21 Μαρτίου 2015

Η ΞΕΦΤΙΛΑ! Σφάζονται στην Charlie Hebdo για τα 30 εκατ. ευρώ που έβγαλαν από τις δολοφονίες των συναδέλφων τους!

Δύο μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση, που οδήγησε στον θάνατο τα περισσότερα μέλη της συντακτικής ομάδας της Charlie Hebdo, οι επιζήσαντες συντάκτες έχουν χωριστεί σε ομάδες.

Εντεκα μισθωτοί της εβδομαδιαίας εφημερίδας ζητούν όλοι οι συνεργάτες του φύλλου να γίνουν μέτοχοι, με ίσα μερίδια, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα 30 εκατομμύρια ευρώ που έχει εξασφαλίσει η έκδοση μετά την επίθεση.

«Ο συντάκτης Λοράν Λεζέ ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του φύλλου, ότι επιθυμεί την εκκίνηση διαπραγματεύσεων, με στόχο την ισότιμη διανομή του κεφαλαίου», ανέφερε χθες μέλος του νομικού τμήματος της εφημερίδας Charlie Hebdo. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Λεζέ έχει στο πλευρό του 11 συνεργάτες, μεταξύ τους ο Πατρίκ Πελού και ο σκιτσογράφος Λουζ.

Η Charlie Hebdo ανήκει κατά 40% στους γονείς του δολοφονηθέντος πρώην διευθυντή, Σαρμπ, κατά 40% στον σκιτσογράφο Ρις, που τραυματίσθηκε στον ώμο και είναι ο σημερινός διευθυντής της εφημερίδας και 20% στον υποδιευθυντή Ερίκ Πορτό.

Εσοδα μετά την επίθεση

Πριν από τις επιθέσεις με τους 12 νεκρούς συνεργάτες, το αιρετικό φύλλο σημείωνε πωλήσεις της τάξης των 30.000 αντιτύπων και βρισκόταν στο όριο της πτώχευσης. Εκτοτε, η συρροή δωρεών και συνδρομών, καθώς και οι πωλήσεις 7 εκατομμυρίων φύλλων του πρώτου τεύχους μετά τις επιθέσεις, αναπλήρωσε τα άδεια ταμεία.

«Σημειώνουμε την επιθυμία των μισθωτών να συνεταιρισθούν στην εφημερίδα, αλλά βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη μετοχική σύνθεση. Οι διευθυντές λυπούνται πολύ για την πρωτοβουλία των μισθωτών. Ο Ρις βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο και το μερίδιο του Σαρμπ δεν έχει αποδοθεί ακόμη στους κληρονόμους. Η κατάσταση θυμίζει τις κηδείες, στις οποίες οι συγγενείς ερίζουν για τα κοσμήματα της εκλιπούσας», είπε ο δικηγόρος της εφημερίδας.

Το θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη της Πέμπτης, προκαλώντας έντονη συζήτηση. Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας από τους σκιτσογράφους, που δεν διεκδικεί μερίδιο, κατηγόρησε τους συναδέλφους του ότι «μιλούν για χρήματα, ενώ η σορός του Σαρμπ δεν έχει κρυώσει ακόμη», παρότι επισημαίνει πιο κάτω ότι το θέμα της μετοχοποίησης και διαμοιρασμού του κεφαλαίου πρέπει να τεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

«Οι μετοχές του Σαρμπ δεν θα κάνουν φτερά, αν σας ανησυχεί κάτι τέτοιο. Ο Ρις δεν θα φύγει με το ταμείο κάτω από τη μασχάλη και ο Ερίκ Πορτό δεν έχει ανοίξει μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία», αναφέρει ο σκιτσογράφος.

Η διένεξη προκαλεί τη θλίψη πολλών παλιών φίλων και υποστηρικτών της Charlie, όπως του σκιτσογράφου Σινέ, ο οποίος αποχώρησε το 2000 από την εφημερίδα λόγω ιδεολογικών διαφορών. Ο Σινέ, που εκδίδει σήμερα δικό του περιοδικό, με αμετανόητα αναρχικό περιεχόμενο, εξέφρασε τη θλίψη του για τη φιλαργυρία των πρώην συναδέλφων του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί φυσικό επακόλουθο της απρόσμενης εμπορικής επιτυχίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, οι δωρεές υπέρ της Charlie Hebdo θα αποδοθούν στις οικογένειες των θυμάτων και τα έσοδα των πωλήσεων θα γεμίσουν τα ταμεία της εφημερίδας.