- Στο σχέδιο του Eurogroup πρότειναν στην Ελλάδα να ζητήσει παράταση του παρόντος Μνημονίου
- Η Αθήνα απέρριψε αυτό το σχέδιο λέγοντας πως είναι χάσιμο χρόνου να ζητούν να υιοθετηθεί το μνημόνιο
- Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως πλέον περιμένουν από την Ελλάδα εάν δέχεται ή όχι την παράταση
- Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο την Παρασκευή να υπάρξει και νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup
Χαρακτηριστικό του ναυαγίου στο Eurogroup για την Ελλάδα ήταν οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και φαίνεται πως το κλίμα δεν είναι απλώς ρήξης, αλλά απόλυτου αδιεξόδου.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε με τον πλέον τρανό τρόπο πως οι εταίροι είναι απογοητευμένοι από την Αθήνα, μετά τα αποτελέσματα της συνεργασίας που υπήρχε το Σαββατοκύριακο με τα τεχνικά κλιμάκια.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε στην ουσία μία εβδομάδα περιθώριο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να ζητήσει παράταση του Μνημονίου δηλαδή του τρέχοντος προγράμματος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Τέλος το Eurogroup! Xωρίς καμία συμφωνιά και με βαρύ κλίμα
Οι εξελίξεις στη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ραγδαίες με την ελληνική πλευρά να διαρρέει πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, παρουσίασαν ως βάση συζήτησης ένα κείμενο το οποίο χαρακτήρισαν ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.
Η Αθήνα φαίνεται πως τραβάει το σχοινί λέγοντας πως ορισμένοι κύκλοι επιμένουν να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο και χαρακτηρίζοντας αυτή την επιμονή παράλογη και μη αποδεκτή. Όπως διαρρέουν κύκλοι του Μαξίμου η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής και όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους για να καταλήξουν πως με αυτά τα δεδεομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.
Μετά την απόρριψη του σχεδίου που πρότειναν οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί γερμανικό σχέδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση.
Το σχέδιο που απέρριψε η Αθήνα στην ουσία ζητά από τη χώρα να υπογράψει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος και αφού αυτό συμβεί, τότε θα δοθεί στην Ελλάδα χρόνος έξι μηνών, έτσι ώστε να υπάρξουν διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις μέχρι να καταλήξουν σε ένα νέο πρόγραμμα.
Σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρει πως η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της, ενώ αναγνωρίζουν και τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Μάλιστα, στο Eurogroup οι υπουργοί δίνουν μία ευελιξία στην Ελλάδα για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Καλούν φυσικά την νέα ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στο συνταξιοδοτικό, το εργασιακό και το φορολογικό, αφήνοντας στο κείμενο να εννοηθεί πως κάποια πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν.
The second eurogroup statement rejected by Greece pic.twitter.com/QbrHWE4cBm
— Bruno Waterfield (@BrunoBrussels) February 16, 2015
Here the #Eurogroup draft that Greek officials consider unacceptable pic.twitter.com/v73s7wWeVv
— Giovanna Pancheri (@giopank) February 16, 2015
Here the #Eurogroup draft that Greek officials consider unacceptable pic.twitter.com/v73s7wWeVv
— Giovanna Pancheri (@giopank) February 16, 2015
Αυτό και με δεδομένο πως δεν υπήρξε ούτε ίχνος συμφωνίας φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ένα νέο έκτακτο Eurogroup, πιθανότατα την Παρασκευή, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Αυτό που σημάδεψε την έναρξη της συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ άρχισε χωρίς τον Βαρουφάκη. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε με μισή ώρα καθυστέρηση.
Νωρίτερα βεβαίως είχε προηγηθεί σύσκεψη με τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Σε άλλη συνάντηση που είχε γίνει ακόμα νωρίτερα Βαρουφάκη - ΝτάΙσελμπλουμ το κλίμα ήταν παραπάνω από κακό.... Χαρακτηριστικό ήταν ότι κανείς από τους δυο δεν έκανε δήλωση προσερχόμενος...
Φτάνοντας για την συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συνέχισε να παίζει τον ρόλο του κακού, με τον Γάλλο υπουργό Σαπέν να παίζει τον ρόλο του καλού....
