21 Μαρτίου 2015

Διδάσκουν "Βαρουφάκη" στα Λύκεια

Στους μαθητές της Α΄ και της Β' τάξης την φετινή σχολική χρονιά

Οι μαθητές του Λυκείου στην Ελλάδα θα διαβάζουν και θα εξετάζονται σε κείμενα του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Από το ογκώδες σύγγραμμα από την «Πολιτική Οικονομία», του Γιάννη Βαρουφάκη θα υπάρχουν αποσπάσματα στα σχολικά βιβλία του λυκείου.
Για πρώτη φορά την φετινή χρονιά οι μαθητές του λυκείου θα διδάσκονται μεταξύ άλλων κείμενα του ίδιου του υπουργού Οικονομικών. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο «Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών» της Β' γενικού λυκείου, παρατίθεται μια παράγραφος από τις πρώτες σελίδες και την εισαγωγή της βαρουφάκειας «Πολιτικής Οικονομίας».



Βασιζόμενος σε ιστορικά στοιχεία από κάποιο άλλο συγγραμμα στο οποίο ο ίδιος παραπέμπει, ο Γιάννης Βαρουφάκης ρίχνει, όπως γράφει, μια ματιά στον προ-βιομηχανικό κόσμο. Και, κατά σύμπτωση, αναφέρεται στους Γερμανούς, με τους οποίους ανέπτυξε εσχάτως μια επεισοδιακή σχέση: «16ος αιώνας - Οι Γερμανοί έμποροι έπρεπε να σταματούν κάθε 10 χιλιόμετρα για να πληρώνουν διόδια, το ύψος των οποίων καθοριζόταν έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις». Αυτή είναι η φράση που περιελήφθη στο σχολικό εγχειρίδιο -μολονότι στο πρωτότυπο υπάρχει και συνέχεια.