08 Μαρτίου 2015

Θέλουν ελληνικά υπουργεία αλλά ψηφίζουν ξένες τράπεζες!

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία; Η έρευνα που ζητά ο Π. Νικολούδης στα οικονομικά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να ανοίξει, επιτέλους, ένας σοβαρός διάλογος για το που βρίσκονται τα λεφτά αυτών που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας.

Προς το παρόν, κρίνοντας από τις εκατέρωθεν «βολές» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, το ζήτημα δείχνει ότι μπορεί να περιοριστεί σε μία ακόμα επικοινωνιακή «κοκορομαχία» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Για να μην επιστρέψουμε και αναλωθούμε σε λογικές αντίστοιχες του «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό», διότι προφανώς ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει δικαίωμα να διατηρεί τις καταθέσεις του όπου αυτός επιθυμεί, ας αναλογιστούμε, απλά, το μήνυμα που στέλνει στην υπόλοιπη κοινωνία -αλλά και στο εξωτερικό, σε μία συγκυρία που όλα τα «φώτα» είναι ξανά στραμμένα στην Αθήνα- ένας Έλληνας πολιτικός που προτιμά να έχει τις καταθέσεις του στο εξωτερικό. Ακόμα περισσότερο, όταν αυτός ο πολιτικός είναι και μέλος της κυβέρνησης…

Προφανώς, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες επαναπατρισμένα ευρώ ή και μερικά εκατομμύρια, δεν θα αλλάξουν τη συνολική εικόνα του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο που κρεμόμαστε κυριολεκτικά από τα χείλη -και τις αποφάσεις- του M. Draghi και της ΕΚΤ για να καταφέρουμε να δώσουμε «ανάσες» ρευστότητας στις τράπεζες και καύσιμα επανεκκίνησης στην οικονομία.

Η επιστροφή καταθέσεων πολιτικών προσώπων από το εξωτερικό στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί όχι μόνο ισχυρό συμβολισμό, αλλά ως έμπρακτη «ψήφος εμπιστοσύνης» μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα, ως έναυσμα επιστροφής ελληνικών καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, όταν καταθέσεις Ελλήνων πολιτικών «φεύγουν» -ή παραμένουν- εκτός συνόρων.

Αν πράγματι αναγνωρίζουν όλοι την ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία και η χώρα στις δικές της δυνάμεις, τότε η επιστροφή καταθέσεων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα είναι ένα πρώτο, εύκολο και πολύ ουσιαστικό βήμα. Ένα βήμα που πρώτοι οφείλουν να κάνουν όσοι διαχειρίζονται τα της χώρας. Είναι η ευκαιρία τους, να αποδείξουν ότι πράγματι νοιάζονται για τον τόπο τους, για τον τόπο που κυβερνούν και για αυτούς που τους εξέλεξαν, ώστε σήμερα να κατέχουν βουλευτικές έδρες και κυβερνητικά πόστα.

Δ. Ζάντζας



Πηγή:www.capital.gr