28 Μαρτίου 2015

Η Germanwings δίνει 50.000 ευρώ ως πρώτη βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία  Germanwings προσφέρει στους οικείους των θυμάτων “έως και 50.000 ευρώ ανά επιβάτη” για την κάλυψη των άμεσων εξόδων τους, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για ανεξάρτητη βοήθεια από τις αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν λόγω υπαιτιότητας της εταιρείας η οποία δεν θα ζητηθεί να επιστραφεί σε καμία περίπτωση. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε πρώτη η βερολινέζικη εφημερίδα Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τον Χόλγκερ Χοπερντίτσελ, έναν δικηγόρο ειδικευμένο στις αεροπορικές μεταφορές τον οποίο επικαλέστηκε η Ταγκεσπίγκελ, η Λουφτχάνσα, η μητρική εταιρεία, ενδέχεται να καταβάλει αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά θύμα ως αποζημίωση, όταν οι οικείοι των επιβατών διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Η ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών σε περίπτωση δυστυχήματος καθορίζεται με βάση τη Σύμβαση του Μόντρεαλ για την Ευθύνη των Αερομεταφορέων (1999), η οποία προβλέπει ένα όριο €143.000 ανά θύμα. Ωστόσο αυτό το όριο μπορεί να ξεπεραστεί και στην “πράξη” οι αεροπορικές εταιρείες “σπανίως το επικαλούνται”, ανέφερε ένας νομικός σύμβουλος μιας επιχείρησης του κλάδου, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Έλμαρ Γκεμούλα, καθηγητής αεροπορικού δικαίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ερωτηθείς για το θέμα από τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, έκρινε ότι θα ζητηθεί από τους συγγενείς ως αποζημίωση από τη Λουφτχάνσα ένα σχετικά μικρό ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 10-30 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με ειδικούς του τομέα των ασφαλειών που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ακόμη κι ένα το δυστύχημα προκλήθηκε εσκεμμένα από τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, αυτό δεν αλλάζει τίποτε σε ό,τι αφορά την ευθύνη της επιχείρησης και τις αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες.

Καμία ενημέρωση για αναρρωτική άδεια την ημέρα της πτήσης

Καμία ενημέρωση για την αναρρωτική άδεια του πιλότου του μοιραίου Airbus, την οποία φέρονται να του είχαν χορηγήσει θεράποντες ιατροί του, δεν είχε η εταιρεία Germanwings, όπως ανακοίνωσε.

Νωρίτερα, στην αποκάλυψη ότι στο σπίτι του Αντρέας Λούμπιτς βρέθηκαν ιατρικά έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι ο 28χρονος πιλότος έπασχε από κάποια ψυχολογική ασθένεια, προέβησαν οι γερμανικές Αρχές.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ντίσελντορφ, οι γερμανοί εισαγγελείς τόνισαν μάλιστα ότι βρήκαν σκισμένα χαρτιά τα οποία έδιναν άδεια για ιατρικούς λόγους στον Λούμπιτς, ενώ σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα που τον απάλλασσε από το να εργαστεί την περασμένη Τρίτη, ημέρα του τραγικού δυστυχήματος.

Όπως τονίστηκε, τα ευρήματα ενισχύουν τις υποψίες ότι ο συγκυβερνήτης έπασχε από κατάθλιψη, ενώ όπως φαίνεται «έκρυβε την ασθένειά του από τους συναδέλφους του».

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες την Πέμπτη στα δύο σπίτια του Λούμπιτς, o οποίος φέρεται να έριξε σκόπιμα το Airbus Α320 της Germanwings στις γαλλικές Αλπεις.

Την ίδια ώρα, στην αποκάλυψη ότι ο 28χρονος συγκυβερνήτης είχε διακόψει την εκπαίδευσή πριν έξι χρόνια λόγω κατάθλιψης προβαίνει και η γερμανική Bild.

Η εφημερίδα, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ο Λούμπιτς για πάνω από ένα χρόνο ακολουθούσε ψυχιατρική θεραπεία, ενώ, επικαλούμενη έγγραφα της Lufthansa προς τις γερμανικές Αρχές, υποστηρίζει ο μοιραίος πιλότος υπέφερε από κατάθλιψη και άγχος και φέρεται να υπέστη «σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο» την περίοδο που διέκοψε την εκπαίδευσή του.

