23 Μαρτίου 2015

ΑΓΡΙΕΣ ΦΑΠΕΣ! Μέ άδειες τσέπες επιστρέφει ο Αλέξης-Μέρκελ: Οι θεσμοί θα αποφασίσουν για ρευστότητα-Έχει κλείσει το θέμα των αποζημιώσεων

Το μόνο θέμα που άφησε ανοιχτό η Μέρκελ είναι να μπει κανα λεφτό στο Ταμείο Μνήμης που είχε ιδρυθεί επί Σαμαρά και το οποίο έχει προυπολογισμό 4 εκ € για τα επόμενα 2-3 χρόνια για δράσεις μνήμης. Εκεί μπορεί να μπει κανα μετρητό για κάποια συγκεκριμένα θύματα
Άσχετο αλλά οι δηλώσεις Μέρκελ αποκαλύπτουν και τα ψέμματα Κοτζιά και παπαγάλων ότι συμφώνησε με τον Γερμανό ΥΠΕΞ να δημιουργηθεί κοινή επιστημονική επιτροπή που θα δει τις γερμανικές αποζημιώσεις... εκτός αν έγινε και δεν το ξέρει η Μέρκελ

«Δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ εάν τα μέτρα είναι επαρκή», είπε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή - Τι δήλωσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Οι αποφάσεις για τη ρευστότητα λαμβάνονται από το Eurogroup αφού λάβουν υπόψη τις απόψεις των θεσμών».

Τα παραπάνω ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Απαντώντας στις πιέσεις που δέχεται από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε όσα συχνά αναφέρει ο διεθνής Τύπος, ότι η Γερμανία αποφασίζει για όλα στην Ευρωπαϊκή ένωση και κυρίως στην Ευρωζώνη, η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε την Ελλάδα στο Eurogroup και τους θεσμούς, τονίζοντας ότι το επίμαχο θέμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας «εκπροσωπεί ένα μόνο από τα 19 κράτη της ΕΕ και τις αποφάσεις για την ρευστότητα παίρνει το Eurogroup πάνω στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

«Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ. Μην περιμένετε σήμερα αποτέλεσμα», είπε η κυρία Μέρκελ, καλώντας παράλληλα την Αθήνα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε πως έχει πολύ θερμές και ουσιαστικές επαφές με το λαό της Ελλάδας και ότι επιθυμεί να συνεργαστούν οι δύο χώρες «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση», είπε  και αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις δήλωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

Απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή, σημειώνοντας ότι τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι θεσμοί.

«Πρέπει να υπάρξει ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς», ανέφερε.

«Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι σαφή. Το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν θα κριθεί από τους θεσμούς. Μία προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μία εύρωστη χώρα, να αντιμετωπίσει το θέμα της ανεργίας, να βγει από το τέλμα και αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Τι είπε για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων η κυρία Μέρκελ είπε ότι για το Βερολίνο το θέμα έχει κλείσει. Ωστόσο, πρόσθεσε πως γνωρίζει πολύ καλά ποιες ήταν οι συνθήκες και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες και γι' αυτό -όπως τόνισε- δημιουργήθηκε το ταμείο του μέλλοντος το οποίο θα συνεχιστεί.

«Δεν φθάσαμε σήμερα σε κάποιο συμπέρασμα, αλλά θα το συζητήσουμε ξανά», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις της ανέφερε ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

«Έχουμε ζεστές και στενές επαφές με τους Έλληνες, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στην Γερμανία ενώ ο κ. πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Κάναμε έναν πρώτο γύρο συζητήσεων για το ποιες είναι οι αναγκαιότητες», είπε.