14 Μαρτίου 2015

Τα γνωστά, απ'τον Γιάνη: «Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αθετήσουμε προεκλογικές δεσμεύσεις» που πρότεινε πρόγραμμα "Μέρκελ"

Πρότεινε εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση με ονομασία... Πρόγραμμα Μέρκελ

"Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αθετήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αυτό που είπαμε είναι ότι οι υποσχέσεις μας αφορούν σε μια κοινοβουλευτική θητεία βάθους τετραετίας", είπε επίσης στο περιθώριο της Συνόδου προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης, θέλοντας προφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν χθες με τις δηλώσεις του ότι μπορεί να "παγώσουν" ορισμένες προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να τοποθετήσει χρονικά τα μέτρα κατά της λιτότητας με τέτοιο τρόπο ώστε βοήθησε τους Ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας, επανέλαβε από το Κόμο της Ιταλίας ο Γιάνης Βαρουφάκης, μεταδίδει το Reuters.

"Θα τοποθετηθούν (σσ οι δεσμεύσεις) με το βέλτιστο τρόπο, με τρόπο ώστε να συμφωνούν με τη διαπραγματευτική μας στάση στην Ευρώπη και με τη δημοσιονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους", συμπλήρωσε.

Λίγο νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι  πρόσφεραν στήριξη στον κ. Βαρουφάκη σημειώνοντας: «Μπορούμε να αναστείλουμε την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών μας υποσχέσεων, ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τους εταίρους και δανειστές». Ετσι, διευκρινίζουν επί της ουσίας, δεν είναι εκτός γραμμής, καθώς δεν θα ήταν δυνατόν η κυβέρνηση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει τόσα νομοσχέδια.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι ήδη έχουν προχωρήσει μια σειρά από νομοθετήματα, όπως για την ανθρωπιστική κρίση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για την ΕΡΤ, ενώ προχωρά και η ρύθμιση για τις φυλακές τύπου Γ κτλ. (Διαβάστε περισσότερα από το Newmoney.gr εδώ)

Πρόταση για εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση με ονομασία... «Πρόγραμμα Μέρκελ»

Την ίδια ώρα, μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing), η οποία να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, πρότεινε -σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- μιλώντας σήμερα, Σάββατο, στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι του Κόμο, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Διευκρίνισε, δε, ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών», ενώ «θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει [...]. Αυτό το είδος του Quantitative Easing, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει απευθείας στήριξη στις επενδύσεις».

Δήλωσε μάλιστα ο Έλληνας υπουργός πως θα του άρεσε αυτό το προτεινόμενο Quantitative Easing να ονομασθεί «Πρόγραμμα Μέρκελ».

Νωρίτερα, στην ομιλία του -σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ- ο κ. Βαρουφάκης είχε σημειώσει: «Δόθηκαν δάνεια σε χώρες που διατηρούν χρέη, όπως η χώρα μου, με ειδικές διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μετάθεση εν δυνάμει απωλειών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στους ευρωπαίους φορολογούμενους.