13 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Είπαμε και μερικές μαλ@κίες παραπάνω που τώρα πρέπει να τις παγώσουμε

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με το Eurogroup μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα (12 Απριλίου) εμφανίστηκε σε ομιλία του στην Ιταλία ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, στην πόλη Κόμο της Ιταλίας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση πως έως τις 12 Απριλίου οι δύο πλευρές θα έχουν συμφωνήσει ως προς το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Παράλληλα, επανέλαβε πως το χρέος της Ελλάδας χρήζει αναδιάρθρωσης, προτείνοντας ως λύση την άρρηκτη σύνδεση της αποπληρωμής των ομολόγων με τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης. Επί της ουσίας, ο Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε εκ νέου την αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Αθήνα θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Επίσης, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ, καθώς η χώρα συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης. «Η Ελλάδα δεν αναζητά στήριξη από χώρες εκτός της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Το καθήκον μας επιτάσσει να βάζουμε υπεράνω όλων το ευρωπαϊκό συμφέρον» συμπλήρωσε, ενώ διαβεβαίωσε πως η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Corriere dela Serra, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη είτε να παγώσει είτε να καθυστερήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις.

Οι υποσχέσεις αυτές θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή σε βάθος τετραετίας φέρεται να είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους, λέγοντας πως δεν υποσχέθηκαν ούτε ένα ευρώ, σε όποιον κερδίζει πάνω από 700 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως φέρεται να δήλωσε πως «δεν υποσχεθήκαμε τίποτα στη μεσαία τάξη είτε βρίσκονται στην υψηλή πλευρά είτε στη χαμηλή, για εκείνους θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση».