20 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΦΟΥ! Πλειστηριασμοί: Αναβάλλεται η κατάθεση του νομοσχεδίου μέχρι νεωτέρας

Αναβολή λίγων ημερών παίρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση από το υπουργείο Οικονομικών του νομοσχεδίου για την προστασία από τους πλειστηριασμούς... την οποία οι κακεντρεχείς της ΝΔ αποδίδουν στην ελληνική πρόταση παράτασης του μνημονίου όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να απέχει από μονομερείς ενέργειες δηλ. να ψηφίζει νομοσχέδια χωρίς της έγκριση της τρόικα....

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, το νομοσχέδιο κρίθηκε σκόπιμο να μην κατατεθεί σήμερα, ως ήταν προγραμματισμένο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η σχετική διαβούλευση.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η κατάθεσή του στη Βουλή, δεν φαίνεται να γίνεται ούτε αύριο Παρασκευή και αναμένεται να κατατεθεί όταν ολοκληρωθεί η εσωτερική διαβούλευση όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr τα ίδια στελέχη.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, η αναβολή δεν είναι άσχετη με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για την παράταση.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης.

Κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από την τελευταία ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα πριν από λίγες ημέρες, όταν είχε δηλώσει ότι η προστασία από πλειστηριασμούς αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και είναι στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει επίσης ότι θα κατατεθεί και ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει την πώληση ή εκχώρηση των στεγαστικών δανείων σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή σε distress funds.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας ανέφεραν ότι στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί προστασία στο 97,5% των δανειοληπτών που σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εξαιτίας της αδυναμίας να καλύψουν τις οφειλές τους.

Πάντως δεν αποκλείονται και αλλαγές επί των ανακοινώσεων, μετά τις αντιδράσεις πολιτών για τον κούρεμα χρεών και των… θεσμών για το ευεργέτημα των 100 δόσεων σε όσους χρωστούν ποσά άνω του 1 εκ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με όσα προωθεί η κυβέρνηση, για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από τον πλειστηριασμό θα πρέπει να εκπληροί τρία κριτήρια:

1) Εισόδημα: για να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι, σχεδιάζεται να τεθεί το όριο του εισοδήματος στα 70.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πέραν αυτού του ποσού βρίσκεται μόλις το 2,5% των Ελλήνων φορολογουμένων.

2) Ακίνητη περιουσία: Το υπουργείο να θεσπίσει κριτήριο με ανώτατο όριο στην αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και όχι αυτήν της πρώτης κατοικίας. Έτσι το όριο αναμένεται να τεθεί στις 700.000 ευρώ συνολικής ακίνητης περιουσίας και 400.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία, με σκοπό να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Θα υπάρξουν όμως δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην ενταχθούν «έχοντες και κατέχοντες» που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

3) Ύψος καταθέσεων: Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ο πήχης θα τεθεί στις 50.000-70.000 ευρώ.

Παράλληλα με την προστασία από πλειστηριασμούς, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή και τη ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει την πώληση ή εκχώρηση όλων των στεγαστικών δανείων σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς («distress funds») ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.