22 Μαρτίου 2015

Άδειο το δημόσιο ταμείο - Από τα διαθέσιμα Σαμαρά θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Πιθανές πηγές εσόδων είναι κυρίως τα διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης

Η πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος της εβδομάδας είναι ο επόμενος σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, την περασμένη εβδομάδα το Δημόσιο κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις πληρωμές δόσεων του ΔΝΤ, τόκων και την αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων που έληγαν και ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του προς το εξωτερικό.

Σειρά έχουν τώρα οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, με το δημόσιο ταμείο να «κοκκινίζει» την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο έχει ενημερώσει σχετικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Η εξέλιξη αυτή έχει κτυπήσει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο που καλείται να βρει ως το τέλος της εβδομάδας περίπου 1,7-1,8 δισ. ευρώ.

Πιθανές πηγές εσόδων είναι κυρίως τα διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης, όσα δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στο «Κοινό Κεφάλαιο» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν και η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τις διοικήσεις των Ταμείων και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου να θέσουν τα διαθέσιμά τους στη διάθεση του Δημοσίου, συνεχίζει τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr