15 Μαρτίου 2015

Πόσο έχει πάει ο λογαριασμός το είπαμε; Αν ναι... το ξαναλέμε: Δείτε πόσα νέα μέτρα ζητούν οι δανειστές

Έρχονται νέα μέτρα λόγω δημοσιονομικού κενού του 2015 ύψους 2-3 δισ.... αφού δεν σας άρεσε το 1 δις και αν τον Ιούνιο, που πρότεινε η ΝΔ – Θέμα στη Σύνοδο Κορυφής σκέφτεται να θέσει ο Τσίπρας όπου θα πάει προετοιμασμένος... κρατώντας πολλά καλσόν

- Οι δανειστές “βλέπουν” σοβαρό ενδεχόμενο νέων μέτρων για να καλυφθεί το κενό
- Προβληματισμένος ο Αλέξης Τσίπρας με το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας
- Σκέφτεται να θέσει θέμα χρηματοδοτικού κενού σε πολιτικό επίπεδο κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- Στα χέρια των μελών του Brussels group βρίσκονται τα πλήρη στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Η κυβέρνηση κολυμπά πλέον σε "βαθιά νερά" καθώς μετά από μια περίοδο θεωρητικών προσεγγίσεων και οριοθέτησης των στρατηγικών στόχων, οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας των ζητημάτων ξεκίνησαν από τη στιγμή που η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και η λίστα μεταρρυθμίσεων πρέπει να πάρει σάρκα και οστά και με το δεδομένο πλέον μιας μαύρης "τρύπας" που φθάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Η δήλωση από το Κόμο του "κοσμοπολίτη" υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος παρά την γκρίνια των "συντρόφων" του και την επιχείρηση αποδόμησής του από γερμανικά ΜΜΕ κυρίως, απολαμβάνει της απόλυτης στήριξης του πρωθυπουργού, ότι "Εάν χρειαστεί μέσα στους επόμενους μήνες, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις να αναστείλουμε προσωρινά ή να καθυστερήσουμε κάποιες από τις εξαγγελίες, θα το κάνουμε στο πλαίσιο της οικοδόμησης της εμπιστοσύνης με τους εταίρους, για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην οικονομία να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να αναπτυχθεί", αναδεικνύουν την αναθεωρητική τακτική της κυβέρνησης στη φάση των διαπραγματεύσεων.

Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς την παρουσία του κ. Βαρουφάκη αφού βρίσκεται στο εξωτερικό και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται προβληματισμένος με το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να θέσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού σε πολιτικό επίπεδο κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη.

Πάντως λόγω του σημαντικού δημοσιονομικού κενού που καταγράφεται πλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών τονίζοντας ότι:
-δεν βρισκόμαστε σε "κατάσταση κρίσης"
- δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά
- δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα για να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας

«Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι σταθερή, ισχυρή, σοβαρή και μυαλωμένη. Ασφαλώς και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνική περιπέτεια. Δεν έχουμε εντολή ρήξης και επιστροφής στη δραχμή. Έχουμε εντολή διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς λύσης εντός της Ευρωζώνης» επισημαίνει την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ενώ παράλληλα με ανάρτησή του στο twitter σχολιάζει την..."πολυλογία" Βαρουφάκη-Παναρίτη προτρέποντας σε «λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις και περισσότερη δουλειά», διότι όπως γράφει «οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, λύσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα". Click4more: Παπαδημούλης: Ο χρόνος πιέζει... τρεχάτε ποδαράκια μας Να σημειωθεί τέλος ότι τα μέλη του Brussels group έχουν πάρει ήδη στα χέρια τους πλήρη στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία του προϋπολογισμού, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015 με την σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη να μιλά για πλεόνασμα της τάξεως του 0,6%, την ώρα που κ. Βαρουφάκης το προσδιόριζε στο 1,5% και τις πληροφορίες από την πλευρά του Brussels group και των δανειστών κάνουν λόγο για λήψη νέων μέτρων ύψους 2-3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.