταξύ του περιβάλλοντος Τσίπρα και του κ. Αβραμόπουλου, ήδη πριν από τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο κ. Σαμαράς επεδίωξε ενόσω ακόμη ήταν στο Μαξίμου να διερευνήσει τις προθέσεις του Επιτρόπου. Ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται να διεμήνυσε ότι δεν θα θέσει την όποια απόφασή του υπό την αίρεση του κόμματος και η πρώτη, μετεκλογική, αντίδραση της Ν.Δ. ήταν το σενάριο αποχής από την προεδρική εκλογή της 13ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, πολύ γρήγορα απορρίφθηκε ακόμη και η σκέψη για μία τέτοια κίνηση, καθώς σημαντικός αριθμός στελεχών, με πρώτο τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, διεμήνυσαν ότι θα έμεναν για να υπερψηφίσουν, κάτι που θα συνιστούσε de facto διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η εκκρεμότητα έληξε με το τηλεφώνημα στήριξης του κ. Σαμαρά προς τον κ. Αβραμόπουλο, την Πέμπτη.
Πέραν του, όπως αποδείχθηκε, ενεργού εσωκομματικού του ρόλου, σενάρια έφεραν τον κ. Μεϊμαράκη να αναλαμβάνει και ρόλο μεταβατικού προέδρου. Ο ίδιος είναι ξεκάθαρο ότι δεν το επιδιώκει, ωστόσο είναι εξίσου σαφές ότι δεν θα αρνιόταν εφόσον -σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης του κ. Σαμαρά- η κοινοβουλευτική ομάδα του ζητούσε να ηγηθεί μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου.
Κάτι που μας οδηγεί στους... δελφίνους, καίτοι ουδείς έχει επισήμως αποδεχθεί την ιδιότητα αυτή. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη -που πραγματοποιεί μπαράζ επαφών με γαλάζια στελέχη και επιχείρησε, την Παρασκευή, να διερευνήσει τις προθέσεις Καραμανλή- δεν αποκλείει μία επιστροφή. Ωστόσο, σε σχέση με το 2009, θα πρέπει να διαχειριστεί και το ενδεχόμενο ενός οικογενειακού εμφυλίου, καθώς έτοιμος εμφανίζεται και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο τελευταίος θεωρεί ότι θα πρέπει ο ίδιος να εκφράσει το φιλελεύθερο μπλοκ.
Ο κ. Νίκος Δένδιας, έχοντας καταλάβει την πρώτη θέση στην αχανή Β΄ Αθηνών, ετοιμάζεται να ανοίξει περπατησιά, στηριζόμενος και στο καραμανλικό μπλοκ, στο οποίο όμως επενδύει και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Ο κ. Μάκης Βορίδης επίσης θα «τρέξει στην κούρσα», ποντάροντας στο κοινό της δεξιάς, ενώ σαφείς υπαινιγμούς, σε προεκλογικές της συνεντεύξεις, είχε αφήσει και η πρώτη στην Α΄ Αθηνών κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, εάν, λόγω Τσίπρα, η Ν.Δ. «σπάσει» την επετηρίδα πηγαίνοντας σε στέλεχος νεότερης γενιάς.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