09 Φεβρουαρίου 2015

ΑΙΣΧΟΣ! Η Ρεβιζιονιστική ηγετική φράξια ψήνει συνεργασία με χαρτογιακάδες του ΔΝΤ και εγκαταλείπει την επαναστατική ανατροπή του κεφαλαιοκρατικού καθεστώτος!

Aπεμπολείται η προοπτική ολικής ρήξης με τον Καπιταλισμό! Εν εξελίξει προσπάθεια σταδιακού και ομαλού σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας μέσα από τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας και του ΔΝΤ των τεχνοκρατών! Σύντροφοι στις επάλξεις! VENCEREMOS!... Τι κάνει το iskra.gr και ο Λαφαζάνης γαμ@ την τρέλας μου!

Μόνο αρνητική δεν θεωρούν στην κυβέρνηση την παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, αφού εκτιμάται ότι ο αμερικανικός παράγοντας βλέπει πιο τεχνοκρατικά άρα και πιο ψύχραιμα το αδιέξοδο του προγράμματος που εκπνέει στο τέλος του μήνα. Παλιές... καραβάνες στο υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζουν, μάλιστα, με νόημα ότι το ΔΝΤ ήταν αυτό που έβαλε στο τραπέζι το θέμα του "κουρέματος" προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το Χρέος.

Αν και στην Αθήνα δεν ξεχνούν τις βίαιες παρεμβάσεις του Ταμείου στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, καθώς και το τερατώδες λάθος με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που προκάλεσε πρωτοφανή ύφεση, οι πρώτες επαφές της νέας κυβέρνησης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ταμείου δείχνουν ότι υπάρχει σημείο επαφής στο μακροοικονομικό, δηλαδή στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η εντύπωση που έχουν σχηματίσει, μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη είναι ότι στο ΔΝΤ "έχουν αίσθηση κινδύνου" για τους τριγμούς που μπορεί να προκαλέσει στην ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση στην παγκόσμια οικονομία, μια ρήξη της Ελλάδας με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΔΝΤ είναι σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2016, στην Αθήνα δεν φαίνονται να βιάζονται να κλείσουν αυτή τη "στρόφιγγα" ρευστότητας, χωρίς να συζητά, πάντως, κανείς το ενδεχόμενο ελέγχου ανάλογου με αυτού που έκανε η Τρόικα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ διακρατεί τα 37 δισ ευρώ από τα 316 δισ ευρώ του ελληνικού Χρέους. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, δε, είναι ότι βάσει καταστατικού, ακόμα κι αν "κουρευτούν" τα ομόλογα που έχουν τα υπόλοιπα κράτη- μέλη (περίπου 197 δισ ευρώ), το ΔΝΤ θα πληρωθεί στο ακέραιο.

Γιώργος Παππούς
iefimerida.gr