06 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ο μόνος τρόπος σωτηρίας των ελληνικών τραπεζών

Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών συνιστά τη μοναδική λύση στον τερματισμό της αιμορραγίας του τραπεζικού συστήματος

Ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν ζωντανές οι ελληνικές τράπεζες…
Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επιχειρεί να ανασκοπήσει την τρέχουσα κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, μία νέα εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να ωθήσει την κυβέρνησηστην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, όπως ακριβώς συνέβη στην Κύπρο το 2013.
Ένα τέτοιο σενάριο θα δώσει πρόσθετο χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διαπραγματευτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών συνιστά τη μοναδική λύση στον τερματισμό της αιμορραγίας του τραπεζικού συστήματος» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies.




Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, έχασαν κεφάλαια 21 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία αντιστοιχούν στο 11% των συνολικών καταθέσεων.




«Οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματα τους, επειδή ανησυχούν πως η άρνηση της κυβέρνηση να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ» σημειώνει το Bloomberg.
«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα βρουν τις καταθέσεις τους σε δραχμές και όχι σε ευρώ» συμπληρώνει.
«Τοποθετώντας όμως, τις αποταμιεύσεις τους σε μία άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, τις διατηρούν προστατευμένες από κάθε νομισματική υποτίμηση» εξηγεί το Bloomberg.




Mετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, η μοναδική πηγή ρευστότητας για τις τράπεζες εναπόκειται στο ELA, το οποίο εγκρίνεται ανά δύο εβδομάδες από την ΕΚΤ.
«Εάν η ΕΚΤ δεν ανανεώσει όμως, το ELA, οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν τάχιστα από ρευστό, δεδομένων και των σημαντικών εκροών καταθέσεων» προειδοποιεί.
Μία τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται τη διακοπή της χρηματοδότησης των εταιρειών, των καταναλωτών και της κυβέρνησης, καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.
«Η Ελλάδα επομένως, θα εξαναγκαστεί σε έξοδο από το ευρώ και στην τύπωση εγχώριου νομίσματος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τράπεζές της» υπερθεματίζει.
«Προκειμένου να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη, η κυβέρνηση ίσως προβεί στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως ακριβώς συνέβη και στην Κύπρο» εξηγεί ο Ν. Οικονομίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
«Η εμπειρία της Κύπρου αποδεικνύει πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών» παραδέχεται ο J. Bastian, πρώην μέλος της Task Forse της Κομισιόν στην Αθήνα.




«Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είναι επίπονοι και μη δημοφιλείς, καθώς θα ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» σημειώνει από την πλευρά του ο Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies.
«Εάν οι εκροές κεφαλαίων συνεχιστούν, η Ευρωζώνη δεν θα θελήσει να αυξήσει την έκθεσή της στην Ελλάδα, μέσω της χρηματοδότησης της ΕΚΤ» επισημαίνει ο R. Ruparel, αναλυτής της Open Europe.
Μάλιστα, ο B. Steil, αναλυτής του Council of Foreign Relation, προτείνει την επιβολή - πεπερασμένων χρονικά - περιορισμών, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους.

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr