15 Μαρτίου 2015

Ελληνόπουλα διαπρέπουν στην Αμερική

Η φοίτηση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, με εξαίρεση αυτά του Χάρβαρντ, του ΙΜΤ και του Κολούμπια, μπορεί να μην αποτελεί το κορυφαίο μορφωτικό εφόδιο κάθε Ευρωπαίου εφήβου που ενηλικιώνεται και έχει τις οικονομικές προδιαγραφές για να σπουδάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά η εκμάθηση του μπάσκετ σε κάθε πανεπιστημιακή ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί αναμφισβήτητα το καλύτερο μεταπτυχιακό του.

Στο φετινό πρωτάθλημα του ΝΒΑ, υπάρχει για πρώτη φορά η τετραπλή ελληνική εκπροσώπηση από τους Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Καλάθη και Κουφό, ενώ στο ΝCAA, υπάρχει πολυπληθέστερη παρουσία από τους Ελληνες και ομογενείς φοιτητές που βιώνουν το αμερικανικό «όνειρο» και προσπαθούν να καταξιωθούν στο δύσκολο, κολεγιακό πρωτάθλημα. Παίκτες που έμαθαν τα βασικά στοιχεία του μπάσκετ στην Ελλάδα, μέχρι ή και πριν από την ενηλικίωσή τους, τα «Αμερικανάκια» του ελληνικού μπάσκετ συνδυάζουν εξάωρες προπονήσεις με την ακαδημαϊκή κατάρτιση.

Η επιλογή της ένταξης σε αμερικανικό πανεπιστήμιο -εφόσον γίνει αποδεκτή η αίτηση- μπορεί να είναι και αναγκαστική για κάποιους παίκτες που σε αντίθεση με συνομηλίκους τους και συμπαίκτες τους στις Εθνικές ομάδες Εφήβων και Νέων, δεν βρήκαν θέση εργασίας στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α1 και ταυτόχρονα ήθελαν να αποφύγουν τη στασιμότητα στην εξέλιξη του ταλέντου τους.


Από πάνω, αριστερά: Γόντικας, Μήτογλου, Αγγέλου, Δημακόπουλος, Μπέμπης και Τσαλμπούρης.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου που πήγε στην Αμερική, σε ηλικία 16 ετών και εν συνεχεία είχε εντυπωσιακή απόδοση με τη φανέλα του πανεπιστημίου «Τέξας Λόνγκχορνς» και πριν από έναν χρόνο, αποδέχτηκε τη δελεαστική πρόταση του Ολυμπιακού, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αμερικανοτραφέντος παίκτη. Στον ίδιο δρόμο έχουν κινηθεί πέντε ακόμα γιοι γνωστών, βετεράνων παικτών του μπάσκετ, του βόλεϊ και του ποδοσφαίρου και συνολικά 18 φοιτητές συνθέτουν την ελληνική «παροικία» στο φετινό NCAA.

Ο Κωστής Γόντικας (1994, 2.04), γιος του βολεϊμπολίστα Δημήτρη, φοιτά για τρίτο χρόνο στη Νέα Υόρκη και έχει εξαιρετική παρουσία, ενώ στο περυσινό Ευρωμπάσκετ Νέων δεν συμμετείχε με την Εθνική, λόγω τραυματισμού. Ο Γιάννης Δημακόπουλος (1994, 2.18), γιος του Δημήτρη που έπαιξε μπάσκετ στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, αγωνίζεται για δεύτερη χρονιά στην θέση του σέντερ της ομάδας του Ιρβιν και πέρυσι κατέκτησε τον τίτλο της περιφέρειας Μπιγκ Γουέστ. Οι γιοι του Γόντικα και του Δημακόπουλου ήταν παίκτες του Παναθηναϊκού, πριν φοιτήσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο Γιώργος Αγγέλου (1994, 1.91), γιος του Βαγγέλη ο οποίος έχει ακολουθήσει την προπονητική στο μπάσκετ, είναι μέλος του Σεντ Φράνσις για δεύτερη περίοδο, ενώ το 2012 ήταν μέλος της Εθνικής Εφήβων. Στο πανεπιστήμιο του Γουέικ Φόρεστ, πρωτοετής και εξελίξιμος είναι ο Κώστας Μήτογλου (1996, 2.05) που έχει πατέρα τον βετεράνο ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Δημήτρη, ενώ έπαιξε στις ομάδες Εφήβων και Νέων του Αρη. Πρωτοετής στο κολέγιο Κούρι, είναι ο γιος του Νίκου Φιλίππου, Τάσος (1995, 1.95). Απαντες, θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι «το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά».

Οι 18 του NCAA και οι γυναίκες

Η ελληνική παροικία στο φετινό πρωτάθλημα του NCAA, απαριθμεί 18 μέλη σε δεκαεπτά διαφορετικά πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα πέντε έχουν αποκλειστεί από τα πλέι οφ. Η αξιολογότερη μετακίνηση έγινε από τον Γιώργο Τσαλμπούρη (’96, 2.17) που έπαιζε στον Πιερικό/Αρχέλαο της Β΄ Εθνικής και έγινε παίκτης του Αϊόβα Στέιτ, ενώ προερχόμενοι από το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Στέλιος Παπαφλωράτος (’94, 1.94, Μαρούσι) και ο Βαγγέλης Μπέμπης (’95, 1.98, Ηλυσιακός-Ικαρος), φοράνε, αντίστοιχα, τη φανέλα της Νεβάδα και του Αϊόβα. Μεταξύ άλλων, πρωτοετής στην ομάδα του Πασίφικ είναι ο Ηλίας Θεοδώρου (’95, 2.05), ενώ στη δεύτερη χρονιά φοίτησης είναι ο Μανούσος Γιαμούκης (’95, 1.84) στο κολέγιο του Ντάβινσον και στον τρίτο χρόνο φοίτησης, βρίσκεται ο Πάρις Μαραγκός (’94, 2.05), ο οποίος μετακόμισε από το Τζορτζ Ουάσιγκτον στο Αμέρικαν Γιουνιβέρσιτι. Στο Μάνσφιλντ αγωνίζονται οι Ανδρέας Κατωπόδης και Γεράσιμος Κουτούφας και ο απόφοιτος του Ανατόλια, Μανώλης Τσελεντάκης φοιτά για δεύτερη χρονιά στο κολέγιο του NJIT.

Oι Ελληνίδες

Το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ επανέρχεται δριμύτερο το 2015, με τη συμμετοχή της Εθνικής ομάδας στο προσεχές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η εκπροσώπησή του γίνεται στη φετινή περίοδο από πολλές παίκτριες, εκ των οποίων οι δύο έχουν εντυπωσιακή παρουσία. Η Ανθή Χατζηγιακουμή, με τη φανέλα του Φλόριντα Γκολφ Κοάστ και η Αννα-Νίκη Σταμολάμπρου με την ομάδα του Ρόμπερτ Μόρις είναι οι μοναδικές που θα παίξουν στα πλέι οφ του ΝCAA. H Xατζηγιακουμή είναι τεταρτοετής και έχει μέσο όρο συμμετοχής 18 λεπτά, ενώ η Σταμολάμπρου φοιτεί στο δεύτερο έτος και αγωνίζεται κατά μέσο 34,8 λεπτά και συμπεριλήφθηκε πρόσφατα και στην καλύτερη πεντάδα της περιφέρειας, με αξιόλογα στατιστικά (15,4 π., 5,6 ριμπ.).

Στην κανονική διάρκεια του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος, αγωνίστηκαν φέτος, οι Ρία Πατεράκη (Tέξας Γούμανς), Σοφία Γεωργιάδη (NYIT), Πηνελόπη Παυλοπούλου (Ουάσιγκτον Στέιτ), οι γεννημένες στον Καναδά Βασιλική Λούκα και Ελένη Στεριοπούλου (UNBC), Μελίνα Κόλλια (Mπέντλεϊ),  Βασιλική Τάρλα (Λέικ), Σοφία Ερμείδου (Μπρίντζπορτ), Χριστιάνα  Γεροστέργιου  (Μέιν), Ραφαέλα Αγγελίδου (Χάγουορντ Tέξας), Στεφανία Σιδέρη (Πόρτλαντ).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