05 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα έχει χρήματα για άλλες δύο εβδομάδες-FAZ: Υπάρχει θέμα με τον Βαρουφάκη-Le Monde: Ελληνες και Γερμανοί σφάζονται μέσα από σκίτσα

Για έβδομο μήνα συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος διάσωσης.

Ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, μπήκαν ξανά στο τραπέζι με τη νέα, αλλά αποτέλεσμα δεν έχει έρθει. Αντιθέτως, το φάσμα της χρεοκοπίας είναι ορατό.

Το Bloomberg κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σημειώνει πως την Παρασκευή η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, ως ένα πρώτο σκέλος της αποπληρωμής του δανείου που πρέπει να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του μήνα. Συνολικά, τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει ή να αποπληρώσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται και τα T-bills.

Παράλληλα, το χάσμα του ελληνικού Προϋπολογισμού φτάνει για τον Μάρτιο στο επικίνδυνο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ – ένα ταμειακό έλλειμμα που δεν αμελητέο. Τον Ιανουάριο, δε, με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων να είναι δεδομένη, άνοιξε μια «τρύπα» 217 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν εκτροχιαστεί όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου: «Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η μόνη σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα είναι τα δάνεια έκτακτης ανάγκης που επεκτάθηκαν από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Η αποτυχία, όμως, να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα συνδυάζεται με εκταμίευση κεφαλαίων έχει πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας που δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα της χώρας, καθώς και τη βιωσιμότητά της ως προς την οικονομική ανάπτυξή της».

Ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής του Ποταμιού, μιλώντας στο Bloomberg, παραδέχεται: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην επηρεάσει την οικονομία της χώρας όλη αυτή η διαμάχη. Κάθε επένδυση έχει τεθεί σε αναμονή, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των συνομιλιών».

Μόνο δύο εβδομάδες

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως οι επενδυτές έχουν δείξει μέχρι τώρα εμπιστοσύνη και τάσσονται υπέρ της άποψης πως θα βρεθεί τελικά λύση. Εξ ου και τα ελληνικά ομόλογα δεν δέχονται πίεση, ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν προσφέρει επικίνδυνα αρνητικά πρόσημα. Κι όμως, η κρίση ρευστότητας είναι πιο σημαντική, αυτή τη στιγμή, για την Ελλάδα.

Δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο ελληνικό πακέτο διάσωσης σημείωναν στο Bloomberg πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αποθεματικά της για να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος δήλωνε πως οι ανάγκες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ, καλύπτονται με ασφάλεια μόνο για άλλες δύο εβδομάδες. Κανείς εξ αυτών δεν ήθελε να κατονομαστεί για προφανείς λόγους. Από τη μεριά του, αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το πότε θα τελειώσουν τα χρήματα.

Τα αποθεματικά

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση στρέφεται προς τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, ενώ στα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε την Τετάρτη αναγκάστηκαν να μπουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. «Η εσωτερική ανακύκλωση των αποθεμάτων, όμως, έτσι ώστε να καλυφθεί η έλλειψη ρευστότητας δεν είναι πάντα καλοήθης», αναφέρει το άρθρο. Κατά τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Τσακλόγλου: «Αν η ασφυξία προς την Ελλάδα παραταθεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Δραματική μείωση

Κάτι που ήδη διαφαίνεται από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά από εννέα μήνες ανάπτυξης, ενώ και οι καταθέσεις κάνουν μαζικά φτερά. Όλα αυτά δείχνουν πως το ρολόι χτυπάει για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας ζητάει από τον Στουρνάρα να συμβάλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας με όλα τα μέσα, η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να ξεπεράσει το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στην έκδοση χρεογράφων και η άρνηση των θεσμών να εκταμιεύσουν μέρος της τελευταίας δόσης του προγράμματος κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ασφυκτικά.


