22 Μαρτίου 2015

Αφιέρωμα της Bild στη Σφαγή του Διστόμου: «Υπάρχει ηθική υποχρέωση»;

«Επιζήσαμε της σφαγής των SS στο Δίστομο» είναι ο τίτλος του εκτενέστατου ρεπορτάζ που δείχνει στο γερμανικό κοινό την άλλη πλευρά της ιστορίας - Από τις ασυνήθιστες, φιλελληνικές κινήσεις της εφημερίδας

Ενα εκτενές αφιέρωμα στη Σφαγή του Διστόμου φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Bild, γνωστή για την ανθελληνική της στάση στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης.
Αυτή τη φορά όμως, με αποστολή δημοσιογράφου στον τόπο του μαρτυρίου, η Bild αναζητά την «ηθική υποχρέωση» της Γερμανίας στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, μιλώντας με επιζήσαντες της τρομερής σφαγής που διέπραξαν τα SS στο μαρτυρικό χωριό.

«Επιζήσαμε της σφαγής των SS στο Δίστομο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος, που ως υπότιτλο γράφει: «Κρίνετε την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στους Έλληνες ως παράλογη; Διαβάστε την παρακάτω ιστορία».

Στο δημοσίευμα η εφημερίδα φιλοξενεί μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν της σφαγής και αναφέρει «Εν μέσω της κρίσης χρέους, η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα των αποζημιώσεων στο τραπέζι».

«Η Γερμανία δεν θέλει να πληρώσει, καθώς δεν βλέπει η εν λόγω αξίωση να "στέκει" νομικά. Ωστόσο, εκτός από τη νομική διάσταση δεν υπάρχει και η ηθική υποχρέωση;» διεωράται η Bild.

Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα επιλέγει ως μεσότιτλο την αφοπλιστική διήγηση ενός επιζώντα: «Είδα το κεφάλι του πατέρα μου να το κόβουν στη μέση με τσεκούρι».

Στο τέλος το εκτενές δημοσίευμα παραθέτει την προσωπική εμπειρία του δημοσιογράφου που μίλησε με τους επιζώντες του Διστόμου. Εκεί, ο Γερμανός συντάκτης γράφει, πως δεν κατόρθωσε απλώς να μπει στο αυτοκίνητό του και να φύγει. Αντίθετα, ξέσπασε σε κλάμματα, ενώ σκεφτόταν πως η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι πως «το θέμα έχει κλείσει».

Το αφιέρωμα στη Σφαγή του Διστόμου ήταν την Κυριακή χτύπημα στο πρώτο θέμα της εφημερίδας στην ιστοσελίδα της