21 Μαρτίου 2015

Τι λέει η έκθεση της τρόικα της 10ης Δεκεμβρίου την οποία η Μέρκελ περιμένει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να αξιολογηθεί

Της Δήμητρας Καδδά

Λίγες ώρες αφού επαναβεβαιώθηκε, σε κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, η προώθηση των διαπραγματεύσεων βάσει της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και των μεταρρυθμίσεων που αυτή περιλαμβάνει, τέθηκε από την Καγκελάριο A. Merkel (σ.σ. με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται την Δευτέρα) μία… πρόσθετη «βάση».

Με την… επεξήγηση ότι μπορεί η κυβέρνηση να αντικαταστήσει παρεμβάσεις με «ισοδύναμα μέτρα» η Καγκελάριος έκανε σαφές ότι η τελευταία αξιολόγηση της Επιτροπής της 10ης Δεκεμβρίου (σ.σ. για την τότε παράταση) λέει, ήδη, τι πρέπει να γίνει…

Η κυβέρνηση έλαβε την βεβαίωση από την Ευρώπη και προχωρά με βάση την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, κάτι που επαναεπιβεβαίωσε και στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης - Παρασκευής, αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

Ωστόσο, η ρήση της κας Merkel για την συνοπτική έκθεση της τρόικας, εύρους 3 σελίδων με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου του 2014 και τίτλο «Ελλάδα: Πορεία της 5ης αναθεώρησης του 2ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» δίνει, λένε άλλες πηγές, και την πρόθεσή της Γερμανίας για την… κατεύθυνση εξειδίκευσης των ελληνικών θέσεων που «συστήνει» πλέον να λάβουν την μορφή... μέτρων.

Η διαπραγμάτευση

Όσο για την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Επιτροπής, το «βασικό» σενάριο προβλέπει πολύ στενά περιθώρια για να καταθέσει η Ελλάδα τις προτάσεις με τα «μέτρα»: πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο Brussels Group την Τετάρτη, σύγκλιση Euro Working Group την Πέμπτη και Eurogrοup την Παρασκευή με διακύβευμα τα 1,9 δις ευρώ της ΕΚΤ.

Όλα αυτά αν εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ολοκληρώσει τις προτάσεις της με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη, μετά την συντονιστική σύσκεψη που είχε με τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη να ομιλεί χθες το βράδυ στη Βουλή για «δημιουργική σαφήνεια», αλλά και να αφήνει αιχμές για καθυστέρηση που προκαλούν τα τεχνικά κλιμάκια-σύμβουλοι στην Αθήνα στο να ζητήσουν και να λάβουν στοιχεία.

Η έκθεση 

Στην έκθεση που είχε παρουσιάσει το Capital.gr αναφέρονται τα πεδία που έπρεπε ή είχαν γίνει «συγκεκριμένες δεσμεύσεις» από την τότε κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πεδία με πολλές αποκλίσεις από τις σημερινές κυβερνητικές θέσεις:

- Προϋπολογισμός. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί χωρίς όρους, αναφερόταν τότε, για την επίτευξη των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Ωστόσο η τρόικα βλέπει «ένα σημαντικό κενό» αναφερόταν και τότε προτεινόταν παρεμβάσεις στον ΦΠΑ αλλά και σε άλλα πεδία.

- Ρύθμιση οφειλών. Τροποποιήσεις τα «προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος» όσα προβλέπονται στην ρύθμιση. Αναφορά υπήρχε για μέτρα στα κριτήρια επιλεξιμότητας για τον προσδιορισμό της δυνατότητας των οφειλετών να αποπληρώσουν, αλλά και τη βελτίωση των κινήτρων για πρόωρη πληρωμή (σ.σ. πλέον υπάρχει νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες το βράδυ).

- Διαχείριση φορολογικών εσόδων. Γινόταν αναφορά σε συμφωνία για την ίδρυση ενός οργανισμού φορολογικής διοίκησης, με την κατάλληλη αυτονομία από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο να διέπεται από διοικητικό συμβούλιο που θα αναπτύσσει και θα εγκρίνει τη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και του προϋπολογισμού του.

- Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Αναφερόταν σε ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, περιορισμό των δαπανών, καθώς και τη δημιουργία άμεσης συνάρτησης μεταξύ εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία. «Οι αρχές δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν νομοθεσία λήψης ορισμένων διοικητικών μέτρων (π.χ., την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης)» αλλά και «σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης» αλλά «οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη σχετικά με την κλίμακα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την κάλυψη των δεσμεύσεων του προγράμματος».

- Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Η δέσμευση του προγράμματος είναι να νομοθετήσει μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, αναφερόταν. Γίνεται αναφορά στο τότε σχέδιο για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία το 2015 από 6,5% έως 13% αλλά και «για διοικητικά μέτρα για την αύξηση της συμμόρφωσης και της επιβολής». Αναφορά γίνεται και «για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί το χάσμα του ΦΠΑ και να απλοποιηθεί η δομή των συντελεστών ΦΠΑ».

- Μεταρρύθμισης φορολογίας εισοδήματος. Οι αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, αναφέρεται. Κάνει λόγο για νομοθεσία που θα ενοποιεί στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος τη φορολόγηση των επιχειρηματικών δαπανών και του εισοδήματος από συλλογικές επενδύσεις, καθώς και τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Στο πεδίο του νέου μισθολογίου γίνεται λόγος για το τότε «δημοσιονομικά ουδέτερο» σχέδιο με στόχο εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016. Αναφορά γίνεται στην νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των μη μισθολογικών παροχών.

- Αποπληρωμή οφειλών κράτους. Αναζητούνται τρόπου επιτάχυνσης, και για συμψηφισμό οφειλών αλλά και για την εκκαθάριση των επιστροφών φόρων «και των συνταξιοδοτικών αξιώσεων», επισημαινόταν.

- Δημοσιονομικός νόμος. Οι αρχές συμφώνησαν, αναφερόταν, να τροποποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο του Οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό.

- Μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Πρέπει να αναθεωρηθεί ο νόμος για την διαχείριση ιδιωτικού χρέους «ώστε να είναι συνεπής με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των συστημάτων ρύθμισης οφειλών». Επίσης αναφορά γινόταν και νέα δέσμευση (σ.σ. της τότε κυβέρνησης) για μία πιο «μόνιμη και συνολική αναμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, μέχρι το τέλος του 2015, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικών δικαστηρίων αφερεγγυότητας».

- Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Οι αρχές έχουν δεσμευθεί να υιοθετήσουν προχωρήσουν σε σημαντική μεταρρύθμιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, αναφερόταν.

- Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Γινόταν αναφορά σε συζητήσεις για το την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος πλαισίου ομαδικών απολύσεων, και για δέσμευση της τότε κυβέρνησης «να εξαλείψει ορισμένους υπερβολικούς περιορισμούς στην αγορά εργασίας».

- Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων. Εκκρεμούν παρεμβάσεις για τον ανταγωνισμό, τα τέλη υπέρ τρίτων και στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων, επισημαινόταν. Αναφορά υπήρχε σε δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

- Ιδιωτικοποιήσεις. «Για την επιτάχυνση η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να οριστικοποιήσει 2 συμφωνίες παραχώρησης λιμένων, δεσμευτικές προσφορές για τους σιδηροδρόμους, μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και διασφάλιση ότι είναι πλήρως λειτουργικές οι εποπτικές αρχές λιμένων και αερομεταφορών» αναφερόταν...

- Στατιστικά στοιχεία. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοπιστία των στατιστικών και θα επεκτείνουν για 2 χρόνια την σχετική συμβουλευτική επιτροπή.



Πηγή:www.capital.gr