Ο Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα ζούσε επί σειρά ετών πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να δώσει άλλα χρήματα χωρίς εγγυήσεις.«Όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν με έκαναν πιο αισιόδοξο. Φαίνεται να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα», είπε ο Σόιμπλε κατά την άφιξή του αναφερόμενος στις εργασίες του Euroworking Group. «Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε, προφανώς». Νωρίτερα σήμερα, ο Σόιμπλε είχε κατηγορήσει την Αθήνα πως συμπεριφέρεται «ανεύθυνα».
«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες... και εμείς πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού», είχε πει νωρίτερα ο Σαπέν.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απέφυγε να εκτιμήσει τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Ο «μόνος στόχος» είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να τιμήσει τις δεσμεύσεις στους πιστωτές, και παράλληλα να «ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι».
Σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο σημερινό Γιούρογκρουπ δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι περισσότερο από μια συμφωνία επί της αρχής.«Χρειαζόμαστε μια απόφαση επί της αρχής που να αναφέρει ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη ή ένα πρόγραμμα εντελώς νέο, ή ότι θέλει να συνεχίσει χωρίς κανένα πρόγραμμα, κάτι που μου φαίνεται το λιγότερο πιθανό», τόνισε η μια από τις πηγές.
Η όποια απόφαση ληφθεί θα ληφθεί «χωρίς πολλές λεπτομέρειες», αφήνοντας απροσδιόριστους τους δημοσιονομικούς στόχους για την Αθήνα. Σε περίπτωση αποτυχίας εξεύρεσης μιας συμφωνίας, θα οργανωθεί νέα συνάντηση της Ευρωομάδας «αρκετά γρήγορα», σύμφωνα με τις πηγές.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Ντε Γκίντος δήλωσε: «Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι τα ελληνικά δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Grexit δεν είναι στο τραπέζι.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι δεν προσδοκά τίποτα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ανέφερε ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, αν αυτή δεν αποτυπωθεί σε ανακοινωθέν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι’ αυτό, είπε, προσπαθούμε σήμερα να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν.
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός.
«Η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είναι η πλέον ρεαλιστική λύση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πολ Νούναν ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια. «Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι τα συγκεκριμένα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία αναμένουμε να διευκρινιστούν σήμερα» ανέφερε ο Π. Νούναν και σημείωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος που να σηματοδοτεί υπέρβαση της κατάστασης και τώρα η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο.
Σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο Π. Νούναν ανέφερε πως η συζήτηση εγείρει ορισμένα νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. «Για τον λόγο αυτόν επιμένω ότι η επέκταση του προγράμματος είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξει επέκταση του προγράμματος και διαπραγμάτευση επί ενός νέου προγράμματος περίπου το καλοκαίρι.
Ενοχλημένος από την διαρροή της τηλεφωνικής συνομιλίας με Τσίπρα ο Γιούνκερ
Εντωμεταξύ, τα θέματα που διακυβεύονται στο σημερινό Eurogroup, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά.
Σχετικά με χθεσινή συνομιλία του Ζ.Κ.Γιούνκερ με τον Α. Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, εμμέσως ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο αυτού του είδους τα τηλεφωνικά ραντεβού να μην αποτελούν αντικείμενο δημοσιότητας.
Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή σε αυτό το στάδιο εργάζεται πάνω στα στοιχεία που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε, πάντως ότι η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι.
Εξάλλου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο τρόικα. Όπως είπε, αυτή είναι η «συμφωνημένη γλώσσα» που εφαρμόζεται μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Α. Μπράιτχαρτ διευκρίνισε, πάντως, ότι η δομή της τρόικας παραμένει η ίδια.
Σχετικά με τις διήμερες τεχνικές συνομιλίες των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς πριν το Eurogroup, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν να αξιολογηθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της και να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup. Σύμφωνα με την ίδια, οι εκπρόσωποι των δανειστών (Επιτροπή,ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα ενημερώσουν σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο
Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει πόσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι δεν θέλει να προδικάσει τη σημερινή συζήτηση στο Eurogroup.