13 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Αυτή είναι η πραγματική «τρόικα» που πρέπει να φοβάται ο Τσίπρας

Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί κίνδυνοι της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή και πώς ο πρωθυπουργός πρέπει να διαχειριστεί το χρόνο του - «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει πρώτιστα την εγχώρια οικονομία και μετέπειτα να ασχοληθεί με τις διαπραγματεύσεις διάσωσης»

Στην «τρόικα»... των εγχώριων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει σε δεύτερη φάση ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο και ο αρθρογράφος Lorcan Roche Kelly, αφότου κέρδισε τις εκλογές, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει διακηρύξει το τέλος της τρόικας και ότι ξεκινά νέα διαπραγμάτευση της διεθνούς βοήθειας της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα σχολιάζει λοιπόν, πως ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει άλλη μία «τρόικα» που θα πρέπει να φοβάται η Ελλάδα και ο νέος της πρωθυπουργός.... επισημαίνοντας: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση κάνει το λάθος να ξοδέψει πολύ χρόνο για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης, και όχι αρκετό για να εξασφαλίσει την εγχώρια οικονομία, μπορεί να σημειώσει μια Πύρρεια νίκη, και να επιστρέψει σπίτι με μια νίκη, σε μια οικονομία  που δεν επιδέχεται πλέον διάσωσης».

Οι τρεις βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή

Συνεχιζόμενη αρνητική ανάπτυξη: Τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη 0,4%.

Τα καταστροφικά κρατικά έσοδα: Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εμφάνισαν ότι τον Ιανουάριο του 2015, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 367 εκατ. ευρώ, έναντι προσδοκιών για 1,29 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πλευρά των εσόδων, με το ελληνικό υπουργείο να αποδίδει την κατάσταση στην μη συγκέντρωση των αναμενόμενων εσόδων.

Αβεβαιότητα για τον τραπεζικό κλάδο: Στις 4 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ εξαίρεσε τα ελληνικά ομόλογα ως collateral προς την ΕΚΤ. Αυτή η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου, με τις ελληνικές τράπεζες να προσφεύγουν στον ELA και στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας για τις ανάγκες τους σε ρευστότητα. Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, η ΕΚΤ έπρεπε να ψηφίσει για την παράταση του ανώτατου ορίου για τον ELA, σχεδόν αμέσως.