08 Φεβρουαρίου 2015

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Γιατί με θεωρούσαν δεξιό!»

Τι λέει για τον συμφοιτητή του Γιάννη Στουρνάρα

Σε κοινό δρόμο βάδισαν στα νεανικά τους χρόνια ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας αφού βρέθηκαν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φοίτησε στο φημισμένο Κολέγιο του Ήτον και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Στα χρόνια της Οξφόρδης, ήταν που ήρθε σε επαφή και με άλλους μετέπειτα πρωταγωνιστές στην ελληνική πολιτική σκηνή, όπως για παράδειγμα τον πρώην Υπουργό Οικονομικών και νυν  διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Εκείνη την εποχή έκανε το Προπτυχιακό του σε ένα νέο κύκλο σπουδών στην Οξφόρδη (Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά).

«Επειδή ερχόμουν από την Αγγλία με θεωρούσαν λίγο δεξιούλη» έχει πει ο κ.Τσακαλώτος. «Με τον Γιάννη βρισκόμασταν σε διαφορετικό στρατόπεδα από τότε. Παρ’ ότι με έλεγαν δεξιούλη, εγώ ήμουν με τα λεγόμενα ετερόδοξα οικονομικά, ενώ εκείνος ήταν πιο mainstream».

Με τον Γιάννη Στουρνάρα συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες.