04 Μαρτίου 2015

Φωτόπουλος – Ραχήλ κουνούν το δάκτυλο για τα τροφεία της ΓΕΝΟΠ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

«Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που θα ξανανοίξει η ΕΡΤ.
Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που η κυβέρνηση θα ξαναπροσλάβει τις καθαρίστριες.
Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που θα επαναπροσληφθούν όσοι εκδιώχθηκαν και απολύθηκαν βάναυσα.
Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που ο βασικός μισθός θα πάει στα 751€.
Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας.
Νίκος Φωτόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.
Εκπρόσωπος των Εργαζομένων»

Με αυτό το υστερόγραφο καταλήγει η ανακοίνωση του γνωστού συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου, ο οποίος επιτίθεται εναντίον των δημοσιογράφων που μετέδωσαν την είδηση για την αύξηση με τα τροφεία της ΓΕΝΟΠ, μια είδηση που ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων και προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η ανακοίνωση που διακρίνεται από το χαρακτηριστικό επικό λυρισμό του κ. Φωτόπουλου ξεχωρίζει επίσης και για τις φιλολογικού κάλλους παρομοιώσεις (δημοσιογράφοι που σήμερα σαν ύαινες ξεσκίζετε τις σάρκες μας). Πάντως εν προκειμένω ο κ. Φωτόπουλος επιχειρεί να βάλει στην ίδια ζυγαριά θέματα κακοδιαχείρισης, ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς και σκάνδαλα του παρελθόντος, μαζί με τις μειώσεις που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, προκειμένου να δικαιολογήσει την έμμεση αύξηση μέσω τροφείων που επιχειρήθηκε με τη νέα ΕΣΣΕ.

Θυμίζουμε ότι τα τροφεία ανακλήθηκαν χθες από τη διοίκηση της ΔΕΗ, τουλάχιστον στη μορφή που συμφωνήθηκαν στη σύμβαση.

Επί της ουσίας, πράγματι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές που αθροίζονται τα τελευταία χρόνια σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μισθοδοσία της ΔΕΗ από 1,7 δισ. ευρώ έχει πέσει στα 950 εκατ. ευρώ. Πάντως ακόμη και μετά από αυτές τις μειώσεις ο μέσος μηνιαίος μισθός της ΔΕΗ παραμένει σε μάλλον ικανοποιητικά επίπεδα, αφού διαμορφώνεται στα 1600 ευρώ καθαρά (μεικτά 3050 ευρώ ωστόσο στη ΔΕΗ υπάρχουν υψηλές κρατήσεις), γεγονός που δικαιολογεί και την ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων για τα τροφεία. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν προ κρίσης και πριν τις μειώσεις που έφτασαν στο 40%, ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός  στη ΔΕΗ ξεπερνούσε τις 2500 ευρώ  σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ίδιος ο κ. Φωτόπουλος. Πάντως σήμερα τα 1600 ευρώ αιτιολογούνται και από το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας στη ΔΕΗ είναι 50 έτη άρα οι εργαζόμενοι κουβαλούν πολλές ωριμάνσεις από 25 – 27 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία είναι τεχνικοί που λαμβάνουν λόγω θέσης επιδόματα βάρδιας, σε αρκετές περιπτώσεις υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι – δικαίως – και οι καλύτερα αμειβόμενοι στην εταιρεία.

Εξάλλου στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του μέτρου του τροφείου, η διοίκηση της ΔΕΗ – σωστά – ανακοίνωσε ότι αυτό θα χορηγηθεί στους εργαζόμενους σε μονάδες, ορυχεία, οι οποίοι δεν έχουν κανονικά ωράρια, ούτε δουλεύουν σε συνθήκες γραφείου, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα την θέσπιση της συγκεκριμένης παροχής.

Τώρα μαζί με τον κ. Φωτόπουλο, επίθεση στα ΜΜΕ εξαπέλυσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγεται στο νομό Κοζάνης όπου η ΔΕΗ έχει πολυάριθμο προσωπικό λόγω του ότι στο νομό βρίσκεται το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Η κ. Μακρή συναγωνιζόμενη τις φιλολογικές επιδόσεις του κ. Φωτόπουλου, έκανε λόγο στη δική της ανακοίνωση για επικοινωνιακή λάσπη που ξεπερνά τη λάσπη των ορυχείων.



Πηγή:www.capital.gr