09 Μαρτίου 2015

ΕΣΕΕ: Προβλητικό και αντισυνταγματικό το μέτρο με τους ιδιώτες εφοριακούς

Ως προσβολή και απαξίωση της προσπάθειας επιβίωσης των επιχειρήσεων εκλαμβάνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία «ερασιτεχνών ελεγκτών» μέσω «φοροελεγκτικού εθελοντισμού».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, και αναμέταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σαφώς και δεν είναι αυτή η λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι από το υπουργείο Οικονομικών περιμένει υψηλότερου επιπέδου ενέργειες και να εστιάσει τις προσπάθειές του στην απαλλαγή από γνωστές παθογένειες και αδράνειες, με έμφαση στα ουσιώδη προβλήματα, αντί να επικοινωνεί επικίνδυνα σενάρια κοινωνικού αυτοματισμού.

Η ιδέα της δίμηνης στρατολόγησης τουριστών, φοιτητών, συνταξιούχων, ανέργων και ανθρώπων με πενιχρά εισοδήματα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ως «κατάσκοποι της εφορίας», δεν γίνεται αποδεκτή από την ΕΣΕΕ, αφού εκτιμάται ότι είναι πολύ μακριά από την παραγωγική ανασυγκρότηση στην οποία όλοι ελπίζουν.

"Ακόμα και εάν κάποιος απλά σκέφτηκε ότι με τη διάχυση της είδησης θα δημιουργηθεί μια αποτρεπτική δυναμική φόβου που θα αλλάξει τη φοροδοτική συμπεριφορά, σίγουρα δεν συνυπολόγισε το ενδεχόμενο της δυνατότητας που δίνει σε εμπαθείς, κακοήθεις και επιτήδειους, εξοπλισμένους με συστήματα ήχου και εικόνας, να παριστάνουν τους μυστικούς αστυνόμους ΦΠΑ. Με την πρόταση του Onlookers VAT Evasion Fighting Scheme με λάθος τρόπο, περνάμε το λάθος μήνυμα ότι μόνο εμείς δηλαδή στην Ευρώπη, είμαστε η χώρα των φοροφυγάδων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΣΕΕ για άλλη μια φορά δηλώνει ότι καταδικάζει την συστηματική φοροδιαφυγή και τη συνειδητή φοροαποφυγή, που αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει όλους με περισσότερους και μεγαλύτερους φόρους, οδηγώντας όλους στην φοροαδυναμία. Αναμένει λοιπόν από τη νέα Κυβέρνηση να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμβάλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τις θέσεις τους στην επίλυση του προβλήματος, αντί να αντιμετωπίζει το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας προσβλητικά, και αντισυνταγματικά.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει τέλος ότι έχει επεξεργαστεί διαφορετικά μέτρα καταπολέμησης τόσο της «ανόητης φοροδιαφυγής» μη έκδοσης απόδειξης, με την on-line σύνδεση των ταμειακών μηχανών για απόδοση ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο συναλλαγής, όσο και της «επιστημονικής φοροαποφυγής» με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις τις οποίες πρόσφατα απέστειλε με υπόμνημα στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.