FAZ: Υπάρχει θέμα με τον Βαρουφάκη -Δεν τον εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι
Στη δυσαρέσκεια των εταίρων απέναντι στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και διαπιστώνει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια προς την Ελλάδα σε σχέση με την τελευταία συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το χάσμα εμπιστοσύνης, για το οποίο έκαναν λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, έχει μεγαλώσει, διαπιστώνουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Με το να θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχεια σε αμφισβήτηση το περιεχόμενο της συμφωνίας κατέστρεψε το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους υπουργούς. Γιατί ακόμη κι όταν η κρίση του ευρώ ήταν στο απόγειό της, όλοι οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει ό,τι αποφασιζόταν στις Βρυξέλλες, να το υποστηρίζουν και στις χώρες τους παρά τις εσωτερικοπολιτικές δυσκολίες. Όμως ο έλληνας υπουργός εμφανίζεται στις συνεντεύξεις του σαν μην τον αφορά η συμφωνία».

Ο αρθρογράφος επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζει ότι ο Ντάισελμπλουμ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία όχι με τον Βαρουφάκη αλλά απευθείας με τον Τσίπρα. Μάλιστα την αποφασιστική εβδομάδα των διαπραγματεύσεων ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν συνάντησε καν τον έλληνα ομόλογό του, αλλά τηλεφωνούσε στον Αλέξη Τσίπρα. «Το ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προσλαμβάνει τον υπουργό ως πρόβλημα φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο του επέβαλε ‘σιωπητήριο’ και του απαγόρευσε να δίνει κι άλλες συνεντεύξεις, ενώ έχει τοποθετήσει δίπλα του τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τουλάχιστον ξέρει να συμπεριφέρεται».

Le Monde: Ελληνες και Γερμανοί σφάζονται μέσα από σκίτσα

Η Γερμανία κατηγορεί την Ελλάδα ότι έσπρωξε την Ευρώπη στην κρίση. Η Αθήνα κατηγορεί το Βερολίνο ότι της επιβάλλει λιτότητα και του ζητάει πολεμικές αποζημιώσεις.

Οι δύο λαοί, μέσω του Τύπου ή των διαδηλώσεων, μπήκαν σε μια περίεργη αντιπαράθεση, σημειώνει η Le Monde και παρουσιάζει το χρονικό της αντιπαράθεσης των τελευταίων ετών.

Φεβρουάριος 2010 -Το σκάνδαλο της Αφροδίτης

Την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ επαναλάμβανε συνεχώς ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν να πληρώσουν για την ελληνική κακοδιαχείριση, το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus έβαλε στο εξώφυλλό του τη θεά Αφροδίτη να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο λέγοντας: «Ενας απατεώνας βρίσκεται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Την άλλη μέρα η εφημερίδα «Νίκη» βάζει μια σημαία ναζί να κυματίζει στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο.


Φεβρουάριος 2010 -Ανταλλάξτε την Κέρκυρα

«Σας δίνουμε χρήματα, δώστε μας την Κέρκυρα!». Με αυτόν τον τρόπο αναλύει τη σκέψη των Γερμανών βουλευτών η καθημερινή εφημερίδα Bild και καλεί την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της για να ξεχρεώσει.

Φεβρουάριος 2012 -Υβρις στη Μέρκελ

Το ελληνικό ΕΣΡ καταδικάζει δημοσιογράφο αθηναϊκού ραδιοφώνου σε πρόστιμο 25.000 ευρώ γιατί αποκάλεσε δύο φορές την Ανγκελα Μέρκελ «βρωμο-πουτάνα του Βερολίνου».

Οκτώβριος 2012 -Η καγκελάριος γίνεται Φίρερ


Η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα προκαλεί διαδηλώσεις στις οποίες η καγκελάριος εμφανίζεται με στολή Χίτλερ. Σημαίες των ναζί κυματίζουν στην διαδήλωση ενώ κάποιοι διαδηλωτές έχουν ντυθεί αξιωματικοί των Ες Ες.

Φεβρουάριος 2015 -Το φάουλ με το σαπούνι


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει τη συγγνώμη της Ελλάδας στη Γερμανία γιατί η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» παρουσίασε σε σκίτσο τον Σόιμπλε ντυμένο Ες Ες, με τιτλάκι «θα σας κάνω σαπούνι».