15 Φεβρουαρίου 2015

ΕΛΑ Ν'ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ!Τα άδεια ταμεία φέρνουν μέτρα - Αγωνία στο ΥΠΟΙΚ για την υστέρηση του ΦΠΑ και των εσόδων

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις αύριο είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει η συμφωνία

Το μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής παρά το καλό κλίμα και την αχτίδα φωτός που φάνηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται σε σκληρή γραμμή, χωρίς όμως να γκρεμίζει τις γέφυρες διαλόγου.
Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις αύριο είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει η συμφωνία.

Θα χρειαστούν και άλλες διαπραγματεύσεις και συναντήσεις του Eurogroup με στόχο τελικό συμβιβασμό,μέχρι τις 20 Φεφρουαρίου.

Τον τόνο των διαπραγματεύσεων δίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην τεχνική συνάντηση των δύο κλιμακίων τεχνοκρατών - της Ελλάδας και της ΕΕ - της Παρασκευής καθόρισε την «περιοχή», τα όρια των συζητήσεων.

Μεταξύ άλλων φέρεται να είπε: «Είμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις σε τεχνικό επίπεδο και να εντοπίσουμε περιοχές συμφωνίας και διαφωνίας. Δεν είμαστε εδώ για να αρχίσουμε μια διαπραγμάτευση ή αξιολόγηση (review)». Μάλιστα είπε «δεν συναντούμε την τρόικα, αλλά θεσμικούς εταίρους, καθένας από τους οποίους έχει τον δικό του τομέα εμπειρογνωμοσύνης».

Στη συνέχεια περιέγραψε με τον δικό του τρόπο τα πεδία συμφωνίας - το «πράσινο χρώμα» - που είναι:
- Η φοροδιαφυγή

- Η καταπολέμηση της διαφθοράς

- Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

- Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος

Με κόκκινο περιέγραψε τρεις ευαίσθητες περιοχές όπου η ελληνική πλευρά ζητεί να αλλάξουν οι πολιτικές.

Οπως είπε χαριτολογώντας, σε αυτούς τους τομείς θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε στη διαφωνία μας (agree on our disagreement):

Οι «κόκκινες περιοχές» είναι:

- Οι αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο

- Οι ιδιωτικοποίησεις που θα πρέπει να επανεξεταστούν μία προς μία καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει, όπως επισήμανε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup, σε «fire sales», δηλαδή «ξεπούλημα» και

- Η μείωση του στόχου για το Πρωτογενές Πλεόνασμα

Κατόπιν τούτων άρχισε η συζήτηση με τους ξένους εμπειρογνώμονες, ανάμεσα σε δύο ομάδες των 9 ατόμων, και οι πιέσεις για κάποια πιο συγκεκριμένα θέματα, όπως οι αλλαγές και η απλοποίηση της είσπραξης του ΦΠΑ. Πιο έντονες ήταν οι πιέσεις για τις αλλαγές στη φορολογία, τις λεπτομέρειες των προτάσεων αλλαγής του ΕΝΦΙΑ και την επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ στα εισοδήματα καθώς οι ελαφρύνσεις αυτές συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος.
Οι ανησυχίες ήταν δεδομένες για το δημοσιονομικό κενό του 2015 εφόσον όλα αυτά υλοποιηθούν απότομα και ανατρέψουν την πορεία των εσόδων του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες το πιο ενθαρρυντικό σημείο είναι ότι από το τραπέζι έφυγαν οι μεγάλες διαφορές που υπήρχαν κατά το παρελθόν για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση είπαν ότι τα περισσότερα ζητήματα (όρια απολύσεων, κατάργηση διαιτησίας κ.λπ.) είχαν τεθεί κατ' απαίτηση εργοδοτικών φορέων στην Ελλάδα που υποστηρίζονταν από υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr