05 Μαρτίου 2015

Λογική ψιλογκρίνια αλλά όχι κάτι σπουδαίο στην ΚΟ της ΝΔ-Τι θέση πήραν όσοι μίλησαν

«Όποιος, λοιπόν, βλέπει αλλιώς τα πράγματα, τον καλώ να το πει τώρα. Να το συζητήσουμε τώρα. Μα το λήξουμε σήμερα. Και αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα Προέδρου, να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες» είπε ο Α. Σαμαράς και το λόγο πήραν οι βουλευτές της ΚΟ.

Επικριτικός στην ομιλία του ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υιοθέτησε το αίτημα περί διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου. «Δεν διαβάσαμε σωστά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και βάλαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις, είπε ενώ διαπίστωσε ότι «η ΝΔ έχει πρόβλημα και επικοινωνίας και ιδεολογικού προσανατολισμού». Ο ίδιος πάντως δεν έθεσε θέμα αλλαγής ηγεσίας.

Θέμα έκτακτου συνεδρίου έθεσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ωστόσο υιοθέτησε εν πολλοίς την άποψη του πρόεδρου του κόμματος, λέγοντας ότι όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, να το θέσει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Υπέρ της άποψης Σαμαρά ότι δεν απαιτείται συνέδριο σε αυτή τη φάση τάχθηκε ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά, καθώς όπως είπε, «όλη η ελληνική κοινωνία, αλλά και τα κόμματα, προς τα εκεί κατευθύνονται». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να ασχολείται με τα εσωτερικά», καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα έχει πέσει».

Κατά των ομαδοποιήσεων τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει «να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Μια δεξιά με 18% ή μια κεντροδεξιά, που να κερδίζει τον πόλεμο;» και πρόσθεσε «επειδή δεν άλλαξε η νοοτροπία μας, φτάσαμε σήμερα στο χειρότερο αποτέλεσμα: Φερόμαστε ως ομάδες: Οι καραμανλικοί, οι σαμαρικοί, οι μητσοτακικοί και όποιες άλλες νεοπαγείς».

Κατά την άποψη του κ. Κικίλια «οι προσωπικές ατζέντες οδηγούν σε αδιέξοδα τα κόμματα». Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ πάντως ο πρώην υπουργός τόνισε: «Αρχηγό έχουμε, τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα».

Θέμα ηγεσίας έθεσε κατά την ομιλία της η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι όταν έχαναν εκλογές, παραιτούντο γιατί ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του έργου τους, υπονόμευε την επόμενη μέρα της παράταξης». Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε την διενέργεια έκτακτου συνεδρίου «για να συζητηθούν τα πάντα».

Επίσης, κατά της ανακίνησης ζητήματος διαδοχής τάχθηκε και η Σοφία Βούλτεψη, η οποία είπε, απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη, ότι δεν έχουν παραιτηθεί όλοι οι αρχηγοί της ΝΔ που έχασαν εκλογές, αναφέροντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1985 και τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2000.

Υπέρ του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε την άποψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του ΕΛΚ Γ. Ντολ, σύμφωνα με την οποία, ο κύριος Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός των τελευταίων ετών.

Με ιδιαίτερη ένταση έθεσαν το θέμα του τακτικού συνεδρίου οι πρώην υπουργοί, Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Και οι δύο, που κατατάσσονταν στους λεγόμενους «δελφίνους», ήταν οξείς στις εκφράσεις τους και ζήτησαν τον προσδιορισμό της φυσιογνωμίας του κόμματος.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος μίλησε για τους «μεγαλοσχήμονες» που «ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς» τα προηγούμενα χρόνια και τώρα ασκούν κριτική.

«Όποιος θέλει για αρχηγό εδώ είμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Στους υποστηρικτές για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου προστέθηκε και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζητώντας συντεταγμένη συζήτηση για τα αίτια της ήττας και για το αύριο της ΝΔ, διαφωνώντας με την επένδυση στην αριστερή παρένθεση.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη να στραφεί η αξιωματική αντιπολίτευση εκ νέου προς τον μεσαίο χώρο και να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις από έναν περίκλειστο κύκλο ανθρώπων γύρω από τον Πρόεδρο του κόμματος.

Αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησαν από την συνεδρίαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.