Από την πλευρά της, η αμερικανική Wall Street Journal υποστηρίζει ότι ο 28χρονος είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό τη σημείωση «SIC» που σημαίνει «ειδική τακτική ιατρική εξέταση», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας.

Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν η εν λόγω σημείωση αφορούσε την ψυχική ή την σωματική υγεία του πιλότου, διότι η πληροφορία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

Η τελευταία ιατρική εξέταση του Αντρέας Λούμπιτς χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa, στην οποία ανήκε η Germanwings, τόνισε κατηγορηματικά ότι, παρότι είχε σταματήσει την εκπαίδευσή του το 2009, ο Λούμπιτς δεν αποτελούσε ρίσκο στο πιλοτήριο, έχοντας περάσει όλα τα απαραίτητα τεστ.

Τόσο ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας, Κάρστεν Σπορ, όσο και οι αρχές της χώρας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, το οποίος πάντως είναι πιθανό να εγείρει ερωτηματικά γύρω από τις προδιαγραφές ασφαλείας για την επιλογή πιλότων από την Lufthansa.

Πάντως, όπως αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters δικηγόροι που στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί με θέματα αποζημιώσεων σε οικογένειες που έχουν χάσει συγγενείς τους σε αεροπορικά δυστυχήματα, ενδεχόμενες αγωγές κατά της εταιρίας αναμένεται να επικεντρωθούν στα τεστ στα οποία υποβάλλονται οι πιλότοι, αλλά και στο αν θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα στο πιλοτήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Ποιος ήταν ο Αντρέας Λούμπιτς

Ο Λούμπιτς περιγράφεται από τους γνωστούς του ως ένας «φυσιολογικός» και «συμπαθητικός νεαρός».

«Ήταν εντελώς φυσιολογικό παιδί», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της τοπικής αεροπορικής λέσχης, Κλάους Ράντκε, απ’ όπου ο Λούμπιτς πήρε το πρώτο του δίπλωμα πριν από χρόνια και επέστρεψε το φθινόπωρο για να κάνει μια ανανεωτική εκπαίδευση. «Μπόρεσα να τον γνωρίσω, ή μάλλον θα έπρεπε να πω να τον ξαναγνωρίσω, ήταν ένας πολύ συμπαθητικός, ευχάριστος και ευγενικός νεαρός», πρόσθεσε ο Ράντκε.

Στη μικρή πόλη Μονταμπάουρ στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου στη δυτική Γερμανία πολλοί από τους 12.000 κατοίκους της σοκαρίστηκαν σήμερα όταν έμαθαν ότι οι Γάλλοι εισαγγελείς υποπτεύονται πως ο Λούμπιτς έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις Άλπεις.

Ο 28χρονος Λούμπιτς δεν είχε καμιά γνωστή σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο νεαρός ήταν κοινωνικός, έτρεχε σε ημιμαραθώνιους, ενδιαφερόταν για τη μουσική και πήγαινε σε κλαμπ, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook.

«Έχω μείνει άφωνος. Δεν έχω καμία εξήγηση γι' αυτό. Γνωρίζοντας τον Αντρέας, αυτό είναι απλώς αδιανόητο για εμένα», είπε ο Πέτερ Ρίκερ, παλιό μέλος της αερολέσχης, που γνώριζε τον Λούμπιτς καλά.

«Ο Αντρέας ήταν ένας πολύ συμπαθητικός νεαρός που έλαβε εδώ την εκπαίδευσή του κι ήταν μέλος της λέσχης», πρόσθεσε ο Ρίκερ. «Είχε πολλή πλάκα, αν και ίσως μερικές φορές ήταν κάπως ήσυχος. Ήταν ένα αγόρι όπως πολλά άλλα», συνέχισε. «Είχε πολλούς φίλους. Δεν ήταν μοναχικός», υπογράμμισε ο Ρίκερ.