31 Μαρτίου 2015

ΧΟΥΝΤΑ ΛΕΜΕ! Με Νόμο ο κομισάριος Παππάς αποκτά δυνατότητα να κλείνει χρεωμένα κανάλια!!

Είδες Αντώνη πως γίνονται οι σωστές δουλειές; Θα τους απειλεί, θα τον λιβανίζουν και ο ηλίθιος λαός θα πανηγυρίζει ότι χτυπάει τη διαπλοκή... αυτά για να μαθαίνετε...

Ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και η συσχέτιση άρθρου του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ με τις υποχρεωμένες εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πώς σχολιάζουν το επίμαχο σημείο νομικές πηγές.

Ένα άρθρο που επιδέχεται πολλών ερμηνειών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με αυτό, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τα ΜΜΕ και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, να εισηγείται στη Δικαιοσύνη τη λύση εταιριών, με κάποιους να εκτιμούν ότι, παρά τη γενική διατύπωση, το ζήτημα αφορά και τη λύση προβληματικών εταιρειών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει: "Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής: "Έννομο συμφέρον για τη λύση της εταιρίας έχουν και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο νόμος έλεγε ότι "έννομο συμφέρον για τη λύση της εταιρίας έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης (σ.σ. νυν υπουργός Οικονομίας) ή η κατά περίπτωση αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή".

Σύμφωνα με νομικές πηγές, με την εξέλιξη αυτή ο κ. Παππάς αποκτά τεράστια δύναμη απέναντι σε εταιρίες ΜΜΕ και όχι μόνο, αφού θα μπορεί να ζητήσει από ένα δικαστήριο να βγάλει απόφαση και να διατάξει τον "ξαφνικό θάνατο" μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης.

Και σε μια τέτοια περίπτωση, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να δώσει εντολή για εκκαθάριση της εταιρίας, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και συγκεκριμένα:

"Η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση έπειτα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον αν: α) κατά τη σύσταση της εταιρείας δεν καταβλήθηκε το κεφάλαιο που ήταν καταβλητέο, ολικά ή μερικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού, β) η εταιρεία δεν έχει το ελάχιστο κεφάλαιο που ορίζεται κάθε φορά από τον νόμο, γ) το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου του μετοχικού κεφαλαίου και η γενική συνέλευση δεν λαμβάνει μέτρα, δ) η εταιρεία δεν έχει υποβάλει, προς καταχώριση, οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση".

Η νομοθετική αυτή παρέμβαση προωθείται ενώ χθες το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών σηκώθηκε πολύ στη Βουλή με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι θα το προχωρήσει, καταγγέλοντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αδράνησε παρότι αυτό αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση. Μάλιστα στις δηλώσεις αυτές βρήκε και την στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη που δήλωσε πως θα στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr