05 Φεβρουαρίου 2015

FT: Ο Σόιμπλε αναμένεται να είναι σήμερα σκληρός με τον Βαρουφάκη

Τι προβλέπουν οι παρατηρητές για το κρίσιμο τετ-α-τετ της νέας ελληνικής κυβέρνησης - Τι θα ζητήσει ο Σόιμπλε από τον Βαρουφάκη; - Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ θα εμμείνει στη θέση του η Ελλάδα να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ξένο μέσο

Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε την λαϊκή εντολή να παραμερίσει το μισητό μνημόνιο, θα έλθει αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα, με έναν αδιάλλακτο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αποφασισμένο να υποχρεώσει την Αθήνα να πληρώσει τα χρέη της, γράφουν σήμερα οι FT.

Τι προβλέπουν οι παρατηρητές για το σκληρό τετ-α-τετ της νέας ελληνικής κυβέρνησης; Πού συντάσσεται το Βερολίνο με Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, αλλά και γιατί φοβάται το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών; Τι θα ζητήσει ο Σόιμπλε από τον Βαρουφάκη;

Το σημερινό δημοσίευμα καταπιάνεται με τη σημερινή συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε και σχολιάζει:

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Γιάννη Βαρουφάκη, τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schäuble, αποτελεί την κορύφωση του αγώνα δρόμου που καταβάλλει η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, στην προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη για το σχέδιο ελάφρυνσης του δανειακού βάρους της χώρας.


Ο κ. Schäuble που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο.

«Η ελληνική στήριξη από την γερμανική κυβέρνηση θα πετύχει μόνο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος» , δήλωσε ο Martin Jäger, εκπρόσωπος του κ. Schäuble.

Πριν μεταβεί στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης επικοινώνησε χθες με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, στην Φρανκφούρτη. Ο στόχος του ήταν να πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει την ρευστότητα προς τις καταπονημένες ελληνικές τράπεζες, και επιπλέον να επιτρέψει την δημιουργία χρηματοδοτικής «γέφυρας» 10 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του μήνα.

Η συνάντηση συνέπεσε με την απογοητευτική πώληση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, που κατέδειξε τις ανησυχίες των επενδυτών. Η Ελλάδα κατάφερε να διαθέσει μόνο 625 εκατ. ευρώ με μέσο yield 2,75% σε σύγκριση με 2,3% στην δημοπρασία του περασμένου μήνα. Το ποσό ήταν λιγότερο από το μισό σε σχέση με τις προσφορές της προηγούμενης δημοπρασίας.

Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις γερμανικές θέσεις, το Βερολίνο είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη: Δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να λήξει στα τέλη του μήνα και θα προτιμούσαν μια «τεχνική» παράταση τουλάχιστον, που θα δώσει και στις δύο πλευρές περιθώρια διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας διάσωσης. Ενώ στο Παρίσι και τη Ρώμη μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις, ο κ. Schäuble ζητεί μια ελληνική δέσμευση στην ισχύουσα διαδικασία, πριν ξεκινήσουν ουσιώδεις συνομιλίες.

Ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το στρίμωγμα της Ελλάδας στην γωνία μπορεί να προκαλέσει άλλα ζητήματα.