20 Μαρτίου 2015

Η συμβουλή του Economist στον Τσίπρα

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να πυρπολήσει το κλίμα με τους Ευρωπαίους

Συμβουλές προς τον Αλέξη Τσίπρα δίνει ο Economist, καλώντας παράλληλα τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λάβει μέτρα εξομάλυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Ειδικότερα, σε νέο του δημοσίευμα, το βρετανικό περιοδικό επιχειρεί να αναλύσει τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Γερμανίας, η οποία οδηγεί στην όξυνση των διμερών σχέσεων.

Άλλωστε, όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, εκεί έγκειται και η εμπλοκή του Vladimir Putin στη «μάχη» Αθήνας – Βερολίνου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας.

«Η ελληνική κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική» υπερθεματίζει χαρακτηριστικά, επικαλούμενος ως παράδειγμα τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία αλλά και το αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Merkel και Τσίπρας έχουν την ευκαιρία να αποκλιμακώσουν την ένταση, όταν και θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βερολίνο» υπογραμμίζει ο Economist.

Μέχρι στιγμής, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να πυρπολήσει το κλίμα με τους Ευρωπαίους.

Ο υπουργός Άμυνας για παράδειγμα, απείλησε την Ευρώπη με εισροή ορδών μεταναστών και τζιχαντιστών, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τη Γερμανία να καταβάλλει 160 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας, προειδοποιώντας πως θα προβεί σε κατάσχεση της γερμανικής περιουσίας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, προσθέτει ο Economist, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί τον Απρίλιο στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον V. Putin.

«Η Ελλάδα θεωρεί πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως απειλή, καθώς το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. τρέμουν στην ιδέα η Αθήνα να ενταχθεί στη ζώνη επιρροής της Μόσχας» υπερθεματίζει το βρετανικό περιοδικό.

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι του Τσίπρα, ο οποίος τρέφει τους Έλληνες με το αίσθημα του θύματος, δημιουργώντας φωτιές, οι οποίες σύντομα μπορούν να βρεθούν εκτός ελέγχου» υπογραμμίζει.

Άλλωστε, συμπληρώνει, αν και οι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή στην Ευρωζώνη, ο καλύτερος τρόπος για να τους αλλάξει άποψη είναι να αποδείξεις πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι άδικοι και αλαζόνες.

Το ίδιο συμβαίνει, προσθέτει, και στη Γερμανία, όπου η προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας έχει στρέψει τους Γερμανίας υπέρ του Grexit.

Συνεχίζοντας, ο Economist προτρέπει τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει ρότα και να επιχειρήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους.

Ως πρώτο βήμα μάλιστα, τολμά να προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό την αντικατάσταση του Γιάννη Βαρουφάκη με ένα πιο ρεαλιστή πολιτικό!

Παράλληλα, τον καλεί να αντικαταστήσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες με το μετριοπαθές Ποτάμι.

Τέλος, του συστήνει να εξηγήσει στους Έλληνες ψηφοφόρους πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του!

www.bankingnews.gr