20 Φεβρουαρίου 2015

Σόιμπλε-Βαρουφάκης σε μπαράζ επαφών-Mέτωπο επτά χωρών εναντίον της Ελλάδας

Συνεχίζεται το απίστευτο διπλωματικό θρίλερ, το οποίο, αυτή τη φορά λαμβάνει χώρα μέσα στο κτίριο όπου θα διεξαχθεί το Eurogroup.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Πιερ Μοσκοβισί, Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και συναντούν ξεχωριστά τους Σόιμπλε και Βαρουφάκη για να γεφυρώσουν το χάσμα.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και ο Γερμανός ομόλογός του βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια από τα οποία... μπαινοβγαίνει κόσμος σε έναν πυρετό διαπραγματεύσεων.

Σημειωτέον ότι πριν από περίπου μία ώρα ξεκίνησε «τριγωνική» συνάντηση μεταξύ Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις, ενώ, αμέσως μετά ο πρόεδρος του Eurogroup και η επικεφαλής του ΔΝΤ συνάντησαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεχωριστά.

Σκοπός των διαβουλεύσεων είναι η άμβλυνση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που παραμένουν.

Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι δύσκολα θα βρεθεί χρυσή τομή για συμφωνία απόψε, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Με άγριες διαθέσεις πολλοί υπουργοί στο Eurogroup - Ζητούν περισσότερες εξηγήσεις

Νωρίτερα, κατά την είσοδό τους στο κτίριο όπου θα γίνει η συνδιάσκεψη, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης έδειξαν «άγριες» διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Κοινή παραδοχή είναι πως το ελληνικό αίτημα παραμένει ασαφές και πως η Ευρωζώνη θα ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Χαρακτηριστικά:

Σαπέν, Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή.Εχουμε δουλειά μπροστά μαςούτως ώστε «Η Ελλάδα να νιώθει άνετα στην ευρωζώνη αλλά και η ευρωζώνη να νιώθει άνετα με την Ελλάδα».

Σόιμπλε για Grexit: Οτι είχαμε να πούμε το είπαμε 

Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πούμε. Θα δούμε τι θα συμβεί σήμερα. Δεν είναι ζήτημα των χωρών ξεχωριστά, αλλά όλης της Ευρώπης. Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο. Οτι είχαμε να πούμε το είπαμε (για Grexit). Πρόκειται για όλη την Ευρώπη και όχι τις χώρες ξεχωριστά

Χανς Γιοργκ Σέλιγνκ Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος

Θέλουμε να βρούμε λύση. Η Ελλάδα έχει δείξει ότι το θέλει, αλλά οι όροι πρέπει να εκπληρωθούν. Το ελληνικό αίτημα είναι ένα βήμα προόδου. Η μπερδεμένη επικοινωνία πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένες προτάσεις τώρα. Είμαι πάντα αισιόδοξος. Εχω μάθει ότι μερικές φορές έχουμε καλά αποτελέσματα, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κοινό ανακοινωθέν. Δεν είναι δίκαιο να κάνουμε σχόλια στα μέσα ενημέρωσης προτού ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις. Το ελληνικό αίτημα αφήνει πάρα πολύ χώρο για ερμηνείες. Χρειάζετε να καταλάβουμε καθαρά τα μέτρα. Η Γερμανία είναι πάντα πρόθυμη να μετακινηθεί από τις θέσεις της. Είναι ένας πολύ καλός εταίρος. Χρειαζόμαστε τις σωστές δεσμεύσεις. Πάντα λέγαμε στην Ελλάδα ότι πρέπει να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος

Φαν Οβερτβελντ ΥΠΟΙΚ Βελγίου: Το αίτημα δεν συμβαδίζει με τα όσα συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρας

Η ελληνική επιστολή δείχνει «καλές προθέσεις» αλλά αφήνει πολύ χώρο για διαφορετικές ερμηνείες. Το αίτημα για επέκταση δεν συμβαδίζει με τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας. Χρειάζονται διευκρινίσεις

Ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Ρέιρς, έριξε το «μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά.

Οπως δήλωσε: «Ελπίζουμε η Ελλάδα να είναι ικανή να μας προμηθεύσει με έγγραφα τα οποία να είναι πολύ καθαρά, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε απόφαση σήμερα»

Λουίς ντε Γκίντος ΥΠΟΙΚ Ισπανίας: Πρέπει να αγοράσουμε λίγο χρόνο, αλλά μέσα στους κανόνες

Το αίτημα για επέκταση είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά μπορεί να τελειοποιηθεί

Ελπίζω να ήλθαμε σήμερα εδώ για να φτάσουμε σε μια συμφωνία

Ο χρόνος τελειώνει. Πρέπει να αγοράσουμε χρόνο, αλλά μέσα στους κανόνες

Μοσκοβισί: Είμαι πεπεισμένος πως θα βρεθεί λύση και η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσχοβισί στις δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup υποστήριζε πως πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση και η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Συγκεκριμένα ο ανέφερε «είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Η συμφωνία είναι αναγκαία, γιατί το πρόγραμμα λήγει σε μια εβδομάδα. Η καλή πρόοδος που έχουμε κάνει μπορεί να μεταμορφωθεί σε ισχυρή θετική συμφωνία».

Mέτωπο επτά χωρών εναντίον της Ελλάδας

«Βόμβα» από τη Μάλτα: Γερμανία-Ολλανδία θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα υποστηρίζει ότι μια ομάδα με επικεφαλής τη Γερμανία είναι πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι κανόνες και το Eurogroup», ανέφερε σε συνέντευξή του πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Είναι πολύ νέοι και αυτό είναι μειονέκτημα γι' αυτούς» δήλωσε, αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.

