22 Μαρτίου 2015

ΠΕΣΤΕ ΑΠ'ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ! Ικανοποιεί αιτήματα των δολοφόνων Κουφοντίνα-Μαζιώτη ο υπ. του ΣΥΡΙΖΑ

Του Παναγιώτη Στάθη

Πρόσκληση στους απεργούς πείνας , μεταξύ των οποίων ο Δημ. Κουφοντίνας και ο Νικ. Μαζιώτης καθώς και άλλων κρατουμένων για αδικήματα που σχετίζονται και με την τρομοκρατία να σταματήσουν διότι ουσιαστικά οι απαιτήσεις τους ικανοποιούνται σταδιακά με νομοθετικές πρωτοβουλίες, απευθύνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του.

Βασικά αιτήματα των απεργών πείνας είναι η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ και των αντιτρομοκρατικών νόμων, καθώς και η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, τα οποία ουσιαστικά με τις εξαγγελίες του υπουργείου (Ξηρός και φυλακές υψίστης ασφαλείας) έχουν ήδη ικανοποιηθεί.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη δήλωση προσωπικών γιατρών των απεργών ότι «όλοι οι κρατούμενοι, πέραν τριών, διανύουν την 20ή ημέρα απεργίας πείνας και εμφανίζουν πλέον μεγάλη απώλεια του αρχικού βάρους (αρκετοί πέραν του 10%), συχνές υπογλυκαιμικές κρίσεις, ορθοστατική υπόταση ως και άλλες σοβαρές δυσλειτουργίες των λοιπών συστημάτων (καρδιαγγειακού, πεπτικού, ενδοκρινολογικού)».

«Διακόψτε»

Αναφέρει το υπουργείο: « Σχετικά με την ανακοίνωση προσωπικών γιατρών των κρατουμένων απεργών πείνας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι οι γιατροί των σωφρονιστικών καταστημάτων, ή αν χρειαστεί των νοσοκομείων, οφείλουν να παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στην απόφαση των κρατουμένων, με συνεχή παρακολούθηση και ετοιμότητα επέμβασης σε περίπτωση κατάστασης ανάγκης.

Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας θα γίνει το παν για τη φροντίδα της ζωής και της υγείας των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι απεργοί πείνας προσκαλούνται να διακόψουν την απεργία τους αναμένοντας την εξέλιξη των νομοπαρασκευαστικών εργασιών που από πριν είχαν ξεκινήσει και με ταχύτητα προχωρούν.

Κάποια από τα αιτήματα των απεργών αντιστοιχούν σε από καιρό εξαγγελμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ άλλα θα εξεταστούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης των σχετικών κωδίκων».

Ποιοι απεργούν 

Οι προσωπικοί γιατροί που ανέλαβαν την παρακολούθησή τους ανέφεραν επίσης «πως η επικινδυνότητα για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα ενός απεργού πείνας αυξάνεται σημαντικά μετά την 10η ημέρα ασιτίας. Η απώλεια βάρους πάνω από 10% του αρχικού, συνιστά ταυτόχρονα παράγοντα αυξημένου κινδύνου».

Η ανακοίνωση συνυπογράφεται από τους γιατρούς Όλγα Κοσμοπούλου, Παντελία Βεργοπούλου, Σπυρίδων Σακκάς, Βασιλική Κορβέση και αφορά τους απεργούς πείνας:

«Κουφοντίνα Δημητρίου, Μαζιώτη Νικολάου, Γουρνά Κων/νου (φυλακές Γ΄ τύπου Δομοκού), Θεοφίλου Αναστασίου (φυλακές Δομοκού), Σταμπούλου Αντωνίου (φυλακές Λάρισας), Καραγιαννίδη Γεωργίου, Ντάλιου Αργύρη, Χαρίση Φοίβου,Σαραφούδη Γρηγορίου,Πολίτη Δημητρίου, Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, Μαυρόπουλου Θεόφιλου, Νικολόπουλου Γεώργιου, Νικολόπουλου Μιχάλη, Αργυρού Παναγιώτη, Μπολάνο Δαμιανού, Χατζημιχελάκη Χαρίλαου, Τσάκαλου Χρήστου, Πολύδωρα Γεώργιου, Τσάκαλου Γεράσιμου (φυλακές Κορυδαλλού), Σπυροπούλου Αγγελικής , Οικονομίδου Όλγας (γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού), και παρακολουθώντας τους ιατρικά από την έναρξη της απεργίας πείνας 2/3/2015 (οι Σαραφούδης από 9/03/2015, Πολίτης και Μπουρζούκος από 16/3/2015 )»


Πηγή:www.capital.gr