Με μια προτροπή που συνοδεύεται από αισθήματα συμπάθειας, το Fortune απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης και τους λέει πως αν θέλουν να λάβουν χρήματα από το Βερολίνο, θα πρέπει να μετριάσουν έως και να εξαλείψουν εντελώς από τη ρητορική τους δηλώσεις που έχουν να κάνουν με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.
«Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν πως αυτό που είναι (σχεδόν) συγγνωστό σε μια προεκλογική εκστρατεία, είναι ηλίθιο και αντιπαραγωγικό όταν βρίσκεσαι στην κυβέρνηση», σημειώνει το άρθρο αλλά προφανώς ξεχνάει πως ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη, δημοσίως, καταφέρθηκε εναντίον του γνωστού σκίτσου της Αυγής το οποίο το Fortune χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να καταδείξει την πολεμική τακτική της Ελλάδας εναντίον της Γερμανίας.
«Είναι ένας γενικός κανόνας που έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου για όσους πρόκειται να ζητήσουν χρήματα και είναι στην κορυφή της λίστας: δεν προσβάλλεις αδικαιολόγητα τον άνθρωπο από τον οποίο προτίθεσαι να ζητήσεις χρήματα. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να είναι στον κατάλογο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δείχνει να πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να πάρει χρήματα από τη Γερμανία είναι να της υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία το ναζιστικό παρελθόν της. Είτε πρόκειται για τον Αλέξη Τσίπρα που επισκέφθηκε την Καισαριανή, είτε πρόκειται για τον Βαρουφάκη που κάνει λόγο για ''κοινωνικό ολοκαύτωμα'', είτε πρόκειται για τον Κοτζιά που μίλησε ανοιχτά για τις πολεμικές αποζημιώσεις, οι υπάλληλοι της κυβέρνησης προσπαθούν να ντροπιασουν τον μεγαλύτερο πιστωτή τους», σημειώνει το άρθρο του Fortune.
Ναζί και Μέγας Αλέξανδρος
Κατά το περιοδικό η τελευταία αφορμή ήταν και η χειρότερη και έχει να κάνει με το σκίτσο που φιλοξένησε η Αυγή και δείχνει τον Σόιμπλε ντυμένο με στολή των Ναζί. Κατά τον αρθρογράφο πρόκειται για μια τακτική που έχει στόχο να εκτρέψει συνειδητά την προσοχή από τις αδυναμίες της Ελλάδα και να χτυπήσει έναν εντελώς λάθος στόχο. «Ποιος θα πληρώσει γι' αυτό; Περίπου 300.000 Έλληνες που ζουν και πληρώνουν φόρους στη Γερμανία, ενώ άλλο ένα εκατομμύριο ζει σε χώρες από τις οποίες ο Τσίπρας ζητάει διαγραφή χρέους. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως υπάρχουν μόλις 400.000 Γερμανοί άνω των 90 ετών που έζησαν τα γεγονότα μεταξύ του 1941 και 1945. Με την ίδια λογική και με κάποια μικρή υπερβολή θα έπρεπε να πούμε ότι και το Ιράν θα πρέπει να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης για όσα διέπραξε ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Το γερμανικό δόλωμα
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα του γερμανικού δολώματος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο, σημειώνει το άρθρο. Θα έχει αποτέλεσμα να σκληρύνει η γερμανική κοινή γνώμη που δεν είναι μικρή σε «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Είναι χαρακτηριστική η δημοσκόπηση που δημοσίευσε προσφάτως το Focus και δείχνει πως μόλις το 28% θέλει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης.
«Ναι, είναι αλήθεια ότι η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει τα 476 εκατομμύρια κατοχικά μάρκα που ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδας να δανειστεί τα χρόνια της Κατοχής. Ορισμένοι αναλυτές μεταφράζουν αυτό το ποσό σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι επίσης αλήθεια ότι αποζημιώσεις που συμφωνήθηκαν μετά το τέλος του πολέμου, δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα (αν και αξίζει να δούμε πόσο καλά δαπανήθηκαν αυτές που έφτασαν). Είναι λάθος, όμως, οι Τσίπρας και Κοτζιάς να χάνουν το δάσος για το δέντρο. Η Γερμανία έχει σιωπηρά χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, επομένως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο σήμερα και την Ελλάδα και όχι στους πιστωτές της».
Το άρθρο αναφέρει πως από το 1981, οπότε και η Ελλάδα μπήκε στην τότε ΕΟΚ, έχει ωφεληθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το 1/3 από τα χρήματα που έχει λάβει μέχρι τώρα προέρχονται από την Γερμανία, ενώ έχει λάβει περισσότερες επιδοτήσεις, σε κατά κεφαλήν βάση, από πάρα πολλές χώρες που προσχώρησαν στην Ένωση μετά την πτώση του κομμουνισμού.