20 Φεβρουαρίου 2015

Δε θέλω να χαλάσω την ατμόσφαιρα "γονατισε ο Σόιμπλε" που δημιουργούν οι δημοσιοκάφροι ΣΥΡΙΖΑ αλλά->Spiegel: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τους εταίρους για την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, πίσω από τα φώτα η ΕΚΤ επεξεργάζεται ήδη εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Βάσει του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, η ΕΚΤ πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες εσωτερικές ασκήσεις προσομοίωσης για το πώς θα είναι τα πράγματα σε περίπτωση που αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να ακολουθήσουν τις παροτρύνσεις των ευρωπαϊκών νομισματικών αρχών να εισάγουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ΕΚΤ, από τις τράπεζες φεύγει -καθημερινά- προς το εξωτερικό περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη καθώς τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει υψώσει τα κατάλληλα τείχη προστασίας που μπορούν να εμποδίσουν την μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες.

Και καταλήγει το δημοσίευμα: «Την Παρασκευή το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν σε μια ειδική συνεδρίαση σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια η χώρα απειλείται με χρεοκοπία. Η Ευρωζώνη απορρίπτει μια τεχνική παράταση του δανείου, απαιτώντας από την ελληνική πλευρά δέσμευση για μεταρρυθμίσεις». Από την πλευρά της ΕΚΤ δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση του δημοσιεύματος.