02 Μαρτίου 2015

Ο Σκουρλέτης ψάχνει 1,2 δις για συντάξεις Μαρτίου-Απριλίου-Απέτυχε η προσπάθεια να βάλουν χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Πίσω πάει το σχέδιο «αξιοποίησης» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη κρατικών δαπανών για μισθούς-συντάξεις – επιδόματα το Μάρτιο - Απρίλιο, την ίδια στιγμή που άλλες εναλλακτικές, όπως το σπάσιμο του «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και προκαλεί «τρύπα» στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Πρώτα απ’ όλα, εκτός ατζέντας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ θα βρεθεί η πρόταση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) «μεταφορά στους αντίστοιχους λογαριασμούς της Τράπεζα της Ελλάδας του ποσού, πλέον αυτού το οποίο θεωρείται απαραίτητο για τις τρέχουσες υποχρεώσεις του επόμενου δεκαημέρου», η οποία έγινε την περασμένη Τρίτη.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr στον ΟΑΕΔ, τονίζοντας πως «τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΔΣ του ΟΑΕΔ έχουν ήδη καθοριστεί και σ’ αυτά δεν βρίσκεται η επανεξέταση της πρότασης του ΟΔΔΗΧ» για κατάθεση των ρευστών αποθεματικών του ΟΑΕΔ ύψους 435 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, η οποία απορρίφτηκε καταρχάς από τα 12 από 17 μέλη του ΔΣ πριν έξι μέρες (εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων και των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ).

Σημειώνεται πάντως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πως «στο προσεχές ΔΣ θα παραστεί η αναπληρώτρια υπουργός καταπολέμησης της ανεργίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου».

Εξάλλου, δεν έχει κανονιστεί ακόμα κάποια συνάντηση μεταξύ του διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Θόδωρου Αμπατζόγλου και του αναπληρωτή yπουργού Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Επίσης, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ ανάφερε στο Capital.gr πως μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο δεν έγινε επίσης κάποια συνάντηση με τον κ. Μάρδα, δεδομένης της πρόθεσης του τελευταίου να εξηγήσει στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) την πρόταση του ΟΔΔΗΧ για επένδυση των ρευστών αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε κρατικά ρέπος.

Την ίδια στιγμή, έντονη εξακολουθεί να είναι η κινητικότητα στο συνδικαλιστικό χώρο του ΟΑΕΔ και, κυρίως, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας – Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΚ – ΟΕΕ). Και αυτό γιατί τα 343 εκατ. ευρώ από 450 εκατ. ευρώ των ρευστών αποθεματικών του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις εργατικές ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και των άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) –τα οποία μαζί με τον ΟΑΕΔ έχουν ρευστά αποθεματικά ύψους 3 δισ. ευρώ- για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην πρόταση του ΟΔΔΗΧ. Προς ώρας, μόνο ο διοικητής του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της σχετικής πρότασης.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, λείπουν εναλλακτικές

Πάντως, στενοί συνεργάτες του υπ. Εργασίας, κ. Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος υποστήριξε με δική του επιστολή προς τους διοικητές των Φορέων Ασφάλισης την πρόταση του ΟΔΔΗΧ, παραδέχονται στο Capital.gr πως στόχος αυτής είναι η κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών  «κενών» του προϋπολογισμού  για τον Μάρτιο – Απρίλιο, το ¼ εξ αυτών αφορά και την πληρωμή των συντάξεων, μιας και ήδη τόσο τα οικογενειακά επιδόματα  (έως 10 Μαρτίου θα πληρωθούν τα παλιά επιδόματα και έως 8 Απριλίου εκείνα του 2015) αλλά και διάφορες προνοιακές παροχές του ΕΟΠΥΥ γνωρίζουν σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή τους.

Αν δεν εγκριθεί  η πρόταση ΟΔΔΗΧ – υπ. Εργασίας για την επένδυση των ρευστών αποθεματικών ταμείων που δεν είναι απαραίτητα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους επόμενες πέντε μέρες (μιας και οι πρώτες πέντε μέρες που είχε θέσει ως όριο ο ΟΔΔΗΧ έχουν ήδη παρέλθει) από τα ΔΣ των ασφαλιστικών φορέων, τότε πρέπει να βρεθεί ένα άλλο «σωσίβιο»  για την απόδοση της κρατικής συνεισφοράς στην  πληρωμή των συντάξεων (1,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 2,3 δισ. ευρώ που χρειάζονται μηνιαίως) στα τέλη Μαρτίου (για ΙΚΑ, ΝΑΤ) και αρχές Απριλίου (για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).

Η εναλλακτική της χρήσης μέρους των πόρων του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών «σκοντάφτει» στον «ιδρυτικό» νόμο, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να σπάσει ο εν λόγω κουμπαράς καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2015 – 18, αναφέρει ανώτερο υπηρεσιακό στέλεχος του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr. Συνεπώς για να αντληθούν, φέτος, 500-600 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ τα οποία προέρχονται από εισφορές επί των υψηλών συντάξεων, πρέπει να αλλάξει η σχετική νομοθεσία, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Αυτό, όμως, θα δημιουργούσε ένα οξύτατο δημοσιονομικό  πρόβλημα: Θα αφαιρούσε το αντίστοιχο ποσό από το πρωτογενές πλεόνασμα που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση στο τέλος του 2015.



Πηγή:www.capital.gr