22 Μαρτίου 2015

Γαλλία: Μεγάλο προβάδισμα του γίγαντα Σαρκοζί δείχνουν τα exit polls

Η επιστροφή στην ενεργό πολιτική του ηγέτη των Συντηρητικών φαίνεται πως συνοδεύεται από νίκη - Δεύτερος ο Ολάντ, στην τρίτη θέση η Λεπέν

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit polls. Την ίδια ώρα, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν τερματίζει στην τρίτη θέση και στη δεύτερη ο νυν πρόεδρους Φρανσουά Ολάντ, ενώ η συμμετοχή κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κοντα στο 43%.

Συγκεκριμένα, το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 36%, του Φρανσουά Ολάντ 28,5% και της Μαρί Λεπέν 24,5%.

Εάν τα ποσοστά αυτά επαληθευθούν θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακοπή στην πορεία του Εθνικού Μετώπου, που θα τορπιλίσει τις φιλοδοξίες της Μαρί Λεπέν εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Πάντως, λίγο αργότερα, στην διόρθωση του πρώτου αποτελέσματος του exit poll, το τηλεοπτικό κανάλι France 2, έδωσε διαφορά στο όριο του στατιστικού λάθους μεταξύ σοσιαλιστών και ακροδεξιών, προμηνύοντας βραδιά - θρίλερ.

Το διορθωμένο exit poll του France 2: Σαρκοζί 32%, Ολάντ 25%, Λεπέν 24,5%