20 Φεβρουαρίου 2015

Καγκελαρία: Η ουσία της ελληνικής πρότασης δεν επαρκεί-Δεν υπάρχει χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε

Επαναλαμβάνοντας την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η τελευταία πρόταση από την πλευρά της Ελλάδας δεν «προχωράει πολύ τα πράγματα», ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής, επισήμανε πως η ελληνική πρόταση μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας περαιτέρω συζήτησης.

Επιπροσθέτως ο Γερμανός αξιωματούχος αρνήθηκε οποιαδήποτε είδηση ή φήμη που φέρνει τον κ. Σόιμπλε να μην συμπλέει με τις απόψεις της Άνγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα του Eurogroup και αναλόγως να αποφασίσει αν χρειάζονται περαιτέρω συναντήσεις. «Η τελευταία ελληνική πρόταση δεν προχωράει πολύ τα πράγματα, ωστόσο δείχνει πως η Ελλάδα επιθυμεί τη βοήθεια της ΕΕ και μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Δεν θεωρούμε πως αυτή η πρόταση είναι ''Δούρειος Ίππος''».

Παράλληλα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πως υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η κ. Μέρκελ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Σόιμπλε». Επίσης αρνήθηκε της κατηγορίες ότι ο κ. Σόιμπλε δεν επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Όσο για την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Τσίπρα παραδέχθηκε πως ήταν εποικοδομητική. Τέλος επισήμανε πως η γερμανική κυβέρνηση επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα και ότι η οικονομία της επιστρέφει ξανά στην ανάπτυξη, ενώ οι Έλληνες έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια.