30 Μαρτίου 2015

Keep Calm! To σύμπαν είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό

Στα καλά νέα της ημέρας οι επιστήμονες κάνουν ό,τι μπορούν για να μας υπενθυμίσουν το μάταιο της ύπαρξης μας.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα δεδομένα του σύμπαντος όπως το γνωρίζαμε άλλαξαν καθώς..
σύμφωνα με υπολογισμούς των Νεμάνια Κάλοπερ από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και Αντόνιο Παντίλα από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Physical Review Letters, η «κοσμολογική κατάρρευση» θα συμβεί «άμεσα».


Aκόμη και αν αυτό το άμεσα αναφέρεται σε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τους φυσικούς το σύμπαν σύντομα θα σταματήσει να διαστέλλεται και θα αρχίσει να συρρικνώνεται, καταστρέφοντας όλη την ύλη που περιέχει και για όλα αυτά ευθύνεται η δράση και η φύση της σκοτεινής ενέργειας.


Στο άρθρο τους οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν πως το σύμπαν δημιουργήθηκε με τέτοιες αρχικές συνθήκες που, αν και σε πρώτη φάση είχαν σαν αποτέλεσμα τη διαστολή του, στη συνέχεια θα προκαλέσουν τη συρρίκνωσή του οπότε η μοίρα του είναι να καταρρεύσει φέρνοντας έναν επίλογο σε κάθε ταλαιπωρία που μπορεί να μας ταλανίζει. «Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη», είπε ο Παντίλα στο σάιτ Phys.org και δεν αναφέρεται στην ανθρωπότητα εν γένει.


«Ψάχνουμε έναν τρόπο διατύπωσης της θεωρίας που θα την εναρμονίζει ακόμη περισσότερο με τις βασικές αρχές της κβαντομηχανικής. Θέλουμε επίσης να βρούμε και άλλους τρόπους για τον έλεγχό της, από την πλευρά τόσο της κοσμολογίας όσο και της αστροφυσικής» συμπλήρωσε τη στιγμή που μια νέα μεγάλη έρευνα δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο περίμενε κανείς.


Σε 72 συγκρούσεις μεγάλων σμηνών γαλαξιών κατέληξε στη σκοτεινή διαπίστωση ότι αυτή η αινιγματική μορφή της ύλης είναι τόσο “αντικοινωνική” που δεν αλληλεπιδρά ούτε με κανονική ορατή ύλη, ούτε με άλλη σκοτεινή ύλη αποκαλύπτοντας την ύπαρξη ενός αόρατου Σύμπαντος που λειτουργεί παράλληλα με το ορατό αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τίποτα για αυτό καθώς ούτε απορροφά φως, ούτε το αντανακλά.


Σε αυτό το σημείο ας μας υπενθυμίσουμε ότι το 85 έως 90% της ύλης του Σύμπαντος και πάνω από το 25% της ενέργειάς του αποτελείται από σκοτεινή ύλη η οποία και ίσως πρέπει να μετονομαστεί σε materia incognita, δηλαδή “άγνωστη ύλη” λένε στην επιθεώρηση “Science” αφού τελικά ό,τι και αν νόμιζαν ότι γνώριζαν οι αστρονόμοι για αυτή, τώρα είναι αμφισβητήσιμο, ίσως και εντελώς άκυρο. Σε τέτοιους καιρούς η Ελένη Μενεγάκη έφερε στον κόσμο έναν ακόμη απόγονο ο οποίος και θα τα βρει όλα δύσκολα στο μέλλον του, όσο ακριβώς και τα Ταμεία, εγώ, εσύ Σκοτεινή ύλη, σκοτεινά πεπρωμένα. Καλή εβδομάδα σε όλους μας.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=News-b-it&art_id=386676&catid=55