11 Μαρτίου 2015

ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΣΤΑ ΓΙΔΙΑ! Ο Κατρούγκαλος θα διορίσει και θα μονιμοποιήσει στρατιές κι ο "σοβαρός" Σταθάκης θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ κατά γράμμα...

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αφορά στην επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων στο πειθαρχικό δίκαιο και την πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει ακριβώς το σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να ενημερωθούν η Βουλή και οι αρμόδιοι, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι θα προωθηθεί το κυβερνητικό σχέδιο, όπως έχει αποφασιστεί, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Πρόσθεσε δε ότι έως στιγμής δεν έχουν εκφραστεί ενστάσεις από μέρους τους.

Περί μονιμοποιήσεων

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε, μιλώντας στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, ότι στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων αορίστου χρόνου που εργάζονται στον στενό δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ σημείωσε ότι η μονιμοποίηση των παραπάνω υπαλλήλων δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και ότι παράλληλα θα βοηθήσει στο σχέδιο της κυβέρνησης για μία αποδοτική και αποτελεσματική κινητικότητα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα αφορά το επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων Αρχών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, ενώ το ασφαλιστικό τους καθεστώς θα παραμείνει στο ΙΚΑ
Όσον αφορά την επαναπρόσληψη των απολυμένων υπαλλήλων, τόνισε ότι θα επιστρέψουν όλοι στο Δημόσιο, θα επιστρέψουν στο υπουργείο που ανήκουν, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να συμμετέχουν και στη «μίνι» κινητικότητα.

Επίσης, με ρύθμιση στο ίδιο σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να επιλέξουν μία θέση σε ένα από τα υπουργεία που θα δηλώσουν, εντός των επόμενων ημερών, τις άμεσες ανάγκες τους σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς θα μπορούν να «απελευθερωθούν» από την προκήρυξη με την οποία πέτυχαν στο ΑΣΕΠ και θα τους επιτρέψει να επισπεύσουν τον διορισμό τους, δεδομένου ότι η διαδικασία πρόσληψής τους σε κενά του Δημοσίου θα προηγηθεί αυτής του διορισμού τους, σύμφωνα με την προκήρυξη στην οποία πέτυχαν.

Επισημαίνεται δε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για την πιλοτική -αρχικώς- εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Στην πρώτη φάση, η κάρτα θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και στη δεύτερη φάση, η οποία προσδιορίζεται σε ένα εξάμηνο, θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες απαραίτητες πληροφορίες, για τη χρήση της ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για ζητήματα, που προκύπτουν όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα.

Οι αλλαγές στις μνημονιακές διατάξεις

Ακόμη, με το σχέδιο νόμου επιλύονται «ζητήματα εκδημοκρατισμού» στο Δημόσιο, με την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων, όπως η κατάργηση που αφορά την υποχρεωτική αργία, για πειθαρχικά παραπτώματα κλπ, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, η δημιουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν τη θωρακισμένη λιμουζίνα του τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχουν για την αγορά της παραστατικά και άλλα στοιχεία, αρκέστηκε να απαντήσει: «Ουδέν σχόλιον».

Ο Σταθάκης λέει ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις προεκλογικές δεσμεύσεις

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πιστά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, τόνισε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Σταθάκης.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς και μία λειτουργική Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο  υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στη βελγική εφημερίδα L'ECHO, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία τόνισε ότι παρότι υπήρξαν διαφωνίες ακόμη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος στηρίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης.

«Θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», τόνισε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας: «Εχουμε κοινή βούληση να γυρίσουμε σελίδα, για τους πολίτες και τη χώρα», ενώ σημείωσε ότι «η αλλαγή κατεύθυνσης είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια». Αναλυτικά ο κ. Σταθάκης είπε:

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερες παραχωρήσεις από ότι θα ήθελε για να φτάσει σε πρώτη συμφωνία με την ΕΕ:

«Μόλις αναλάβαμε την εξουσία, αντιμετωπίσαμε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, που είχαν στήσει οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ε.Ε., με τη βοήθεια της απερχόμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ασφυκτικές προθεσμίες και ένα πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας. Καταφέραμε, παρά ταύτα, να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για να κερδίσουμε χρόνο και χώρο. Εάν και υπήρξαν φωνές που άσκησαν κριτική σε αυτή τη συμφωνία, μέσα στο κόμμα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μην ξεχνάτε ότι οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τη στήριξη στην κυβέρνησή μας δείχνουν ότι αυτή παραμένει πολύ ισχυρή (ανάμεσα σε 65% με 78%) και ότι το 73% του πληθυσμού εγκρίνει τη συμφωνία αυτή».

Στην ερώτηση για το ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει:

«Οι άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν ως αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσουμε: η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος αντάξιου του ονόματός του, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δημιουργία μίας λειτουργικής Δημόσιας Διοίκησης».

Για το πώς αντιλαμβάνεται τη θέση των πορτογαλικών και ισπανικών κυβερνήσεων, που εμφανίζονται ως οι πιο αποφασισμένοι εχθροί της ελληνικής κυβέρνησης:

«Αυτό δεν θα έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν. Πάντως, σε ότι μας αφορά, είμαστε πλήρως ενήμεροι των διακυβευόμενων της εσωτερικής πολιτικής, που καθορίζουν πολύ συχνά τη στάση των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των διεθνών συσκέψεων. Κάθε επιτυχία της κυβέρνησής μας ενισχύει τους εσωτερικούς τους πολιτικούς αντιπάλους, γι αυτό και αντιδρούν. Οι δύο αυτές κυβερνήσεις παλεύουν για την επιβίωσή τους, η οποία, εξάλλου φαίνεται όλο και πιο αβέβαιη».

Για το αν η άνοδος των Podemos στην Ισπανία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα:

«Μία αλλαγή κυβέρνησης σε μία χώρα του μεγέθους και του ιστορικού βάρους της Ισπανίας θα παράγει μία σειρά ριζικών αλλαγών στο συσχετισμό δυνάμεων που επικρατεί στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν πρέπει όμως να καταλήξει σε ανοιχτό μέτωπο ανάμεσα στο Νότο και στο Βορρά, διότι αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις δεν θα βοηθήσουν κανέναν. Στόχος είναι να βρεθούν λύσεις αμοιβαία επωφελείς, ώστε να ξαναβρούν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης τη αναπτυξιακή τους δυναμική με μόνιμο τρόπο, μία ανάπτυξη που θα προστατεύει και την κοινωνική δικαιοσύνη. Υπάρχουν δυνάμεις που παλεύουν για αυτό σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Για το ποια είναι η χρησιμότητα της συμφωνίας που πέρασε με το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου:

«Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη καθυστέρηση σε πολλούς τομείς. Η συμφωνία με το Eurogroup μας παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να αρχίσουμε τη δουλειά της ανοικοδόμησης. Πρέπει όχι μόνο να διορθώσουμε τις ζημιές των πολιτικών που εφαρμόζονται από το 2010, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες των προβλημάτων της χώρας που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

Με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, ο ελληνικός λαός έβαλε τέλος σε μία εποχή πολιτικών, των οποίων η εφαρμογή κατέστρεψε τα κοινωνικά κεκτημένα, μείωσε το ΑΕΠ και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού. Δεν είναι απλό και δεν θα τα καταφέρουμε αμέσως. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε …και θα πετύχουμε».