«Νομίζω πως έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που θα πουν στην Ελλάδα "εάν στ' αλήθεια θέλεις να φύγεις, φύγε". Και νομίζω ότι το εννοούν, διότι η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι θα είναι σκληροί και θα επιμείνουν η Ελλάδα να ξεπληρώσει την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη-μέλη», τόνισε ο Μαλτέζος υπουργός.

Αυστρία: «Δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις προεκλογικές υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης»

Δεν τίθεται θέμα μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διευκρίνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της αυστριακής Βουλής. Ωστόσο ξεκαθάρισε «δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις προεκλογικές υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να ζητά από χώρες οι οποίες μειώνουν τις συντάξεις, να χρηματοδοτούν αυξήσεις των συντάξεων στην Ελλάδα.

Πορτογαλία: Η χορήγηση δανείων χωρίς αντάλλαγμα δεν είναι δυνατή για κανένα στον κόσμο

Η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας συντάχθηκε με τη γερμανική επιχειρηματολογία για την Ελλάδα δηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι «δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλους όρους» από αυτούς που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Τα 18 κράτη της ευρωζώνης, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνούν ως προς αυτό το σημείο» λέει. Η χορήγηση δανείων χωρίς αντάλλαγμα «δεν είναι δυνατή για κανέναν στον κόσμο, είτε πρόκειται για την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, είτε για εσάς και για μένα» επέμεινε. «Οταν ζητώ πίστωση από την τράπεζά μου, οφείλω να δεσμευθώ για την αποπληρωμή και οφείλω να προσφέρω εγγυήσεις, έτσι λειτουργεί και όχι αλλιώς» κατέληξε.

Ραχόι: «Η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία»

Ένα αίσθημα ανακούφισης διακατέχει τα μέσα της Ιβηρική χερσονήσου, καθώς και η El Pais, αλλά και η πορτογαλική O Publico, χαιρετίζουν το γεγονός πως πλέον η Ελλάδα δεν εκλιπαρεί αλλά απλώς παρακαλεί.  «Η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία» είπε ο Ραχόι με χαρά. Η Ελλάδα χρωστάει 26 δις στην Ισπανία. «Αν δεν τα είχαμε δανείσει αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα, θα είχαμε αυξήσει το επίδομα ανεργίας κατά 50% ή τις συντάξεις κατά 38%» είπε ο ΥπΕξ της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάγιο.

Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Ετοιμοι για Grexit -Δεν μπορεί η φτωχή Σλοβακία να πληρώνει τις συντάξεις των Ελλήνων

Με άκρως σκληρά λόγια μίλησε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο για την Ελλάδα και την πιθανότητα να βγει από το ευρώ.

Ο Ρόμπερτ Φίκο, μιλώντας στους Financial Times, τόνισε ότι η Ευρώπη είναι τώρα πιο προετοιμασμένη για ένα σοκ. «Ολοι ξέρουν ότι έχουμε λύσεις και πως ακόμα και ένα Grexit δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνο όπως θα ήταν πριν από δυο, τρία ή τέσσερα χρόνια» τόνισε ο Ρόμπερτ Φίκο.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά να θέλουν να κουρέψουν το χρέος ή να επεκτείνουν τα δάνεια και από την άλλη να ανακοινώνουν ότι θα δώσουν δωρεάν ενέργεια στο λαό. Ή θα δώσουν δωρεάν στέγαση στο λαό. Δεν είναι δυνατόν».

Τέλος, συνεχίζοντας στον σκληρό του τόνο, επισήμανε πως «Θα ήταν απίθανο να εξηγήσω στο κοινό ότι η “φτωχή” Σλοβακία θα πρέπει να αποζημιώσει την Ελλάδα. Να εξηγήσω ότι πρέπει να δώσουμε λεφτά στους Ελληνες για τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον».

Λετονία και Λιθουανία: Υποστηρίζουν τα περί σκληρής λιτότητας

Τη σκληρή λιτότητα υποστηρίζουν Λιθουανία και Λετονία, επειδή κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2008, αυτές οι χώρες ακολούθησαν παρόμοια πολιτική. Αν αποδειχτεί πως η πολιτική της ανάπτυξης (και όχι της λιτότητας), θα ήταν η καλύτερη λύση εν μέσω κρίσης, θα βρίσκονταν ξαφνικά σε θέση, να πρέπει να απαντήσουν στο πολύ σοβαρό ερώτημα, που αφορά στο γιατί ακολουθήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, από τη στιγμή που υπήρχε κι άλλος δρόμος.

Μετριοπαθής στάση από Γαλλία και Ιταλία

Ο Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Η Ελλάδα είναι και θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης» είπε ο Γάλλος πρόεδρος για να προσθέσει «Εχουμε την ευθύνη να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις αλλά και να γίνει σεβαστή η ψήφος των Ελλήνων». Ο Φρανσουά Ολάντ, ακόμη, υποστήριξε ότι έχουν ήδη γίνει πολλές συζητήσεις και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Από την πλευρά της Ιταλίας ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, με κύριο θέμα συζήτησης τις εξελίξεις που συνδέονται με την Ελλάδα και παράλληλα, αναφορά στο Ουκρανικό και την κατάσταση στην Λιβύη, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος.

Σε παρέμβασή του σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, επίσης, o Mατέο Ρέντσι υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ότι «δεν μπορούν να φέρονται κάποιοι, σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές» προσθέτοντας ότι «ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ματς στο σημερινό Γιούρογκρουπ και για τον λόγο αυτό δεν παίρνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στη Ρώμη».