12 Μαρτίου 2015

ΤΕΛΟΣ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Ρέουν ξανά καταθέσεις προς την Κύπρο

Μεγάλο μέρος των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες, κατευθύνεται στην Κύπρο.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο, δίνουν ξανά οι Έλληνες καταθέτες, καθώς μέρος των εκροών που σημειώθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες κατά το πρώτο δίμηνο του 2015, κατευθύνθηκαν στη Μεγαλόννησο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Η γενικότερη αύξηση των καταθέσεων στην Κύπρο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο λόγος για τον οποίο η χρήση του ELA εμφανίστηκε μειωμένη την προηγούμενη εβδομάδα στο ευρωσύστημα. Στα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου, οι λοιπές απαιτήσεις σε ευρώ έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αρνητικές εδώ και αρκετό διάστημα, κατά το ποσό των 3,45 δισ. ευρώ (την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος λογαριασμός είχε εμφανιστεί θετικός κατά 2,96 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αυτό οφειλόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση της εξάρτησης των κυπριακών τραπεζών από τον ELA, η οποία τώρα κινείται σημαντικά κάτω των 7,5 δισ. ευρώ όπου βρισκόταν, κατά τις πληροφορίες, στα τέλη του 2014.

Η μείωση της εξάρτησης από τον ELA, η οποία είχε φέρει στην Κύπρο και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σηματοδοτεί την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές ομολόγων για τη χρηματοδότησή της και προμηνύει έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης ακόμη και εντός του 2015, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Στο πλαίσιο αυτό αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και προσελκύονται νέες καταθέσεις, με τους καταθέτες να έχουν συνέλθει από το σοκ του «κουρέματος» στις καταθέσεις και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι αναμένεται να αρθούν στα τέλη του μήνα.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να προσελκύσουν καταθέσεις, ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο προσφέρουν για ελάχιστο ποσό κατάθεσης 200.000 και για κατοίκους εκτός Κύπρου, επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων που φτάνουν το 5,50% για τους έξι μήνες και 6% για 12 και 18 μήνες. Οι προθεσμιακές έξι και δώδεκα μηνών από ελληνικές τράπεζες πληρώνονται στην Κύπρο μέχρι 2,60% - 2,80% όταν στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 1,75%.

Εν τω μεταξύ, σήμερα η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να αναμένονται σημαντικές αλλαγές από την προηγούμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα συντηρήσει την πολιτική του «σταγονόμετρου», παρακολουθώντας στενά την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες συντηρούνται αυτή τη στιγμή με περίπου 102,5 δισ. ευρώ από το ευρωσύστημα, εκ των οποίων τα 68,8 δισ. ευρώ αφορούν τον ELA.

Πηγή:www.capital.gr