12 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες φέρονται σαν χούλιγκαν.Ο Βαρουφάκης εξαπάτησε το Eurogroup

​Το ελληνικό ζήτημα πρωταγωνιστεί και σήμερα στα Γερμανικά ΜΜΕ. Όλες οι ξένες μεγάλες εφημερίδες σχολιάζουν το παρασκήνιο της πρώτης συνεδρίασης του Eurogroup με τους Γερμανούς δημοσιογράφους να είναι το ίδιο σκληροί, όσο και ο τσάρος της Γερμανικής Οικονομίας Β.Σόιμπλε.

Ας πάρουμε μια γεύση

-«Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών συντάχθηκε με τη γερμανική θέση, που είναι η τήρηση των συμφωνιών ως απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της βοήθειας», γράφει στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle. «Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει καλά χαρτιά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Διότι καταρχήν χρειάζεται χρηματοδότηση ήδη από τον επόμενο μήνα για να μην χρεοκοπήσει, με απαγορευτικό το ενδεχόμενο δανεισμού από τις αγορές, ενώ οι αναφορές που έγιναν από την Ελλάδα για δανεισμό από χώρες εκτός ευρωζώνης δεν φαίνεται να βρήκαν την ανταπόκριση των χωρών αυτών. Η Ελλάδα χρειάζεται και χρήματα και χρόνο. Και τα δύο δεν τα έχει», σχολιάζει.

-«Mια εβδομάδα μετά τις εκλογές, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάντα δύσκολη», αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού "Focus" κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση με τον πρωτοσέλιδο τίτλο, «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξαπάτησε το Eurogroup». «Η χώρα μετά τις πρόσφατες εκλογές ακύρωσε τη λιτότητα και πιέζει για την ελάφρυνση του χρέους» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας την δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης.Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται και τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας και μέλος της CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ ο οποίος αναφέρει ότι «οι Έλληνες φέρονται σαν χούλιγκαν και δεν έχουν κάποιο σχέδιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης πρέπει να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις επί τάπητος κατά την επόμενη συνεδρίαση της ευρωομάδας τη Δευτέρα. Θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν σιγά σιγά ότι έχουν την ευθύνη γι΄ αυτή την κατάσταση»

-«Σκληρή προσγείωση (στην πραγματικότητα) για τους λαϊκιστές» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel", που αναφέρεται στην διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης.  «(…) Μπορεί ο Βαρουφάκης να κατέχει τη θεωρία (των παιγνίων) στην πράξη όμως αυτό φαίνεται ελάχιστα. Η διευρυμένη ευρωπαϊκή του περιοδεία μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκ του αποτελέσματος ένα μάθημα για το πώς δεν πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απειλή Βαρουφάκη περί του τέλους της ευρωζώνης δεν φάνηκε να συγκινεί κανέναν συνομιλητή του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς ακόμη και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο φόβος περί κατάρρευσης της υπόλοιπης ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.