11 Φεβρουαρίου 2015

FT: Η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης 38 δισ. ευρώ!

Στην καλύτερη περίπτωση...όπως τονίζεται

Ένα από τα προβλήματα που κάνουν δύσκολες τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, αλλά στο οποίο κανείς δεν αναφέρεται, είναι ότι η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις κρίσιμες συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας, γράφουν οι Financial Times.

«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης λένε ότι τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, και το αφεντικό του, ο Αλέξης Τσίπρας, το έχουν παραδεχθεί σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις», τονίζεται.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι έως και πριν από τέσσερις μήνες, φαινόταν ότι η Αθήνα δεν θα χρειαζόταν άλλο πακέτο διάσωσης, αλλά μόνο μία γραμμή πίστωσης. Και αυτό γιατί η χώρα έκανε πρόοδο προς την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πια.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι απρόθυμοι να κάνουν υπολογισμούς για το ύψος του τρίτου πακέτου διάσωσης, και όχι μόνο για πολιτικούς λόγους. Οι όποιες εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες, ειδικά καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν αρχίσει να στερεύουν.

Πάντως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Brussels Blog των FT, το ύψος του τρίτου πακέτου διάσωσης θα μπορούσε να φτάσει στα 37,8 δισ. ευρώ, εάν τα σχέδια του κ. Βαρουφάκη εφαρμοστούν πλήρως.

Και μάλιστα, τονίζει ότι αυτό είναι το best-case σενάριο, αφού προϋποθέτει υγιή φορολογικά έσοδα και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

«Εάν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο το σχέδιο του Βαρουφάκη θα έχει μια κακή υποδοχή από τους ομολόγους του, είναι εξαιτίας αυτού του λογαριασμού», σημειώνει η εφημερίδα.